Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Το παρκούρ στον προθάλαμο των Ολυμπιακών Αγώνων
Το παρκούρ στον προθάλαμο των Ολυμπιακών Αγώνων

Το παρκούρ στον προθάλαμο των Ολυμπιακών Αγώνων

Την… πόρτα των Ολυμπιακών Αγώνων χτυπάει το άθλημα του παρκούρ, γνωστό ως η τέχνη της κίνησης που δεν καταλαβαίνει από εμπόδια. Από χθες το παρκούρ ανήκει στην οικογένεια της υμναστικής, ύστερα από απόφαση των συνέδρων της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του .

Το 1998 ήταν η χρονιά που τροποποιήθηκε για τελευταία φορά το καταστατικό της παγκόσμιας ομοσπονδίας υμναστικής, όταν δίπλα από την ενόργανη και τη προστέθηκαν το πολίνο και η ακροβατική. Τώρα μπήκε και αυτό του παρκούρ. «Η ομοσπονδία μεγαλώνει. Είναι καλοδεχούμενο. Ήδη έχουμε μιλήσει με ανθρώπους που ασχολούνται με το άθλημα, ώστε να βρούμε τρόπους για να το αναπτύξουμε. Σίγουρα θα αλλάξουν και οι κανονισμοί διότι στόχος είναι να ενταχθεί στο ολυμπιακό τον επόμενο ολυμπιακό κύκλο. Για να γίνει αυτό πρέπει οι κανονισμοί να είναι αξιοκρατικοί και να τους γνωρίζουν όλοι ώστε να ξέρουν τι βλέπουν. Έχουμε πολλή δουλειά αλλά θα είναι ωραία και δημιουργική», δήλωσε στην «Κ» ο Θανάσης , πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο συνέδριο. Η χώρα μας διαθέτει έναν από τους καλύτερους αθλητές παρκούρ στον κόσμο, τον Δημήτρη Κυρσανίδη. Είναι 23 ετών και έχει διακριθεί σε διεθνές επίπεδο στο freerunning.

Στο παρκούρ στόχος του αθλητή (traceur όπως ονομάζεται) είναι να ξεπερνάει τα εμπόδια (φυσικά και τεχνικά) και να καλλιεργεί την ικανότητα για να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης. Το καθιέρωσε τη δεκαετία του '80 ο Γάλλος ηθοποιός και χορογράφος Νταβίντ Μπελ και ως «γενέτειρά του θεωρείται ένα προάστιο του Παρισιού (Lisses)». Ουσιαστικά όμως το είχε εμπνευστεί ο πατέρας του Νταβίντ, ο οποίος ήταν στρατιώτης και πυροσβέστης και το είχε σκεφθεί ως ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος μετ' εμποδίων.

Σε πολλές χώρες το παρκούρ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο αλλά και στην Ελλάδα ( και ) υπάρχουν «σχολές» που αναλαμβάνουν να μυήσουν και να εκπαιδεύσουν αρχάριους ή προχωρημένους στην τέχνη της κίνησης.

 

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση