Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » Το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Galileo αρχίζει να εκπέμπει προς όφελος του πολίτη
Το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Galileo αρχίζει να εκπέμπει προς όφελος του πολίτη

Το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Galileo αρχίζει να εκπέμπει προς όφελος του πολίτη

Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo θα αρχίσει να προσφέρει τις αρχικές υπηρεσίες του στις δημόσιες αρχές, στις επιχειρήσεις και στους .

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, δήλωσε: «Ο γεωγραφικός εντοπισμός βρίσκεται στον πυρήνα της εξελισσόμενης ψηφιακής επανάστασης η οποία αλλάζει την καθημερινή μας ζωή με νέες υπηρεσίες. Το Galileo θα έχει δεκαπλάσια ακρίβεια γεωγραφικού εντοπισμού και θα επιτρέπει τη χρήση των τεχνολογιών της επόμενης γενιάς που βασίζονται στον εντοπισμό θέσης, όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα, οι συνδεδεμένες συσκευές ή οι υπηρεσίες έξυπνης πόλης. Σήμερα, απευθύνομαι στους ευρωπαίους επιχειρηματίες και τους προτείνω: φανταστείτε τι μπορείτε να κάνετε με το σύστημα Galileo – μην περιμένετε, καινοστε!»

Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη , την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Το ότι το σύστημα Galileo προσφέρει τις αρχικές υπηρεσίες του αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την Ευρώπη και ένα πρώτο αποτέλεσμα της πρόσφατης διαστημικής στρατηγικής μας. Το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών μας ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ακριβέστερου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αποτελεί την απόδειξη της τεχνολογικής αριστείας της Ευρώπης, της τεχνογνωσίας της και της δέσμευσής της να επιτύχει διαστημικές υπηρεσίες και εφαρμογές. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό μόνη της.»

Με τη δήλωση αρχικών υπηρεσιών, τις οποίες θα εγκαινιάσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, το Galileo θα αρχίσει να παρέχει, σε συνδυασμό με το , τις παρακάτω δωρεάν υπηρεσίες:

Στήριξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: Σήμερα για τον εντοπισμό κάποιου που έχει χαθεί στη θάλασσα ή στο βουνό απαιτούνται πολλές ώρες. Χάρη στην υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (SAR), κάποιος που πραγματοποιεί κλήση έκτακτης ανάγκης από συμβατό με το Galileo ραδιοφάρο μπορεί πλέον να εντοπιστεί και να διασωθεί πιο γρήγορα, δεδομένου ότι ο χρόνος για τον εντοπισμό του θα μειωθεί σε μόλις 10 λεπτά.

Ακριβέστερη πλοήγηση για τους : Η ανοικτή υπηρεσία του Galileo θα είναι μια δωρεάν υπηρεσία ευρείας κατανάλωσης για εντοπισμό θέσης, πλοήγηση και χρονισμό, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν πλινθιοσύνολα (τσίπσετ) συμβατά με το Galileo τα οποία βρίσκονται σε έξυπνα τηλέφωνα ή είναι ενσωματωμένα σε συστήματα πλοήγησης οχημάτων.

Καλύτερος συγχρονισμός για ζωτικής σημασίας: Μέσω των ρολογιών υψηλής ακρίβειας, το σύστημα Galileo θα καταστήσει δυνατό τον αδιάλειπτο συγχρονισμό των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων διανομής ενέργειας, όπως των έξυπνων δικτύων, και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Ασφαλείς υπηρεσίες για τις δημόσιες αρχές: Το Galileo θα υποστηρίξει επίσης, μέσω της υπό κρατικό έλεγχο Υπηρεσίας Δημόσιου Χαρακτήρα (PRS), τις δημόσιες αρχές, όπως τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας, τους τελωνειακούς υπαλλήλους και την αστυνομία. Θα παρέχει μια ιδιαίτερα ισχυρή και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία για κρατικούς χρήστες σε καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης ή σε καταστάσεις κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάλειπτο της παροχής υπηρεσιών.

Η δήλωση αρχικών υπηρεσιών του Galileo σημαίνει ότι οι δορυφόροι του Galileo και οι στο έδαφος είναι πλέον έτοιμες προς χρήση. Τα σήματα θα είναι πολύ μεγάλης ακρίβειας, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. ια τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης, τα πρώτα σήματα του Galileo θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, όπως το .

Κατά τα επόμενα έτη, θα εκτοξευθούν νέοι δορυφόροι ώστε να διευρυνθεί ο σχηματισμός του προγράμματος Galileo, γεγονός που θα βελτιώσει σταδιακά τη διαθεσιμότητα του Galileo σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020, όταν το Galileo θα επιτύχει πλήρη λειτουργική ικανότητα.

Ιστορικό

Το Galileo είναι το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέχει μια σειρά προηγμένων υπηρεσιών εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού για χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Galileo είναι πλήρως διαλειτουργικό με το GPS, αλλά θα προσφέρει ακριβέστερο και πιο αξιόπιστο εντοπισμό θέσης για τους τελικούς χρήστες.

Σήμερα ο σχηματισμός του συστήματος Galileo αποτελείται από 18 δορυφόρους ήδη σε τροχιά. Ο πλήρης σχηματισμός προβλέπει συνολικά 30 δορυφόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.

Το πρώτο έξυπνο τηλέφωνο που είναι συμβατό με το Galileo, της ισπανικής εταιρείας BQ, είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά και αναμένεται να ακολουθήσουν άλλοι κατασκευαστές. Οι φορείς ανάπτυξης εφαρμογών θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους με βάση το πραγματικό σήμα.

Ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης) διαχειρίζεται τις αρχικές υπηρεσίες του Galileo. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται το συνολικό πρόγραμμα Galileo και ανέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος την ευθύνη για την εγκατάσταση του συστήματος και την τεχνική υποστήριξη για λειτουργικές εργασίες.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση