Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » “Κώδωνας κινδύνου” για ορθή χρήση του διαδικτύου από νέους και εφήβους
“Κώδωνας κινδύνου” για ορθή χρήση του διαδικτύου από νέους και εφήβους

“Κώδωνας κινδύνου” για ορθή χρήση του διαδικτύου από νέους και εφήβους

 «Κώδων κινδύνου» γι ορθή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους έκρουσε η επίκουρη καθηγήτρια στο και υπεύθυνη της Μονάδας Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη &Αγλαΐας Κυριακού Άρτεμις Τσίτσικα , που τόνισε ότι στην Ελλάδα το οριακό ποσοστό κρουσμάτων εθισμού εφήβων στο διαδίκτυο είναι της τάξης του 12% (παρουσιάζει προβλήματα  σχετικά με συμπεριφορές εξάρτησης) και  με όλα τα κριτήρια για την εξάρτηση του εφηβικού πληθυσμού το ποσοστό είναι της τάξης 1,5% -2%.

Τα παραπάνω τονίστηκαν  κατά τη διάρκεια σημερινής εσπερίδας  που διοργάνωσαν η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, για την ορθή χρήση τεχνολογιών από τα παιδιά & τους εφήβους και για την πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου για παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία, στο Κινηματοθέατρο “Αχίλλειον” από τις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Πρόκειται για την 7η Ημερίδα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για την ορθή χρήση τεχνολογιών από τα παιδιά & τους εφήβους με τίτλο “Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται….”,   που στόχο έχει την γνωστοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που αφορούν τη σωστή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους, απευθύνεται σε γονείς, ιατρούς, νοσηλευτές, ειδικούς και εκπαιδευτικούς. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις σύγχρονες τάσεις, τα δεδομένα και τα προγράμματα πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου.

Η κα Τσίτσικα  εξήγησε ότι  το αποτέλεσμα  είναι πολυπαραγοντικό και έχει να κάνει με την προσωπικότητα του κάθε παιδιού και την κληρονομικότητά του σε κάποιες ψυχικές δυσκολίες , αλλά και με το οικογενειακό περιβάλλον και τη δυσλειτουργία του εν μέσω και της κοινωνία της κρίσης που βιώνει η χώρα, αλλά και με αυτό το καθαυτό το αναπτυξιακό στάδιο της   εφηβικής ηλικίας που χαρακτηρίζεται από μία  υπερβολή.

Παιδιά που έρχονται στη Μονάδα Εφήβων που δυσλειτουργούν σε όλες τι πτυχές της καθημερινότητας,  που κοιμούνται όλη τη μέρα , να έχουν διατροφικές παρεκτροπές,  μπορεί να διακόψουν το , αγαπημένες δραστηριότητες, φιλίες, σχέσεις. Το σύμπτωμα μπορεί να είναι η εξάρτηση από διαδίκτυο, αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα αίτια.

Η  ίδια   είπε ακόμη ότι το ποσοστό στην  περιφέρεια είναι πιο υψηλό σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις και η Ελλάδα έχει τα πρώτα ποσοστά μαζί με τη Ρουμανία μεταξύ επτά ευρωπαϊκών χωρών και αυτό το δείγμα επιτάσσει η χώρα να στρέψει εκεί το ενδιαφέρον της.

Επίσης ανέφερε  ότι υπάρχει συμπεριφορά υψηλού κινδύνου στο διαδίκτυο στην Ελλάδα και σε πολλές εκφάνσεις και σημαντικά ποσοστά. Έχουμε πολλά παιδιά που υφίστανται πολύ σοβαρό εκφοβισμό και χρήση των προσωπικών τους δεδομένων με αποτέλεσμα να αλλάζουν , ακόμη και πόλη και να παρουσιάζονται  αυτοκτονικές συμπεριφορές , μεγάλο καταθλιπτικό συναίσθημα. Επίσης υπάρχει η χρήση ακατάλληλου υλικού και η χρήση του διαδικτύου ως ηλεκτρονική νταντά που για διάφορους λόγους «παρκάρουν» τα παιδιά τους σε μια οθόνη. Επίσης κάποια παιδιά αν είναι ευάλωτα ,μπορούν να πέσουν θύματα  ενός επικίνδυνου παιχνιδιού  στο διαδίκτυο.

Από  την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργία Μποντού – Τοκαλή δήλωσε ότι ζώντας στην εποχή της ς,  η ημερίδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι οι περισσότεροι από εμάς  έχουμε διαπιστώσει στο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον  παιδιά που είναι εγκλωβισμένα στο διαδίκτυο όπου περνούν πολλές ώρες, με αποτέλεσμα γονείς και εκπαιδευτικοί να δυσκολεύονται για τα όρια που υπάρχουν για την ορθή χρήση του διαδικτύου και στο πρόβλημα.

Η αντιδήμαρχος  είπε ακόμη ότι η ημερίδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν τα παιδιά και μέσα από προληπτικούς τρόπους θα τα οδηγήσουν στο σωστό δρόμο, για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ς και να αποφύγουν τις καταχρήσεις.

Η κα. Μποντού υπογράμμισε ότι όταν δεν γίνεται σωστή χρήση του διαδικτύου φέρνει πολλά προβλήματα, τόσο στην ψυχολογία, όσο και στη σωματική υγεία του παιδιού.

«Ο Δήμος Βόλου έχοντας ως επίκεντρο τα παιδιά και τους ές υποστηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις, ως προσφορά στη νεολαία της περιοχής μας», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι οι τηλεφωνικές γραμμές που παρέχεται συμβουλευτική και βοήθεια σε γονείς , εκπαιδευτικούς και ές  είναι  ν για όλη την Ελλάδα 80011 και 80015.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση