Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » Ρομπότ για τη συγκομιδή φράουλας
Ρομπότ για τη συγκομιδή φράουλας

Ρομπότ για τη συγκομιδή φράουλας

Η νεοφυής εταιρεία Octinion φαίνεται ότι βρήκε τη λύση στο πρόβλημα των χωρών που, επειδή δίνουν λίγα στους ανειδίκευτους εργάτες, δεν μπορούν να βρουν αρκετούς για να κάνουν τις πιο απλές αγροτικές , όπως η συγκομιδή φράουλας.

Εφτιαξε ένα που θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο και θα μπορεί να επιλέγει και να μαζεύει τους πιο ώριμους καρπούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής οικονομικής εφς Les Echos, την ιδέα συνέλαβε και υλοποίησε ο Βέλγος Τομ Κοέν, επικεφαλής της Octinion. Οπως τονίζει ο ίδιος, αυτού του είδους έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα ανθρώπινα χέρια σε πολλές στα θερμοκήπια, να αντικαταστήσουν, εν ολίγοις, τους εποχικούς εργάτες που είναι δύσκολο να προσλάβει μια επιχείρηση. Με τη χρήση αλγορίθμων, τεχνητής ς και ένα μηχανικό βραχίονα, το ρομπότ του Τομ Κοέν κατορθώνει να αποσπάσει από το φυτό όσες είναι ώριμες, με ρυθμό μία φράουλα ανά πέντε δευτερόλεπτα. «Είναι πιο αργό από το ανθρώπινο χέρι», παραδέχεται ο επικεφαλής της εταιρείας, αλλά εξηγεί ότι «αυτό το ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει ακατάπαυστα, αρκεί να είναι καλά ρυθμισμένο και να επιβλέπεται από το κατάλληλο προσωπικό». Προκειμένου να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα και έχοντας να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό, η Octinion αναγκάστηκε να δοκιμάσει πολυάριθμες τεχνικές.

Πρωτίστως χρειάστηκε να σχεδιάσει το χέρι του ρομπότ να εκτελεί λεπτές κινήσεις. Οπως τονίζει ο Τομ Κοέν, «επινοήσαμε ένα σύστημα που ασκεί ομοιόμορφα την ίδια πίεση σε όλη στην επιφάνεια του φρούτου χωρίς να το τραυματίζει». Μια άλλη δυσκολία που αντιμετώπισε η εταιρεία ήταν το πώς θα αντιλαμόταν το ρομπότ το πόσο ώριμος είναι ο κάθε καρπός. Το εξόπλισε έτσι με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ακοή του. Το ρομπότ έχει τη δυνατότητα να κινείται αυτόνομα, με εκατοστού, ανάμεσα στα φυτά, χάρη στη σήμανση που έχει εγκαταστήσει η εταιρεία. Εχει, άλλωστε, δοκιμαστεί επί μήνες στο εργαστήριο και είναι πλέον έτοιμο για τη γενική δοκιμή σε αγρούς ή σε θερμοκήπια.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση