Βρίσκεστε εδώ:  / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Eπιχείρηση εκβιασμού και απάτης μέσω Wikipedia
Eπιχείρηση εκβιασμού και απάτης μέσω Wikipedia

Eπιχείρηση εκβιασμού και απάτης μέσω Wikipedia

Η Wikipedia, η δημοφιλής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, απενεργοποίησε τουλάχιστον 381 λογαριασμούς μέσα από τους οποίους γίνονταν διορθώσεις και αναρτήσεις προωθητικών άρθρων, χωρίς να αποκαλύπτεται πουθενά η σχέση του συντάκτη τους με το αντικείμενο του άρθρου. Μάλιστα, όλοι αυτοί οι λογαριασμοί φαίνεται ότι ελέγχονταν από μία καλά συντονισμένη οργάνωση, η οποία είχε βάλει στο στόχαστρο εταιρείες, επιχειρηματίες ή καλλιτέχνες.

Ορισμένες από τις εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα απάτης και ενεπλάκησαν χωρίς να το θέλουν σ’ αυτή την υπόθεση. Εθελοντές της βρετανικής έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας ανακοίνωσαν τη χθεσινή εξέλιξη έπειτα από πολλές εβδομάδες ενδελεχούς έρευνας.

Η επιχείρηση, η οποία έλαβε το όνομα Orangemoody, όπως ο πρώτος πλασματικός λογαριασμός που εντοπίστηκε, αποκάλυψε ότι οι ύποπτοι λογαριασμοί ήταν στην πραγματικότητα «μαριονέτες», όρος που χρησιμοποιείται για ανθρώπους που δημιουργούν ψευδείς διαδικτυακές ταυτότητες, προκειμένου να προωθήσουν κάποια άποψη από την οποία αποκομίζουν προσωπικό ή οικονομικό όφελος.

Εκτός, όμως, από την απενεργοποίηση των 381 πλασματικών λογαριασμών, η Wikipedia έσβησε και τα 210 άρθρα που αυτοί είχαν δημιουργήσει. Μέλη του ιδρύματος Wikipedia επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα άρθρα βασίζονταν σε λανθασμένες ή διαστρεβλωμένες πληροφορίες, περιείχαν υλικό χωρίς να προσδιορίζεται ή να γνωστοποιείται η πηγή του και παραβίαζαν τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Κάποιες από τις εταιρείες και τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης, ενώ ακούστηκαν πολλά για απαιτήσεις πληρωμής. Παράλληλα, διατυπώθηκαν παράπονα για άρθρα τα οποία διαγράφηκαν, παρότι είχαν πληρωθεί.

Μεταξύ των προσώπων και των επιχειρήσεων που εξαπατήθηκαν κατά αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνεται μία μεγάλη βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία, αλλά και ένας πρώην διαγωνιζόμενος στο τηλεοπτικό σόου «Βρετανία έχεις ταλέντο», όπως τουλάχιστον αναφέρει η βρετανική Independent.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χειροθεσία αναγνώστου στον Άγιο Δημήτριο Βόλου - https://t.co/KvmltKiq4W -

  • Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τη Θεσσαλία - https://t.co/oXispZ9Uhk -

  • Αποστολή αγάπης και αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας - https://t.co/kt1avnIkwn -

"Αλιεύοντας" την είδηση