Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει αναθεωρημένους κανόνες για τα οπτικοακουστικά μέσα σε ολόκληρη την Ευρώπη
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει αναθεωρημένους κανόνες για τα οπτικοακουστικά μέσα σε ολόκληρη την Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει αναθεωρημένους κανόνες για τα οπτικοακουστικά μέσα σε ολόκληρη την Ευρώπη

Η σύνοδος ς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την αναθεωρημένη οδηγία για τις οπτικοακουστικών μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ). Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, οι νέοι ανοίγουν τον δρόμο προς ένα πιο δίκαιο ρυθμιστικό περιβάλλον για το σύνολο του οπτικοακουστικού τομέα, συμπεριλαμομένων των «κατά παραγγελία υπηρεσιών» και των πλατφορμών ανταλλαγής βίντεο.

Οι κανόνες αυτοί στηρίζουν την ευρωπαϊκή οπτικοακουστική παραγωγή και εγγυώνται την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών του οπτικοακουστικού τομέα, ενισχύουν την των ανηλίκων και εδραιώνουν την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους σε κάθε οπτικοακουστικό περιεχόμενο.
Η νέα οδηγία προωθεί τα ευρωπαϊκά έργα εξασφαλίζοντας μερίδιο 30 % ευρωπαϊκών έργων στους καταλόγους για «κατ' αίτηση».

Διατηρεί επίσης την αρχή της χώρας καταγωγής ως τον ακρογωνιαίο λίθο των κανόνων της ΕΕ για τα οπτικοακουστικά μέσα, διατυπώνοντας σαφέστερα τους κανόνες των κρατών μελών, οι οποίοι εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση.

Ο αρόεδρος Άντρους Άνσιπ, επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και η Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική ψήφο: «Η χρειάζεται κανόνες για τον οπτικοακουστικό τομέα, προσαρμοσμέ στο μεταβαλλόμενο οπτικοακουστικό τοπίο.

Όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης θα αποτελούν πλέον μέρος ενός πιο δίκαιου κανονιστικού περιβάλλοντος στο οποίο οι Ευρωπαίοι, ιδίως τα παιδιά, θα προστατεύονται καλύτερα από τη ρητορική μίσους και το επιβλαβές περιεχόμενο και όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν οι ευρωπαϊκές παραγωγές».

Το Συμβούλιο της ΕΕ θα εκδώσει την οδηγία εντός των προσεχών εβδομάδων, πριν από την έναρξη ισχύος της μέχρι το τέλος του έτους.

Μόλις εγκριθούν επίσημα οι νέοι κανόνες, τα μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 21 μήνες για να τους μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ [στα αγγλικά].

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση