Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Απολογισμός διετίας της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας
Απολογισμός διετίας της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας

Απολογισμός διετίας της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας

Πάνω από 4.800 αναφορές, καταγγελίες και ερωτήματα για τραπεζικές υπηρεσίες, κατέθεσαν δανειολήπτες στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου τη διετία 2014-2015 και συνολικά πάνω από 5.000, ενώ το ραφείο καταγγελιών – νομικής υποστήριξης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009, χειρίστηκε με επιτυχία πάνω από 17.000 αναφορές, καταγγελίες και ερωτήματα καταναλωτών και συνέβαλε στην σωστή λειτουργία της αγοράς. Συνολικά, η Ένωση έχει συμβάλλει με τους νομικούς της συμβούλους στο να διαγραφούν οριστικά, πάνω από 7.000.000 € οφειλές στις τράπεζες.

Τα παραπάνω αναφέρονται στον απολογισμό δράσης για τη διετία 2014-15, της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, που θα παρουσιαστεί στη ενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στις 18.00 στο ξενοδοχείο Volos Palace,της οποίας θα προηγηθούν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, τη διετία έγιναν 352 νέες εγγραφές μελών και ο συνολικός αριθμός των μελών της Ένωσης Καταναλωτών είναι 1.872 μέλη. Για να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο της και για να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες σε διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις δημιουργήθηκαν θεματικές εθελοντικές ομάδες: Νομική υποστήριξη, Περιβάλλον, Βιώσιμη πόλη, Διατροφή, Υγεία, Εκπαίδευση – , Αγορά – ακρίβεια.

Για την ενημέρωση των καταναλωτών έγινε επεξεργασία και προβολή θεμάτων όπως: «40 τρόποι ηλεκτρονικής εξαπάτησης», «Η αλήθεια για το ψωμί», «Ελληνική παραδοσιακή (μεσογειακή) διατροφή. Διαιτολόγιο», «Τζάκια. Ξυλόσομπες. Επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία», «Οδηγίες για την αγορά καυσόξυλων», «Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης», «Προσοχή σε επιτήδειους που υπόσχονται διαγραφές χρεών και αποζημιώσεις», «Αντιδρούμε στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας, αγοράζοντας Ελληνικά προϊόντα», «Κρέατα. Πόσο ασφαλή είναι;» κ.α. Τα θέματα δημοσιοποιήθηκαν μέσα από τα ΜΜΕ, με e mail, με το διαδίκτυο στη σελίδα http://www.enkavolou.gr, το face book, ραδιοφωνικές εκπομπές κ.α., ενώ δημιουργήθηκαν και νέα θέματα σε μορφή video – power point όπως «Το φαρμακείο της φύσης. Μέλι», «Η αλήθεια για το αλάτι» κ.α. που κοινοποιήθηκαν με e mail σε μεγάλη λίστα αποδεκτών σε όλη την Ελλάδα, και αναρτήθηκαν στο You tube.

Τη διετία δημιουργήθηκε και προβλήθηκε σε ανοικτές εκδηλώσεις η ταινία μικρού μήκους της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου με τίτλο «πράσινη – αειφόρος κατανάλωση», ενώ έγιναν ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα «Νόμος για τα νοικοκυριά». Ακόμη, έγιναν εκδηλώσεις σε Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια της περιοχής με θέμα την καταναλωτική αγωγή.

Πρόταση για τις εκλογές

Με αφορμή τις Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το 2014, η Ένωση Καταναλωτών κοινοποίησε προτάσεις – μελέτες – έρευνες προς τους υποψηφίους:
– Πρόταση με τίτλο “Η πόλη που θέλουμε”
– Έρευνα για τη “Βιώσιμη μετακίνηση στη πόλη”
– Μελέτη για πιλοτική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης
Επίσης, θέσεις και προτάσεις για διάφορα θέματα κοινοποιήθηκαν σε τοπικούς και πανελλαδικούς φορείς.

Η Ένωση Καταναλωτών συμμετείχε στη Συντονιστική Επιτροπή φορέων της Μαγνησίας του κινήματος «Καταναλώνουμε ότι παράγουμε, που οργανώνει δράσεις για την προώθηση των Ελληνικών και τοπικών προϊόντων και σε εθελοντικών οργανώσεων στη παραλία του Βόλου.


Αναφορές στα υπουργεία

Τη διετία 2014-15 κατατέθηκε στη βουλή από δύο βουλευτές αναφορά της Ένωσης Καταναλωτών με τίτλο «Διόδια: 21 αναπάντητα ερωτήματα» και δόθηκε αναλυτική αλλά μη ικανοποιητική απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό.
Ακόμη, έγινε αναφορά στο Υπουργείο Οικονομίας και στους βουλευτές με θέμα: «Να μειωθεί τώρα ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης».
Τέλος, έγιναν αναφορές στη Γ. Γραμματεία Καταναλωτή και σε άλλους αρμόδιες αρχές για παραπλανητικές διαφημίσεις, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και για παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων.

Aναφορές – καταγγελίες

Το Γραφείο καταγγελιών – Νομικής υποστήριξης, ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν επτά χρόνια. Από τότε χειρίστηκε με επιτυχία πάνω από 17.000 αναφορές -καταγγελίες – ερωτήματα καταναλωτών και συνέβαλε στην σωστή λειτουργία της αγοράς

Η λειτουργία του Γραφείου βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των μελών της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και των Νομικών της Συμβούλων.
Σύμφωνα με τον απολογισμό τη διετία 2014-15 έγιναν 5.714 αναφορές, καταγγελίες, ερωτήματα (17.251 συνολικά την περίοδο 2009-15). Η πλειοψηφία αφορούσε σε τραπεζικές καταγγελίες που ήταν 4.832 (10.174 τα χρόνια 2009-2015), 159 αναφορές και καταγγελίες για εισπρακτικές εταιρίες (671), 152 για κινητή, σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ (625), 87 για ΔΕΗ και λοιπούς παρόχους (525), 75 για - σούπερ μάρκετ (470), 58 για τουριστικές υπηρεσίες και εστίαση (431), 51 καταγγελίες για ελαττωματικά προϊόντα (346 συνολικά), 38 για κακή (227), 24 για το φυσικό αέριο (2054 τα τελευταία επτά χρόνια), 25 για τη ΔΕΥΑΜΒ (665 συνολικά), 18 για ασφαλιστικές υπηρεσίες (184), 16 καταγγελίες για παραπλανητική διαφήμιση (99 συνολικά).

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου έχει ενημερώσει πάνω από 10.000 υπερχρεωμένους πολίτες για τη δυνατότητα τους να ενταχθούν στο νόμο, έχει συνδράμει δωρεάν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε περισσότερες από 1500 υποθέσεις και έχει συμβάλλει με τους νομικούς της συμβούλους στο να διαγραφούν οριστικά, πάνω από 7.000.000 € οφειλές στις τράπεζες.

Όπως αναφέρει, το τελευταίο διάστημα οι δανειολήπτες είναι αντιμέτωποι με την λήξη της προστασίας της 1ης κατοικίας από , με την πώληση των δανείων και των περιουσιών τους στα Distress Funds, με την τροποποίηση του Ν.3869/2010 για τους υπερχρεωμένους και με την ενεργοποίηση του «κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών.

Προσωρινή η προστασία πρώτης κατοικίας
Η προστασία της 1ης κατοικίας είναι πλέον προσωρινή και περιορισμένη, τονίζει η Ένωση Καταναλωτών, καθώς αφορά μόνο όσους ενταχθούν στο Ν.3869/2010 που γίνεται ασφυκτικά αυστηρότερος για τον οφειλέτη καθώς και όσους κάνουν ρύθμιση με βάση το Κώδικα Δεοντολογίας.

Η Ένωση εφιστά την προσοχή σε δανειολήπτες που δεν θα ανταποκριθούν στις επιστολές των τραπεζών, διότι μπορεί να χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος» και να πλειστηριαστεί ή να πωληθεί στα Distress Funds ακόμη και η 1η κατοικία του μετά την 15-2-16.
Ο νόμος 3869/10 για τα νοικοκυριά, παρότι έχουν θεσπιστεί αυστηρότερα κριτήρια, μπορεί να δώσει διέξοδο σε οικογένειες που οδηγούνται στον αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση.
«Όλοι όσοι έχουν προσφύγει στο Ν.3869/10 και εκκρεμεί η υπόθεση τους, πρέπει να προσκομίσουν μια σειρά νέων δικαιολογητικών στους νομικούς συμβούλους, ώστε να κατατεθούν στο Ειρηνοδικείο μέχρι 18-2-2016, διαφορετικά απορρίπτεται η αίτηση τους», καλεί η Ένωση Καταναλωτών.

Η ενεργοποίηση του αναθεωρημένου «κώδικα δεοντολογίας» μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμίσεις δανείων, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής του από τις τράπεζες και τις δυνατότητες του δανειολήπτη.
Πριν την ένταξη στο Νόμο 3869/2010 πρέπει πλέον να έχει προηγηθεί η προσπάθεια ρύθμισης με βάση τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης»
Η ΕΝ. ΚΑ. ΒΟΛΟΥ υποστηρίζει νομικά τη διαδικασία δωρεάν για τα μέλη της.

Οι δανειολήπτες που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες μπορούν να επισκέπτονται τα γραφεία μας Δημ. Γεωργιάδου 177α κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 8.30 – 12.30 τηλ. 2421045615, προκειμένου να λάβουν δωρεάν συμβουλευτική ενημέρωση και καθοδήγηση ανάλογα με την περίπτωση, για τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και τις διεξόδους που έχουν ανάλογα με τις οφειλές, τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση