Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Centaur Analytics: Η Βολιώτικη startup που ανέλαβε να ψηφιοποιήσει την αγροτική παραγωγή
Centaur Analytics: Η Βολιώτικη startup που ανέλαβε να ψηφιοποιήσει την αγροτική παραγωγή

Centaur Analytics: Η Βολιώτικη startup που ανέλαβε να ψηφιοποιήσει την αγροτική παραγωγή

Οι όροι όπως το cloud, το IoT και τα Big Data, έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινή γλώσσα όσων ασχολούνται έστω και ελάχιστα με την τεχνολογία και την εποχή. Το «σύννεφο» το «διαδίκτυο των πραγμάτων» και τα «μεγάλα δεδομένα» ελληνιστί αποτελούν όρους όμως με τους οποίους θα αρχίσουν να έρχονται αντιμέτωποι και όσοι ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα.

Η νεοφυής επιχείρηση στον αγρο-τεχνολογικό τομέα (AgTech) με τις πρωτοποριακές εφαρμογές που αναπτύσσει εδρεύει στο Βόλο!

ΟΔρ. Σωτήρης Μπαντάς ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία σε εταιρίας υψηλής τεχνολογίας θέλησε να μεταφέρει την τεχνογνωσία της Silicon Valley και του Σαν Φρανσίσκο στη γενέτειρά του το Βόλο.

Η Centaur Analyrics προέκυψε μέσα από την συνεργασία του Γεωπόνου και επιστήμονα τροφίμων Βασίλη Σωτηρούδα και του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Δρ. Σωτήρη Μπαντά, οποίος συνδύασαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στα πεδία της αγροτικής παραγωγής και της τεχνολογίας βρίσκοντας κοινά σημεία στα οποία το «κλειδί» ήταν το of Things με βάση το οποίο επιχειρούν να δώσουν λύση σε διαχρονικά προβλήματα του αγροτικά τομέα.

Η εταιρία απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αποθηκεύουν και διακινούν όπως δημητριακά, ρύζι, καπνό, φρούτα κ.ά. Με ειδικούς αισθητήρες τους οποίους αναπτύσσει η εταιρία παρακολουθεί τις συνθήκες που επικρατούν στις αποθήκες με σκοπό να διατηρηθεί η ποιότητα του προϊόντος και να προστατευθεί από τυχόν κινδύνους.  Οι αισθητήρες συγκεντρώνουν δεδομένα για την θερμοκρασία την υγρασία και τα επίπεδα συγκέντρωσης αερίων μέσα στους αποχετευτικούς χώρους των προϊόντων τα οποία διοχετεύονται μέσω του cloud στην ολοκληρωμένη πληροφοριακή όπου μπορεί να τα παρακολουθεί κάποιος ακόμη και μέσα από το κινητό του σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται τυχόν αλλοίωση των προϊόντων ή προσβολή από ασθένειες επιχειρώντας στοχευμένες απεντομώσεις κλπ.

Η ανάγκη για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας προέκυψε από το γεγονός ότι το συνολικό που καταγράφεται από την απώλεια αγροτικών αγαθών παγκοσμίως ανέρχεται σε 1 τρις δολάρια  ετησίως. Αυτό αποτελεί αρκετό μεγάλο οικονομικό μέγεθος και σίγουρα ένα ισχυρό κίνητρο για μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας να παρέχει λύσεις για την αντιμετώπισή του προβλήματος και τη μείωση αυτής της απώλειας.

Η έχει ήδη προσελκύσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση (seed) 1,3 εκατ. δολ. από το ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο OurCroud First και το PJ Tech Catalyst Fund μαζί με τον angel investor Avi Reichental. Έχοντας εξασφαλίσει την σχετική χρηματοδότηση δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρία να προβεί στη δημιουργία της Inc με έδρα την των ΗΠΑ στοχεύοντας έτσι στην παγκόσμια αγορά.

Η Βολιώτικη εταιρία έχει ήδη συνάψει συνεργασία με εταιρίες για την παρακολούθηση των συνθηκών, μεταξύ των οποίων και με την Αλευροβιομηχανία «Μύλοι Λούλη» η οποία διατηρεί σημαντικές εγκαταστάσεις στη . Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της εταιρίας αποτελεί και το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο προέρχεται ως επί το πλείστον από απόφοιτους των τμημάτων Μηχανικών Υπολογιστών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απασχολώντας σήμερα συνολικά 17 επιστήμονες.  Το επίπεδο κατάρτισης των αποφοίτων του Π.Θ. άλλωστε ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ο Σωτήρης Μπαντάς επέλεξε να ιδρύσει την εταιρία στο Βόλο, όπου εδρεύει και το πανεπιστήμιο.

 

Πηγή: news247.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επανέναρξη προπονήσεων των τμημάτων υποδομής ποδοσφαίρου του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937 - https://t.co/qZaWXhZUtj -

  • Επετειακή  δράση  «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» - https://t.co/pk5J4ds6gS -

  • Διαδικτυακή εκδήλωση για το myDATA - Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ και υποχρεώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων… - https://t.co/JCzzLW7EeG -

"Αλιεύοντας" την είδηση