Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » Χάκερ απειλούν τρεις ελληνικές τράπεζες και ζητούν λύτρα σε bitcoin
Χάκερ απειλούν τρεις ελληνικές τράπεζες και ζητούν λύτρα σε bitcoin

Χάκερ απειλούν τρεις ελληνικές τράπεζες και ζητούν λύτρα σε bitcoin

Ομάδ που υτοαποκαλούνται Armada Collective, ζητούν λύτρα σε bitcoin από τις εγχώριες τράπεζες προκειμένου να μην προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών και έχουν δώσει προθεσμία που εκπνέει σήμερα.

Όπως διευκρινίζουν τραπεζικές στην «Κ» δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας συναλλαγών, καθώς η απειλή δεν αφορά υποκλοπή στοιχείων ή λογαριασμών αλλά μαζικά «κλικ» στις ιστοσελίδες των τραπεζών ώστε να «πέσουν» υπό το βάρος της μεγάλης κίνησης. Για την αντιμετώπιση κυβερνο-επίθεσης έχει συσταθεί ειδική ομάδα από την ΕΥΠ, την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι είχαν προκαλέσει την προηγούμενη Πέμπτη την ολιγόπλεπτη διακοπή του internet banking τριών τραπεζών, ως προειδοποιητικό χτύπημα. Οι χάκερ «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Παράλληλα ζήτησαν λύτρα σε bitcoins, απειλώντας ότι αν οι απ τους δεν ικανοποιηθούν μέχρι σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, θα επαναλάβουν την επίθεσή τους στα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση του και των άλλων παρόχων ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα και να μην επιτευχθεί ο στόχος των εκβιαστών για την προσωρινή παύση λειτουργίας των ιστοσελίδων των τραπεζών. Η συγκεντριμένη ομάδα φαίνεται ότι είχε χτυπήσει και στην Ελβετία πριν από περίπου ένα μήνα.

Η ειδική ομάδα αντιμετώπισης έχει συγκροτηθεί από το Σαββατοκύριακο με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ιστοσελίδων των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση τραπεζικής επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα υποκλοπής, λογαριασμών, καρτών ή προσωπικών στοιχείων που συνδέονται με την ασφάλεια των συναλλαγών. Επικεφαλής της ειδικής ομάδας για την αντιμετώπισης της κυβερνοεπίθεσης είναι ο κ. Γιώργος ς, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, την ευθύνη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της κυβερνοεπίθεσης έχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συν της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Armada Collective είναι μια σχετικά νέα ομάδα χάκερ που ξεκίνησε παρόμοιες επιθέσεις με αυτές κατά των ελληνικών τραπεζών τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η τακτική που ακολουθεί είναι παρόμοια με αυτή των ηλεκτρονικών εκβιασμών μιας άλλης ομάδας χάκερ η οποία αποκαλείται «DD4BC».

Ουσιαστικά απειλούν τους στόχους τους με επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (Distributed Denial of Service Attack, αλλιώς γνωστή και ως DDoS), προκαλώντας κατάρρευση μιας υπηρεσίας στέλνοντας υπερβολικά μεγάλο αριθμό ψεύτικων αιτήσεων. Σε παρόμοιες επιθέσεις της κατά άλλων στόχων (εταιρείες παροχής e-mail στην Ελβετία και τράπεζες στην Ταϊλάνδη) η ομάδα Armada Collective έγραφε στο εκβιαστικό μήνυμα που έστελε: «This is not a joke» («Δεν πρόκειται για αστείο»).

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση