Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » POS αντί ΑΤΜ θέλουν πλέον οι καταναλωτές στις διακοπές τους
POS αντί ΑΤΜ θέλουν πλέον οι καταναλωτές στις διακοπές τους

POS αντί ΑΤΜ θέλουν πλέον οι καταναλωτές στις διακοπές τους

«Μόλις πριν από μερικές ημέρες τοποθετήσαμε μηχανάκι αποδοχής καρτών (POS), καθώς η ζήτηση για πληρωμή μέσω πλαστικού χρήματος ήταν πολύ μεγάλη. Δεν ήταν λίγοι οι πελάτες μας που θεωρούσαν προϋπόθεση για να έρθουν να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με κάρτα», μας αναφέρει ιδιοκτήτης μικρής παραθαλάσσιας ταβέρνας στη . «Κάποτε, μας ρωτούσαν εάν υπάρχει ΑΤΜ στο νησί μας, τώρα μας ρωτούν αν υπάρχουν POS σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, μαγαζιά και . Η ζήτηση είναι μεγάλη», μας αναφέρει εργαζόμενος στην Αστυπάλαια.

Ραγδαία αύξηση

Τα νούμερα τους επιβεβαιώνουν. Από την αρχή του τρέχοντος έτους προστέθηκαν περίπου 150.000 POS στην ελληνική αγορά αυξάνοντας το σύνολό τους σε πάνω από 300.000 από μόλις 160.000 τον Ιούνιο του 2015, πριν δηλαδή από την επιβολή των capital controls. Μηχανάκια αποδοχής καρτών τοποθετούνται και σε που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν δέχονταν , όπως ταβέρνες, μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, , περίπτερα, ταξί αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες όπως , δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που συγκέντρωσε η «Κ», η ελληνική αγορά χωράει τουλάχιστον ακόμη 150.000 POS λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι τουριστική αγορά, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό τους σε 450.000 POS, στόχος που δεν θα αργήσει να επιτευχθεί. Η χρήση των καρτών πληρωμών πάντως, παρά την πολύ μεγάλη αύξηση που σημειώνει τους τελευταίους δώδεκα μήνες, εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δείχνοντας ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ειδικότερα το 2015, σε κάθε Ελληνα αντιστοιχούσαν 20 συναλλαγές με πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών) έναντι 8 το 2014 και μέσου όρου 93 συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (το 2014).

Ο συνολικός κύκλος εργασιών (τζίρος) με πληρωμών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε στα 9 δισ. ευρώ ή 818 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ ανά κάτοικο το 2014 και μέσου όρου 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (το 2014). Συμπερασματικά οι συναλλαγές και η αξία συναλλαγών με κάρτες διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 2015, συγκρινόμενες με το 2014, ωστόσο εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου στα υπόλοιπα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

15 εκατ. κάρτες

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, κυκλοφορούν σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες), είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και είναι ενεργές, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,4 κάρτα πληρωμών ανά κάτοικο (έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτα πληρωμών ανά κάτοικο στα της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Στο τέλος του 2015, οι χρεωστικές κάρτες αναλογούσαν σε 81% και οι πιστωτικές κάρτες σε 19% του συνόλου των ενεργών καρτών σε κυκλοφορία.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση