Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » O δήμος Αθηναίων και το Αστεροσκοπείο δημιούργησαν εφαρμογή για smartphone
O δήμος Αθηναίων και το Αστεροσκοπείο δημιούργησαν εφαρμογή για smartphone

O δήμος Αθηναίων και το Αστεροσκοπείο δημιούργησαν εφαρμογή για smartphone

Που προστατεύει από τον καύσωνα

Εφαρμογή για που ενημερώνει για τα πιο δροσερά σημεία στην Αθήνα, παρουσιάζει ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ειδικότερα, πρόκειται για μια απλή και εύχρηστη εφαρμογή για συσκευές κινητού τηλεφώνου (), το «», που είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο AppStore, και αποκοπεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενημερώνοντας τους πολίτες για σημεία της πόλης που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, αλλά και τα δροσερά σημεία που είναι διαθέσιμα.

Η εφαρμογή δίνει πληροφορίες σχετικά με:

  • τον ενδεχόμενο κίνδυνο: αξιολογεί τον εξατομικευμένο θερμικό κίνδυνο σε πραγματικό χρόνο και εάν είναι υψηλός προειδοποιεί και προτείνει κατάλληλα για τη του κινδύνου

 

  •  δροσερά σημεία: προτείνει σε χάρτη ένα δίκτυο δροσερών σημείων στα οποία κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μπορούν να ζητήσουν δροσιά κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών. Επίσης, αναφέρονται πληροφορίες, ώρες λειτουργίας και οδηγίες για να μεταβείτε στο πλησιέστερο σε σας δροσερό σημείο

 

  •  Πολλαπλά προφίλ χρηστών: Υποστήριξη πολλών χρηστών. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλετε να προφυλάξετε τους ηλικιωμέ συγγενείς σας: καταχωρώντας το προφίλ και τη θέση τους λαμβάνετε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ρίσκο που διατρέχουν και πληροφορίες για το πλησιέστερο σε αυτούς σημείο ανακούφισης.

«Προγράμματα όπως το EXTREMA Athens εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας και του Σχεδίου για το Κλίμα και αποτελούν μέρος των ολοκληρωμένων λύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Αθήνας» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. ιώργος Καμίνης. «Ο δήμος Αθηναίων έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη των υψηλών θερμοκρασιών, με την εισαγωγή της χρήσης ψυχρών υλικών στα , καθώς και την προστασία των πολιτών με τη συνεχή ενημέρωσή τους».

Την εφαρμογή ανέπτυξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σε περιόδους αυξημένων θερμοκρασιών και καυσώνων. Μετά την Αθήνα, δύο ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις το Παρίσι και το Ρότερνταμ ανέπτυξαν και χρησιμοποιούν φέτος την ίδια εφαρμογή.

Σύμφωνα με την κυρία Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η καινοτομία έγκειται στη μετατροπή της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης σε άμεση ενημέρωση για το ευρύ κοινό μέσω της χρήσης των κινητών συσκευών (smartphones). Ένας εξαιρετικός συνδυασμός προηγμένων τεχνολογιών του Διαστήματος και της Πληροφορικής στα χέρια των κατοίκων της πόλης».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα σε συνδυασμό με ατμοσφαιρικά μοντέλα, προκειμένου να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

     

    PagasitikosNews logo

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Dark Mode

      "Αλιεύοντας" την είδηση