Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Το παρκούρ στον προθάλαμο των Ολυμπιακών Αγώνων
Το παρκούρ στον προθάλαμο των Ολυμπιακών Αγώνων

Το παρκούρ στον προθάλαμο των Ολυμπιακών Αγώνων

Την… πόρτ των Ολυμπικών Αγώνων χτυπάει το άθλημα του παρκούρ, γνωστό ως η τέχνη της κίνησης που δεν καταλαβαίνει από εμπόδια. Από χθες το παρκούρ ανήκει στην της υμναστικής, ύστερα από απόφαση των συνέδρων της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Το 1998 ήταν η χρονιά που τροποποιήθηκε για τελευταία φορά το καταστατικό της παγκόσμιας ομοσπονδίας υμναστικής, όταν δίπλα από την ενόργανη και τη ρυθμική προστέθηκαν το πολίνο και η ακροβατική. Τώρα μπήκε και αυτό του παρκούρ. «Η ομοσπονδία μεγαλώνει. Είναι καλοδεχούμενο. Ήδη έχουμε μιλήσει με ανθρώπους που ασχολούνται με το άθλημα, ώστε να βρούμε τρόπους για να το αναπτύξουμε. Σίγουρα θα αλλάξουν και οι κανονισμοί διότι στόχος είναι να ενταχθεί στο ολυμπιακό τον επόμενο ολυμπιακό κύκλο. Για να γίνει αυτό πρέπει οι κανονισμοί να είναι αξιοκρατικοί και να τους γνωρίζουν όλοι ώστε να ξέρουν τι βλέπουν. Έχουμε πολλή δουλειά αλλά θα είναι ωραία και δημιουργική», δήλωσε στην «Κ» ο Θανάσης Βασιλειάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο συνέδριο. Η χώρα μας διαθέτει έναν από τους καλύτερους αθλητές παρκούρ στον κόσμο, τον Δημήτρη Κυρσανίδη. Είναι 23 ετών και έχει διακριθεί σε διεθνές επίπεδο στο freerunning.

Στο παρκούρ στόχος του αθλητή (traceur όπως ονομάζεται) είναι να ξεπερνάει τα εμπόδια (φυσικά και τεχνικά) και να καλλιεργεί την ικανότητα για να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης. Το καθιέρωσε τη δεκαετία του '80 ο Γάλλος ηθοποιός και χορογράφος Νταβίντ Μπελ και ως «γενέτειρά του θεωρείται ένα προάστιο του Παρισιού (Lisses)». Ουσιαστικά όμως το είχε εμπνευστεί ο πατέρας του Νταβίντ, ο οποίος ήταν στρατιώτης και πυροσβέστης και το είχε σκεφθεί ως ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος μετ' εμποδίων.

Σε πολλές χώρες το παρκούρ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο αλλά και στην Ελλάδα ( και Θεσσαλονίκη) υπάρχουν «σχολές» που αναλαμβάνουν να μυήσουν και να εκπαιδεύσουν αρχάριους ή προχωρημέ στην τέχνη της κίνησης.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση