Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » Αποδεκτή η πρόταση Αγοραστού από τον υπουργό Παιδείας
Αποδεκτή η πρόταση Αγοραστού από τον υπουργό Παιδείας

Αποδεκτή η πρόταση Αγοραστού από τον υπουργό Παιδείας

Γι κοινή σύσκεψη  των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θεσσλίας για το Νέο Πανεπιστήμιο

Αποδεκτή έγινε από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο η πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού προκειμένου να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του υπουργού, του περιφερειάρχη και των δημάρχων των πρωτευουσών των Π.Ε. Θεσσαλίας για το ζήτημα της ίδρυσης του Νέου της Θεσσαλίας.  Η συνάντηση αναμένεται πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υποδέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  προκείμενου να συζητήσουν για τη συνένωση του ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι η διαφύλαξη της θεσσαλικής συνείδησης είναι αδιαπραγμάτευτη αξία για την ενωμένη Θεσσαλία. «Μέλημα μας είναι ένα η ενωμένη Θεσσαλία. Δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί η θεσσαλική συνείδηση την οποία χτίσαμε με αίμα. Υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα της αναβάθμισης – ς του ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το πρόβλημα το διαπιστώσατε και εσείς επισκεπτόμενος τις πόλεις και τους δημάρχους της Θεσσαλίας. Δεν ευνοεί κανένα αυτό το ζήτημα. Θέλουμε τη Θεσσαλία ενωμένη και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για μην δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα.» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

Σχετικά με το προσχέδιο που κατέθεσε η για το Νέο Πανεπιστήμιο ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «χρειάζεται πολύ δουλειά, σχεδιασμός και σοβαρότητα προκειμένου η παιδεία να ενταχθεί και να συνδυαστεί με την αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τίποτε δεν έχει αξία αν δεν έχει χρησιμότητα και το Νέο Πανεπιστήμιο που σχεδιάζετε πρέπει να έχει χρησιμότητα. Δεν πρέπει να εγκλωβιστεί η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μόνο στο θέμα της πανεπιστημοποίησης των ΤΕΙ.

Αν το υπουργείο εγκλωβιστεί σε αυτό το σημείο θα παραμείνει η παιδεία ένας αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Χρειάζεται συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Να συνδυαστεί η ακαδημαϊκότητα, η χρησιμότητα, η αξία και η χωροταξιακή κατανομή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει άποψη αλλά υπεύθυνο  για το σχεδιασμό του Νέου Πανεπιστήμιου, όπως κατ' επανάληψη εσείς δηλώσατε, είναι το υπουργείο.

Εκτός αν θεωρείται ότι η που συνέταξε το σχέδιο για τη του Νέου μπορεί να χαρακτηριστεί ως culpa in eligendo ».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε την πρότασή του να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό και χωρίς αποκλεισμούς οι δήμαρχοι των πόλεων της Θεσσαλίας όπου εδρεύουν οι σχολές του ΑΕΙ και ΤΕΙ προκειμένου- όπως είπε- να ακουστεί η θεσσαλική λαλιά και να αποτραπεί ο κίνδυνος του θεσσαλικού κοινωνικού αυτοματισμού.

Κλείνοντας ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια και αφορούν την ανάπτυξη των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης επισημαίνοντας ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε και υλοποιήθηκαν 116 έργα παιδείας, εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατομμυρίων € .

Χρηματοδοτεί ευρωπαϊκά προγράμματα για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ύψους 320.258 € λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης από το ίδιο το πανεπιστήμιο καθώς και έχει δώσει τη δυνατότητα σε 365 φοιτητές και σπουδαστές να κάνουν την πρακτική άσκηση τους στην περιφέρεια Θεσσαλίας
Με στρατηγική σχεδίασε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 προγράμματα έρευνας, καινοτομίας, εξοπλισμό εργαστηρίων, υποδομών ύψους του συνολικού προϋπολογισμού 68.875.000 ευρώ».

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι αντι των Π.Ε. Μαγνησίας και Καρδίτσας Δωροθέα Κολυδρίνη και Βασίλης Τσιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Γιάννης Μπουτίνας και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργος Λαδόπουλος.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση