Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Το Τσάμπιονς Λιγκ αλλάζει..
Το Τσάμπιονς Λιγκ αλλάζει..

Το Τσάμπιονς Λιγκ αλλάζει..

Συνετίρους στο Τσάμπιονς Λιγκ βάζει ουσιστικά τους μεγάλους συλλόγους της ς η , με βάση τις αλλαγές που ανήγγειλε για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του ποδοσφαίρου από την περίοδο 2018-19.

Υποχωρώντας για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα στα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Συλλόγων (ECA) και εν τη απουσία πλέον του Μισέλ Πλατινί που ως πρόεδρος υπερασπιζόταν το δικαίωμα στο… όνειρο των ομίλων για όσο γίνεται περισσότερες χώρες, η καθιστά την πολύφερνη φάση των ομίλων ουσιαστικά προνόμιο μόνο των μεγάλων χωρών με τους πλούσιους συλλόγους, με «θύμα» και την Ελλάδα.

Ετσι, αντί των 11 εγγυημένων θέσεων στους ομίλους, οι τέσσερις πρώτες χώρες στην κατάταξη της UEFA (σήμερα είναι οι Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία) θα έχουν 16 συνολικά ομάδες που θα προκρίνονται απευθείας, ενώ χωρίς προκριματικά θα περνούν -εάν χρειάζεται- και οι κάτοχοι του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό σημαίνει ότι από το 2018 έως το 2021 όλες οι άλλες χώρες θα περιοριστούν σε 14 εισιτήρια για τη «χρυσοφόρο» φάση των 32, αλλά τουλάχιστον διατηρείται ο διαχωρισμός μεταξύ των πρωταθλητριών και των μη πρωταθλητριών ομάδων στα προκριματικά του καλοκαιριού. Προφανώς, αυτά πλήττουν χώρες κάτω από την τέταρτη θέση και δικαίως οι Γάλλοι φωνάζουν για αδικία: «Πρόκειται για σκάνδαλο εις βάρος των γαλλικών συλλόγων» φώναξε ο πρόεδρος της γαλλικής λίγκας, Μπερνάρ Καϊατσό.

«Είναι το πρώτο βήμα για την καθιέρωση κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας, ένας τρόπος να επιτρέπεται στους πλούσιους συλλόγους να κερδίζουν περισσότερα » πρόσθεσε ο κ. Καϊατσό, που είναι και πρόεδρος της Σεντ Ετιέν.

Η Νιόν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πώς θα κατανεμηθούν οι υπόλοιπες 14 ώς 16 θέσεις, αλλά εικάζεται ότι οι χώρες από την πέμπτη ώς την έβδομη θέση στην κατάταξη θα έχουν από δύο ομάδες και αυτές από την όγδοη ώς τη δέκατη από μία. Θα μένουν έτσι από πέντε έως επτά εισιτήρια προς διεκδίκηση στα προκριματικά, ενώ χάνουν την απευθείας είσοδο στους ομίλους οι πρωταθλήτριες της 11ης και της 12ης χώρας, προνόμιο που θα απολαμβάνουν έως και του χρόνου. Αρα για να επανέλθει η Ελλάδα στο καθεστώς απευθείας πρόκρισης του πρωταθλητή της στους ομίλους, όπως γινόταν έως και πέρυσι, θα πρέπει από τη 14η θέση στην κατάταξη σήμερα να σκαρφαλώσει τουλάχιστον ώς τη 10η…

Μια άλλη σημαντική αλλαγή αφορά τον τρόπο υπολογισμού του συντελεστή κάθε ομάδας, καθώς αυτός θα εξαρτάται από το 2018 μόνο από τα αποτελέσματα καθεμιάς στα ευρωπαϊκά κύπελλα και όχι από τη συνολική παρουσία κάθε χώρας.

Αλλαγές προωθούνται και στο οικονομικό σκέλος της διοργάνωσης: Αυξάνονται περαιτέρω τα των συλλόγων, με ανακατανομή βασισμένη κατά προτεραιότητα στην απόδοση κάθε ομάδας στους αγώνες, εις βάρος του εθνικού ποσού ανά τηλεοπτική αγορά, γνωστού ως market pool. Συνεπώς, πρώτος παράγοντας για τον υπολογισμό της αποζημίωσης κάθε συλλόγου μετά το δεδομένο πριμ συμμετοχής στους ομίλους θα είναι η απόδοση στη διοργάνωση, ακολούθως ο συντελεστής του συλλόγου και τελευταίο το market pool. Άρα η UEFA θα λέγαμε ότι χαμηλώνει κάπως τα ποδοσφαιρικά σύνορα στην , ικανοποιώντας σε έναν βαθμό και τα αιτήματα του ECA, που ήθελε τα κέρδη των συλλόγων να βασίζονται κυρίως στο ατομικό και όχι στο εθνικό επίπεδο.

Πέραν όμως των αλλαγών που ανακοίνωσε η UEFA, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία προσανατολίζεται και στην αλλαγή της ώρας διεξαγωγής των αγώνων της διοργάνωσης, καταργώντας το παραδοσιακό 21.45 και το 19.00 για τη Ρωσία, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα.

Για λόγους καλύτερης ς του προϊόντος, η Νιόν ετοιμάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2018 να εφαρμόσει και στο Τσάμπιονς Λιγκ την επιτυχημένη συνταγή του Γιουρόπα Λιγκ, με δύο ώρες έναρξης κάθε Τρίτη και Τετάρτη, δηλαδή τα μισά παιχνίδια κάθε βραδιάς να αρχίζουν στις 20.00 και τα άλλα μισά στις 22.00 ή 22.05.

Αυτό όχι μόνο θα πολλαπλασιάσει τις ώρες απευθείας ς, επιτρέποντας στους φιλάθλους να βλέπουν δύο ματς τη βραδιά, αλλά και θα διευκολύνει σημαντικά τα τηλεοπτικά κανάλια σε πρακτικό επίπεδο.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση