Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » Η δικτύωση των συσκευών
Η δικτύωση των συσκευών

Η δικτύωση των συσκευών

Όπως οι άνθρωποι επικοινωνούν με άλλους νθρώπους ή λληλεπιδρούν με συσκευές, έτσι και οι συσκευές μπορούν πλέον να… μιλούν με άλλες συσκευές. Ενας κόσμος γεμάτος αισθητήρες, μια αλυσίδα πληροφοριών, ένα τεράστιο δίκτυο αντικειμένων με νοημοσύνη: αυτό είναι το Ιντερνετ των Πραγμάτων, η νέα τάση της τεχνολογίας. Να μπορεί το ξυπνητήρι σου να ανοίξει την καφετιέρα, να δέχεσαι μηνύματα από το ψυγείο σου, να μαθαίνεις από την ταμπλέτα σου πόσες έκαψες μέσα στη μέρα. Δεν είναι εικόνες από το μέλλον. Βρίσκονται ήδη στην αγορά.

Ο μέσος καταναλωτής ίσως δυσκολεύεται να εξοικειωθεί με την ιδέα, αν και γνωρίζει πολύ καλά κάποια προϊόντα αυτής της ς, όπως τα «έξυπνα» γυαλιά και ρολόγια που λανσάρουν εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Google, η Apple, η Samsung, η LG.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και πολλές μικρομεσαίες εταιρείες αλλά και αμέτρητες φιλόδοξες start-up που ακολουθούν αυτή την παγκόσμια τεχνο μόδα. Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα υπάρχουν στην αγορά περίπου 50 δισ. συσκευές, με τον τζίρο γύρω από το Ιντερνετ των Πραγμάτων να ανέρχεται σε μερικά τρισ. δολάρια.

Σταδιακά όλος αυτός ο τεχνολογικός πυρετός, στον οποίο συμμετέχουν και ολόκληρα κράτη (η Αγγλία επένδυσε πρόσφατα ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη σχετική έρευνα), αναμένεται να δώσει πολύτιμες προτάσεις στον τομέα της μετακίνησης, της υγείας, της ασφάλειας, της ενέργειας. Για την ώρα οι περισσότερες από τις υπάρχουσες δικτυωμένες συσκευές που διατίθενται ίσως φαίνονται περιττές, αλλά αναδεικνύουν, αν μη τι άλλο, την κατεύθυνση της σημερινής τεχνολογίας. Διαλέξαμε μερικές νέες, πρωτότυπες ιδέες για να μας βάλουν στο κλίμα και να μας προετοιμάσουν για την… επόμενη μέρα.

HAPIfork
Βιαστικές μπουκιές τέλος

πλέον αρμόδιος για να μετράει τις μπουκιές μας είναι το πιρούνι μας. Το HAPIfork, λοιπόν, αντιλαμβάνεται μέσω αισθητήρων κάθε πότε μπαίνει στο στόμα μας. Χρονομετρά το γεύμα μας και την ταχύτητα με την οποία τρώμε, υπολογίζοντας το διάστημα ανάμεσα σε δύο μπουκιές. Αν καταλάβει ότι βιαζόμαστε, μας προειδοποιεί μέσω δόνησης ή ανάμματος λυχνιών ώστε να επιβραδύνουμε το ρυθμό μας και να προσαρμοστούμε σε μια πιο ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά. Οι επιδόσεις μας καταγράφονται και μεταφέρονται στο τηλέφωνό μας, ώστε να έχουμε εικόνα για την πρόοδό μας. Τρώγοντας αργά και σταθερά, χωνεύουμε καλύτερα και δεν καταναλώνουμε περισσότερη τροφή από όση χρειαζόμαστε.

Edyn
Κηπουρική online

Οι περισσότερες εταιρείες προσανατολίζονται αυτήν τη στιγμή στην ποιότητα της ζωής εντός σπιτιού, αλλά σταδιακά το ενδιαφέρον περνάει και λίγο πιο έξω – στον κήπο. Από τα καλύτερα παραδείγματα είναι το Edyn, μια συσκευή με WiFi που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Η χρησιμότητά του είναι ότι εξετάζει το (φωτεινότητα, υγρασία, συστατικά χώματος κ.ά.), στέλνει τα αποτελέσματα στο smartphone μας και προτείνει τι είδους μπορούμε να φυτέψουμε. Στη συνέχεια μας δίνει πολύτιμες οδηγίες για το πώς πρέπει να τα φροντίζουμε. Δεν γνωρίζουμε τι παραπάνω από έναν επαγγελματία κηπουρό ξέρει το Edyn, αλλά λογικά για έναν ερασιτέχνη θα αποτελεί καλοδεχούμενη βοήθεια.

Mota Smart Ring
Τα social media στα δάχτυλα

Πρώτα μάθαμε τα «έξυπνα» ρολόγια και τα γυαλιά, στη συνέχεια ακολούθησαν τα «έξυπνα» δαχτυλίδια – το MOTA Smart Ring είναι αυτό που έχει ακουστεί περισσότερο από αρκετά αντίστοιχα γκάτζετ. Ελαφρώς φουτουριστικό στην εμφάνιση αλλά και στη σύλληψή του, απευθύνεται κυρίως στους εθισμένους στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς στην ελάχιστη επιφάνειά του εμφανίζονται συνεχώς ενημερώσεις για τη δραστηριότητα της online κοινότητας. Πρόκειται δηλαδή για μια συσκευή που προβάλλει κωδικοποιημένα μηνύματα, ένα κέντρο ελέγχου.

SkyBell
Το πιο «δυνατό» κουδούνι

Μπορεί να βρισκόμαστε σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει πια να ακούσουμε το κουδούνι της εξώπορτάς μας! Το SkyBell έχει ενσωματωμένη κάμερα, μικρόφωνο και WiFi και όταν πατιέται στέλνει αυτόματα ενημέρωση στο κινητό μας. Στην οθόνη μας εμφανίζεται αυτός που βρίσκεται έξω από το σπίτι μας, επικοινωνούμε μαζί του, του ανοίγουμε ή όχι την πόρτα. Ως επιλογή ασφάλειας υπάρχει και η δυνατότητα να σταλεί ειδοποίηση ακόμη και αν κάποιος δεν πατήσει το κουδούνι αλλά βρίσκεται για αρκετή ώρα μπροστά από την πόρτα μας.

Haiku  Αυτόματη… δροσιά

Ο ανεμιστήρας Haiku καταλαβαίνει πότε μπαίνουμε στο χώρο όπου βρίσκεται και αρχίζει να περιστρέφεται ώστε να δημιουργήσει τη θερμοκρασία που ήδη ξέρει ότι προτιμάμε. Γνωρίζει επίσης ότι, αν βρεθούν κι άλλοι άνθρωποι κοντά μας, θα πρέπει να κινείται γρηγορότερα για να διατηρήσει τη δροσιά και ότι, όταν πέσει η νύχτα, καλό θα ήταν να ανάψει το ενσωματωμένο φως που διαθέτει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να του εξηγούμε τις επιθυμίες μας μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό μας. Εκτός από το κομψό του ντιζάιν, λειτουργώντας μόνο όταν χρειάζεται, ο Haiku έχει και σχετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας – περίπου 30% λιγότερη από ένα κλιματιστικό.

Luna

Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας

Στην απλούστερη εκδοχή του το Luna μπορεί να θεωρηθεί κάτι σαν θερμαινόμενη κουβέρτα. Η διαφορά είναι ότι ελέγχεται μέσω smartphone. Είναι ένα κάλυμμα στρώματος που τις πολύ κρύες νύχτες μπορούμε να του στείλουμε μήνυμα να έχει ζεστάνει λίγο το κρεβάτι πριν πέσουμε για ύπνο. Η βασική του λειτουργία, όμως, είναι ότι μελετά τη συμπεριφορά μας στον ύπνο – κάθε πότε αλλάζουμε πλευρό, αν ροχαλίζουμε, αν χτυπάει γρήγορα η καρδιά μας. Και το καλύτερο; Λειτουργεί και ως ξυπνητήρι, αλλά δείχνει κάποια… επιείκεια, αποφασίζοντας να χτυπήσει όταν ο ύπνος μας είναι πιο ελαφρύς, ώστε να μην προκαλέσει βίαιο ξύπνημα. Η συνεργασία του με αντίστοιχης λογικής εφαρμογές προσφέρει και άλλες δυνατότητες, όπως, για παράδειγμα, να ενημερώνεται αυτόματα η καφετιέρα μας ότι έχουμε πια σηκωθεί.

Oral-B PRO 5000
Οδοντόβουρτσα με άποψη

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες δεν είναι κάτι καινούργιο. Μόνο που πλέον έχουν άποψη για το πόσο καλά τις χρησιμοποιούμε. Η Oral-B, για παράδειγμα, συνδέεται με το κινητό μας τηλέφωνο και μεταφέρει σε μια ειδική εφαρμογή τις επιδόσεις μας στο βούρτσισμα των δοντιών, υποδεικνύει ποια σημεία θέλουν καλύτερη φροντίδα, δίνει τεχνικές συμβουλές, μας χρονομετρά και κρατάει το ιστορικό μας. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές επίπεδο της αξιοπιστίας της από ιατρικής σκοπιάς και αν όντως βελτιώνει, όπως υπόσχεται, τη στοματική μας υγιεινή, αλλά, αν μη τι άλλο, μπορεί να κάνει πιο διασκεδαστική (ειδικά για τα παιδιά) μια καθημερινή ρουτίνα.

Sen.se Mother
Ηλεκτρονική μαμά

Αισθητήρες- παρακολουθούν την καθημερινότητά μας: είναι στην τσέπη μας όταν περπατάμε, καταγράφοντας τις αποστάσεις που διανύουμε και τις που καίμε, είναι πάνω στην καφετιέρα μετρώντας πόσα φλιτζάνια πίνουμε κάθε μέρα, είναι στο κουτάκι με τα φάρμακα ελέγχοντας αν ακολουθούμε σωστά την μας. Αυτά και αρκετά ακόμη. Ολες οι πληροφορίες συγκεντρώνονται σε μια βάση, μια λευκή συσκευή σαν μπάμπουσκα, που με τη σειρά της αναλύει τα δεδομένα και αποστέλλει την αναφορά της στο smartphone μας. Είναι κάτι σαν life coach, ένας κηδεμόνας που ξέρει τα πάντα για εμάς και φροντίζει να βελτιώνουμε τις καθημερινές μας συνήθειες – δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται «Mother».

Digitsole
Ζεστά πόδια με ένα κλικ

Νιώθουμε τα πόδια μας να κρυώνουν; Πατάμε ένα κουμπί στο κινητό μας και η θερμοκρασία στα παπούτσια μας ανεβαίνει. Αρκεί να έχουμε θυμηθεί να φορέσουμε τις «έξυπνες», θερμαινόμενες σόλες Digitsole. Προσαρμόζονται σε κάθε μέγεθος και σε οποιουδήποτε τύπου κλειστό παπούτσι, μετρώντας παράλληλα τα βήματά μας και δημιουργώντας ένα αρχείο κίνησης ιδανικό για ανθρώπους που αθλούνται ή που διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις πεζή. Μια νέα διάσταση στον κόσμο των γκάτζετ που φοριούνται.

Hiku
Ψηφιακή οικονόμος

Οι μεγάλες εταιρείες τελειοποιούν σταδιακά τις προτάσεις τους για «έξυπνα» ψυγεία – θα μπορούμε να βλέπουμε μέσω κινητού τι υπάρχει στα ράφια μας χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα, θα ξέρουμε πότε λήγει κάθε προϊόν, θα δεχόμαστε μέχρι και ιδέες για συνταγές, δεδομένων των υλικών που διαθέτουμε. Κάτι τέτοιο κάνει και το Hiku, ένας μαγνήτης που μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε ψυγείο. Καταγράφει μέσω barcode ό,τι μπαίνει ή βγαίνει, με τον κατάλογο να εμφανίζεται κατευθείαν -μέσω μιας σχετικής εφαρμογής- στο τηλέφωνό μας. Δημιουργεί, επίσης, λίστες για ψώνια βάσει των ελλείψεων που εντοπίζει, ενώ μια επόμενη έκδοσή του θα μπορεί να αναλαμβάνει τις παραγγελίες των προϊόντων, βρίσκοντας online την πιο συμφέρουσα τιμή.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση