Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » Η κρίση στην ενέργεια έδωσε ώθηση σε brand names της τεχνολογίας
Η κρίση στην ενέργεια έδωσε ώθηση σε brand names της τεχνολογίας

Η κρίση στην ενέργεια έδωσε ώθηση σε brand names της τεχνολογίας

Οι δημοφιλέστερες μάρκες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και των αλυσίδων ταχυφαγείων (fast food) επωφελήθηκαν περισσότερο από την τρέχουσα συγκυρία στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η διολίσθηση των τιμών πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενθάρρυναν τους καταναλωτές να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Παρ' όλα αυτά, οι κολοσσοί του κλάδου τεχνολογίας εξακολουθούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λίστα με τις ισχυρότερες μάρκες του κόσμου.

Η αποτιμάται στα 229 δισ. δολάρια, η Apple στα 228,46 δισ. και η Microsoft στα 121,46 δισ., σύμφωνα με έρευνα της BrandZ. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου , η αλυσίδα fast food MacDonalds, η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike και η αλυσίδα καταστημάτων ρούχων Ζara παρουσίασαν μέσα στο τη μεγαλύτερη αύξηση στην αξία του εμπορικού ονόματός τους.

Σε γενικές γραμμές, η συνολική αξία των 100 κορυφαίων επωνυμιών στον κόσμο αυξάνεται σταθερά την τελευταία 11ετία, φθάνοντας τα 3,4 τρισ. δολάρια μέσα στο . Οπως σημειώνεται στην έκθεση, η αξία των πολυτιμότερων εμπορικών ονομάτων έχει ενισχυθεί κατά 133% από το 2006, παρουσιάζοντας άνοδο ακόμη και στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09.

Στην 35η θέση της λίστας με τις 100 πολυτιμότερες μάρκες στον κόσμο που κατήρτισε η BrandZ, για παράδειγμα, βρίσκεται η αλυσίδα καταστημάτων ρούχων Zara με άνοδο κατά 14% από πέρυσι. Στην 55η θέση, η αλυσίδα επίπλων και ειδών σπιτιού Ι εμφάνισε αρκετά μικρότερη άνοδο στο 6%. Στην περίπτωση της , η μάρκα αναβαθμίστηκε αρκετά το 2016, με άνοδο κατά 49% στην αξία της από το 2015.

Το ηλεκτρονικό , εντούτοις, είναι περισσότερο ωφελημένο από τον ευρύτερο κλάδο του λιανικού εμπορίου. Η αξία του εμπορικού ονόματος της παρουσίασε άνοδο 59% σε σχέση με το συνολικό 8% που καταγράφηκε σε όλον τον κλάδο λιανικού εμπορίου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνεργασία με την αλυσίδα παντοπωλείων Morrisons στις ΗΠΑ για την παράδοση φρέσκων τροφίμων, αλλά και την αύξηση των αποστολών από το δικό της δίκτυο ταχυμεταφορών παρά με τους συνεργάτες της.

Στον κλάδο της τεχνολογίας δεν καταγράφηκε μεγάλη άνοδος, καθώς δεν υπήρξαν σημαντικές καινοτομίες στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Δύο από τις 20 εταιρείες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην αξία του εμπορικού ονόματός τους είναι κινεζικές. Πρόκειται για τη από τον κλάδο της τεχνολογίας και την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com.

Στην τελευταία θέση της λίστας με τις μάρκες που είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην αξία τους βρίσκεται η Chanel, η οποία αποτιμάται στα 10,31 δισ. δολάρια και είναι η μοναδική από τον κλάδο προϊόντων πολυτελείας. Στις κορυφαίες πέντε θέσεις εντοπίζονται οι εξής εταιρείες: Amazon, Starbucks, Facebook, Adobe και JD.com. Στην έκθεση της BrandZ σημειώνεται πως οι άντρες παίζουν σήμερα σημαντικότερο ρόλο στη διαχείριση ενός νοικοκυριού. Τείνουν δε να είναι πιο πολυέξοδοι συγκριτικά με τις γυναίκες που από τη τους είναι συντηρητικές στις καθημερινές δαπάνες τους.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση