Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » «Θαυμάσια μέρα για το Διάστημα»
«Θαυμάσια μέρα για το Διάστημα»

«Θαυμάσια μέρα για το Διάστημα»

Για πρώτη φορά η SpaceX έστειλε στο πύραυλο «από δεύτερο χέρι» (που ξαναγύρισε στη Γη).

Ενα σημαντικό ορόσημο στη διαστημική ιστορία πέτυχε η αμερικανική εταιρεία SpaceX, η οποία έστειλε ξανά στο ένα τμήμα πυραύλου της Falcon 9, που είχε χρησιμοποιήσει πριν από 11 μήνες για να στείλει το ρομποτικό σκάφος Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτή τη φορά, το κατώτερο, μεγαλύτερο και πιο ακριβό τμήμα του πυραύλου χρησιμοποιήθηκε ξανά προκειμένου να τεθεί σε τροχιά ο λουξεμβουργιανός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος SES-10.

Ο Falcon 9 εκτοξεύθηκε από το ιστορικό Διαστημικό Κέντρο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα και αφού εκτέλεσε την αποστολή του, έπειτα από μόλις εννέα λεπτά επανήλθε και προσνηώθηκε πάνω σε ένα αυτόνομο πλοίο (μια φορτηγίδα που κατευθύνεται με τηλεχειρισμό, η οποία έχει διαμορφωθεί κατά τρόπο ώστε να αποτελέσει πλατφόρμα προσνήωσης στον Ατλαντικό.

Επίσης, ξεχωριστά προσθαλασσώθηκε με τη βοήθεια ενός υ – προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί και αυτή– η κόστους 6 εκατομμυρίων δολαρίων και μήκους πέντε μέτρων μύτη του πυραύλου, η οποία προστάτευε το ανώτερο τμήμα του, όπου υπήρχε ο δορυφόρος.

Για μια «θαυμάσια μέρα για το Διάστημα» και μια «τεράστια επανάσταση στις διαστημικές πτήσεις», έκανε λόγο ο επικεφαλής της SpaceX δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, ο οποίος έχει φιλόδοξα διαστημικά σχέδια.

Μέχρι σήμερα, οι πανάκριβοι ήσαν μιας χρήσης. Αν αποδειχθεί ότι όντως είναι δυνατό οι ίδιοι να χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, τότε αφενός το κόστος των διαστημικών πτήσεων θα μειωθεί σημαντικά (κατά τουλάχιστον 30% έως 50%) και αφετέρου θα αυξηθεί κατά πολύ η συχνότητά τους. Το επόμενο βήμα για τη SpaceX ή κάποια άλλη εταιρεία θα είναι να στείλει στο Διάστημα –και να φέρει πίσω στη Γη– έναν ολόκληρο μεταχειρισμένο πύραυλο και όχι απλώς ένα τμήμα του.

Η αμερικανική εταιρεία SpaceX ελπίζει ότι θα μπορεί να πετάει έως δέκα φορές τον ίδιο πύραυλό της, προτού τον αποσύρει και τον «βγάλει στη », ενώ ονειρεύεται ότι θα μπορούσε να το κάνει ακόμη και 100 φορές με την κατάλληλη συντήρηση. Και μάλιστα, έχει ως στόχο η επαναχρησιμοποίηση να γίνεται μέσα σε ένα μόνο 24ωρο.

Πάντως, η περικοπή των εξόδων δεν πρόκειται να περάσει καθ' ολοκληρίαν στο πελατολόγιο της Space X, πολλοί από τους οποίους περίμεναν εναγωνίως τα συμπεράσματα από την πειραματική της Πέμπτης προκειμένου να συμφωνήσουν να χρησιμοποιήσουν έναν «ανακυκλωμένο» πύραυλο. Η εταιρεία δαπάνησε για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου επιτεύγματος περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τη δημιουργία της τεχνολογίας και μελλοντικά πρόκειται να αυξήσει τις της στον τομέα.

Στην «κούρσα» των πυραύλων πολλαπλής χρήσης συμμετέχει ένας άλλος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο της Amazon, η διαστημική εταιρεία του οποίου Blue Origin σχεδιάζει έναν παρόμοιο πύραυλο, τον «New Glenn».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση