Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » Ενας παγκόσμιος υπερυπολογιστής
Ενας παγκόσμιος υπερυπολογιστής

Ενας παγκόσμιος υπερυπολογιστής

Τι κοινό μπορεί ν έχουν επιστημονικές προσπάθειες γι την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων με μελέτες για πρωτοποριακά υλικά για φωτοβολταϊκά πάνελ και πρότζεκτ για την ανακάλυψη καινούργιων ποικιλιών ρυζιού που θα βοηθούν να αντιμετωπισθεί ο υποσιτισμός στον αναπτυσσόμενο κόσμο;

Ότι αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα ερευνών στις οποίες έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλο τον πλανήτη ― άνθρωποι που δεν προσέφεραν τις γνώσεις τους ή χρηματικές δωρεές, αλλά βοήθησαν να γίνουν πραγματικότητα «δανείζοντας» τον «εγκέφαλο» του υπολογιστή και του smartphone τους.

Με… πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους, όλα αυτά τα PC και «έξυπνα» τηλέφωνα έχουν γίνει «» στην World Community Grid (WCG) της IBM, παρέχοντας έτσι ένα μέρος από την επεξεργαστική ισχύ που δεν χρησιμοποιούν, για την υλοποίηση κοινωφελών επιστημονικών πρότζεκτ σαν τα παραπάνω. Τόσο στις 19 μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί όσο και στις 5 που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποστολή της πλατφόρμας είναι να «τρέξει» τις περίπλοκες υπολογιστικές προσομοιώσεις που έχουν δημιουργήσει οι επιστήμονες, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να γίνει μόνο σε έναν υπερυπολογιστή, με αρκετά μεγάλο κόστος. Αντίθετα, συντονίζοντας εκατομμύρια συσκευές απλών χρηστών, το World Community Grid λειτουργεί σαν «εικονικός» υπερυπολογιστής, κάνοντας την ίδια δουλειά εντελώς δωρεάν.
Η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2014 και ήρθε ξανά στη δημοσιότητα στα μέσα Ιουλίου. Αιτία γι' αυτό, η αποκάλυψη επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του στο Ισραήλ και Τσινγκχουά στην πως, με τη βοήθειά της, «άνοιξαν» τον δρόμο για μια πιο αποτελεσματική μέθοδο φιλτραρίσματος του μολυσμένου νερού. Η μέθοδος βασίζεται στους νανοσωλήνες άνθρακα, δηλαδή κυλίνδρους γραφίτη που έχουν τόσο μικρή διάμετρο ώστε να μπορούν να κατακρατήσουν τις μολυσματικές ουσίες που τυχόν υπάρχουν στο νερό.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε ποιες συνθήκες η λύση αυτή θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμη, πραγματοποιώντας μια σειρά «εικονικών» πειραμάτων σχετικά με τη συμπεριφορά του νερού καθώς κυλά μέσα από τους νανοσωλήνες. Πειράματα, που έγιναν σε 150.000 PC και smartphones μέσω του WCG, χωρίς να χρειασθεί ένας συμβατικός υπερυπολογιστής, η χρήση του οποίου υπολογίζεται πως θα στοίχιζε περίπου 15 εκατ. δολάρια.
Σκοπός των ερευνητών από την και το Ισραήλ είναι να βρεθεί μια φθηνή και ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία η οποία θα «απαντά» στο γεγονός ότι περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ενώ 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και τις πλέον απαραίτητες συνθήκες ς.
Για να τους βοηθήσουν, οι 150.000 συσκευές «κατέβαζαν» κάθε φορά από την πλατφόρμα και ανέλυαν έναν μικρό όγκο δεδομένων στέλνοντας στη συνέχεια το αποτέλεσμα στους σέρβερ του WCG στο Τορόντο. Η ανάλυση γινόταν πάντοτε με την αναξιοποίητη επεξεργαστική ισχύ, ώστε οι χρήστες να μπορούν την ίδια στιγμή ανενόχλητοι π.χ. να «άρουν» στο Ιντερνετ ή να βλέπουν βίντεο στις συσκευές τους.
Αυτός ο τρόπος λειτουργίας εξασφαλίζεται από το λογισμικό που πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα μηχάνημα ώστε να γίνει «εθελοντής» στην πλατφόρμα. Διαθέσιμο για υπολογιστές Windows, Linux και Mac, όπως και για smartphones με λειτουργικό Android, το software επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει σε ποια πρότζεκτ θέλει να πάρει μέρος, αλλά και να πάρει ανά πάσα στιγμή μια εικόνα για τη συνεισφορά του μηχανήματός του. Η IBM έχει φροντίσει επίσης ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη λειτουργία στη συσκευή.
Στα περίπου 11 χρόνια «ζωής» της πλατφόρμας, το software έχει εγκατασταθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια μηχανήματα, 700.000 και πλέον χρηστών. Ολα αυτά τα PC και smartphone έχουν «δωρίσει» 1 εκατομμύριο έτη υπολογιστικού χρόνου στα συνεργαζόμενα πρότζεκτ, με συνέπεια μέχρι σήμερα να έχουν ολοκληρωθεί 19 μελέτες.
Όπως και στην περίπτωση του φιλτραρίσματος του νερού, και οι υπόλοιπες μελέτες έφτασαν σε απτά . Για παράδειγμα, χάρις στην πλατφόρμα, επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Chiba στην Ιαπωνία προσδιόρισαν επτά καινούργια υποψήφια φάρμακα για την αντιμετώπιση του νευροβλαστώματος, μιας από τις πιο επικίνδυνες μορφές παιδικού καρκίνου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση