Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » Mέτρα κατά της πώλησης πλαστών προϊόντων στο διαδίκτυο
Mέτρα κατά της πώλησης πλαστών προϊόντων στο διαδίκτυο

Mέτρα κατά της πώλησης πλαστών προϊόντων στο διαδίκτυο

Λαμβάνουν η Επιτροπή και οι αρχές της για την προστασία των καταναλωτών 

 

 

Από τότε που ξεκίνησε η επιδημία COVID-19, παρατηρείται αύξηση της πώλησης πλαστών προϊόντων από ανέντιμους έμπορους στο διαδίκτυο, τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν ή θεραπεύουν από τον ιό.

 Οι ψευδείς αυτοί ισχυρισμοί αφορούν διάφορα αγαθά όπως μάσκες, καλύμματα και απολυμαντικά χεριών. Οι εν λόγω έμποροι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε πολύ υψηλές τιμές, ισχυριζόμενοι π.χ. ότι βρίσκονται σε έλλειψη και έτσι παραπλανούν τους καταναλωτές στην .

 Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο των εθνικών αρχών προστασίας των καταναλωτών σε επίπεδο ΕΕ (CPC) ξεκίνησαν κοινές δράσεις, κατόπιν των μέτρων που έλαβε η ιταλική αρχή. Πλέον ανταλλάσσουν ενεργά πληροφορίες και συνεργάζονται για μια συνεκτική προσέγγιση καταπολέμησης αυτών των πρακτικών, ώστε οι καταναλωτές να μην εξαπατώνται από ανέντιμους εμπόρους. Σκοπεύουν επίσης να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές σχετικά με τις πρακτικές αυτές.

 Ο επίτροπος Δικαιοσύνης  Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους εμπόρους να εκμεταλλευτούν τους φόβους των καταναλωτών εξαιτίας της επιδημίας COVID-19 στην ΕΕ. Ορισμένες πλατφόρμες, όπως η Amazon και το Facebook, έχουν αναλάβει εθελοντικά δράση κατά των διαφημίσεων αυτού του είδους. Οι οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών αναβαθμίζουν τη δράση τους. Έτσι πρέπει να κινηθούμε. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους φορείς, στα διαδικτυακά καταστήματα και στις πλατφόρμες που φιλοξενούν περιεχόμενο, να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε αυτή την αρπακτική συμπεριφορά. Σας διαβεβαιώνω ότι η Επιτροπή και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών θα χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις για να πατάξουν τους ανέντιμους εμπόρους.»

 Με τη στήριξη της Επιτροπής, οι αρχές της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών ετοιμάζουν κατευθυντήριες γραμμές για τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό των προβληματικών πρακτικών.

 Οι κατευθυντήριες γραμμές θα συμβάλουν στον συντονισμό της δράσης όλων των εθνικών αρχών, των εμπόρων και των πλατφορμών και θα προσφέρουν στις εθνικές αρχές συμβουλές για τον τρόπο ταχείας εξάλειψης των ψευδών ισχυρισμών.

 Δεδομένου του επείγοντος της κατάστασης, οι αρχές των κρατών μελών καλούνται να θέσουν ως προτεραιότητα την άμεση λήψη των απαραίτητων ειδικών μέτρων επιβολής σε εθνικό επίπεδο.

 Ταυτόχρονα, όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για τον γρήγορο εντοπισμό και τη διαγραφή των ψευδών ισχυρισμών.

 Οι κατευθυντήριες γραμμές θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

COVID-19 : Η Επιτροπή δημοσιεύει συστάσεις για ορθές πρακτικές όσον αφορά τα κοινοτικά μέτρα δημόσιας υγείας και τη διάγνωση

 Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε συστάσεις για ορθές πρακτικές όσον αφορά τα  κοινοτικά μέτρα δημόσιας υγείας και τις στρατηγικές διάγνωσης της νόσου COVID-19.

 Οι εν λόγω συστάσεις εκπονήθηκαν σε με την επιστημονική επιτροπή ειδικών που συστάθηκε την Τρίτη και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων  (ECDC).

 Χθες παρουσιάστηκαν στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών και θα παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης των Υπουργών Υγείας. Προτεραιότητα παραμένει η εξασφάλιση συντονισμένης προσέγγισης. Η Επιτροπή συνιστά σε όλα τα μέλη να εφαρμόσουν τα συνιστώμενα μέτρα, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες. Όσον αφορά τη διάγνωση, συνιστάται να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό, καθώς και οι ηλικιωμένοι με . Η επιστημονική συνεχίζει τις εργασίες της.

 Χθες πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία της Προέδρου φον ντερ Λάιεν και της Επιτρόπου Κυριακίδου, στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά τα νοσοκομεία και ιδίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

 Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της χρήσης διαδικτυακών αιτήσεων και επισκέψεων, της αναβολής ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων που δεν επείγουν και της κινητοποίησης όλου του υγειονομικού προσωπικού, ειδικευμένου και εκπαιδευόμενου.  

 Σημαντικότερη προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η προστασία του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Η Επιτροπή καλεί τις υπηρεσίες συνεχούς ροής, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους χρήστες

να αποτρέψουν τη συμφόρηση του δικτύου και συζητά το θέμα με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές

 Λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης που τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού, έχει αυξηθεί η ζήτηση για διαδικτυακή χωρητικότητα για σκοπούς τηλεργασίας, διαδικτυακής μάθησης και ψυχαγωγίας.

 Η αύξηση αυτή μπορεί να θέσει τα δίκτυα υπό πίεση, τη στιγμή που είναι αναγκαίο να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

 Για να προληφθεί ενδεχόμενη συμφόρηση και να διασφαλιστεί το ανοιχτό διαδίκτυο, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν κάλεσε τις υπηρεσίες συνεχούς ροής, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους χρήστες να φερθούν υπεύθυνα.

 Οι πλατφόρμες συνεχούς ροής καλούνται να προσφέρουν κανονική και όχι υψηλή ανάλυση και να συνεργαστούν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

 Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα και μέτρα μετριασμού και να παρακινήσουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν ρυθμίσεις που μειώνουν την κατανάλωση δεδομένων, όπως χρήση Wi Fi και προβολή περιεχομένου σε χαμηλότερη ανάλυση.

 Κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Reed Hastings, διευθύνοντα σύμβουλο του παρόχου συνεχούς ροής , ο επίτροπος Μπρετόν δήλωσε: «Η και ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και ενθαρρύνουν την τηλεργασία και την ηλεκτρονική εκπαίδευση. Όλοι μας, οι πλατφόρμες συνεχούς ροής, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι χρήστες, έχουμε κοινή ευθύνη να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου ενώ συνεχίζεται η μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού.»

 Σύμφωνα με εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, η ζήτηση για συνδεσιμότητα είναι αυξημένη.

 Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται γενικευμένη συμφόρηση του δικτύου, η Επιτροπή και ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) συζητούν προληπτικά τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού αναφοράς για την παρακολούθηση της κατάστασης της διαδικτυακής κίνησης σε κάθε κράτος μέλος, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα χωρητικότητας.

 Γενικότερα, η κατάσταση καταδεικνύει τη σημασία που έχει η συνέχιση των επενδύσεων στα δίκτυα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Επιτροπής για την των Gigabit ως το 2025, ιδίως μέσω δικτύων 5G και οπτικής ίνας.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση