Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Θεσμοθέτηση οργάνου δίωξης των αναβολικών
Θεσμοθέτηση οργάνου δίωξης των αναβολικών

Θεσμοθέτηση οργάνου δίωξης των αναβολικών

Ζητούν οι αθλητικοί,πανεπιστημιακοί και αυτοδιοικητικοί φορείς
Την σπουδαιότητα ενίσχυσης του αθλητικού ιδεώδους, αλλά παράλληλα και ανάληψης μέτρων και πρωτοβουλιών από την , για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, με την θεσμοθέτηση οργάνου δίωξης των αναβολικών, τονίστηκε- μεταξύ άλλων- στην ημερίδα που διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», ο και η ΚΟΕ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με θέμα «Το μέγιστο κοινωνικό αγαθό της άθλησης στα γρανάζια της εμπορευματοποίησης και των αναβολικών».
Στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος εξήρε την πρωτοβουλία και ευχήθηκε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. και τομεάρχης Πολιτισμού κι Αθλητισμού Άννα Καραμανλή, τόνισε την ανάγκη ο αθλητισμός να επιστρέψει στις βασικές αρχές, ενώ αναφερόμενη στο ντόπινγκ, επεσήμανε ότι ανήκει στην τρίτη επικερδέστερη παράνομη δραστηριότητα.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη είπε: «Να συγχαρούμε οποιαδήποτε προσπάθεια που προσπαθεί να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει χαρακτηριστεί πρότυπη αθλητική περιφέρεια. Τα παιδιά μας προσπαθούμε να τα ενθαρρύνουμε και να  μεταλαμπαδεύσουμε την αξία του αθλητικού ιδεώδους και να βγει αλώβητος ο αθλητισμός».
Εκ μέρους του δημάρχου Βόλου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αν. Μπατζιάκας, έκανε λόγο για ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ημερίδα, από την οποία θα προκύψουν απτά αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημ. Διαθεσόπουλος, αναφέρθηκε στην πληθώρα των διοργανώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Βόλο, που όπως ανέφερε έχει αναδειχθεί σε αθλητούπολη.  «Η πόλη του Βόλου με την σημερινή εκδήλωση, δίνει μια άλλη διάσταση στα αθλητικά . Ο Βόλος να στείλει μια κραυγή αγωνίας για τι δύο μεγάλες μάστιγες για την εμπορευματοποίηση και το ντόπινγκ» επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Ο γενικός γραμματέας του ΕΑΣ Θεσσαλίας, πρόεδρος του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» Στέργιος Φάτσης, απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Κατσιμπάρδη για την συμβολή του στον αθλητισμό, καθώς κι ένα μπουκάλι κρασί με ανάγλυφο το σήμα της Νίκης Βόλου με την τέχνη της υαλογραφίας.
Ο κ. Κατσιμπάρδης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο αθλητικό ιδεώδες και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στη μάστιγα των αναβολικών και πρότεινε την δημιουργία ενός μικρού ΟΗΕ για τον αθλητισμό, ωστόσο όπως είπε «μέχρι ότου όμως φτάσουμε στο ιδανικό τούτο στάδιο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βάλει φραγμό στη διάδοση και τη χρήση αναβολικών. Θα το πετύχει αυτό εάν το αρμόδιο Υπουργείο Αθλητισμού και η Κυβέρνηση γενικότερα θεσμοθετήσουν ένα «Όργανο Δίωξης των αναβολικών». Έναν κρατικό φορέα ο οποίος θα έχει επικεφαλής εν ενεργεία εφέτη δικαστή πλαισιωμένο από αθλίατρους και ειδικευμένους αστυνομικούς που θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ελέγχει, να κατάσχει αναβολικά και να παραπέμπει στο αυτόφωρο τους κατόχους αυτών αλλά και τους χρήστες».
Ο βιοχημείας της άσκησης στο τμήμα επιστήμης, φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθ. Τζιαμούρτας αναφέρθηκε στο γενετικό ντόπινγκ, δηλαδή στη μη θεραπευτική χρήση γονιδίων, γενετικών στοιχείων/ κυττάρων που έχουν την ικανότητα να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση.  Σύμφωνα με τον καθηγητή, το γενετικό ντόπινγκ μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις ίδιες πρακτικές που χρησιμοποιούνται για το κανονικό ντόπινγκ, διά μέσου διατάξεων που θα ορίζουν σκληρές ποινές γι αυτόν που κάνει χρήση και για εκείνους που συντέλεσαν στη χρήση της θεραπείας , με βελτίωση των τρόπων ανίχνευσης, με διαπαιδαγώγηση των παιδιών, των αθλητών αλλά και των προπονητών και τέλος με τον κατάλληλο συντονισμό όλων των φορέων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο καρδιολόγος MD διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε ότι πέραν της προπόνησης έχει εμφανιστεί πλέον συστηματικά εδώ και πέντε δεκαετίες και μια άλλη μέθοδος βελτίωσης της απόδοσης των αθλητών, το ντόπινγκ, δλδ η βελτίωση της απόδοσης τεχνητά με χημικές ουσίες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι όλες αυτές οι ουσίες έχουν παρενέργειες οι οποίες είναι και συχνές αλλά επιπλέον μπορούν να οδηγήσουν είτε σε μόνιμη αναπηρία  είτε ακόμη χειρότερα σε ανεξήγητο αιφνίδιο θάνατο.
Ο γιατρός της ΚΟΕ, πρόεδρος Ιατρικής Επιτροπής της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (LEN), πρώην πρόεδρος Συλλόγου Δειγματοληπτών του ΕΣΚΑΝ Κυρ. Νανούσης, αναφέρθηκε στους ορισμούς του ντόπινγκ, στα κίνητρα και στις αιτίες χρήσης απαγορευμένων ουσιών, όπως είναι τα οικονομικά οφέλη, μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση, φόβος της αποτυχίας, εθνικές προσδοκίες, έλλειψη οργανωμένης αθλης και προπονητικής υποστήριξης , εσωτερική επιθυμία για διάκριση και πρωτιά κ.α. Κλείνοντας όπως είπε «Ο αθλητισμός αντανακλά την κοινωνία και όπως σε αυτή έτσι και στον αθλητισμό θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που εξαπατούν. Ουδέποτε θα έχουν πλήρως καθαρό αθλητισμό αλλά μπορούμε να τον κάνουμε καθαρότερο απ' ότι είναι».
Ο γενικός γραμματέας ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, πρόεδρος της Νίκης Βόλου Στέργιος Φάτσης, στην ομιλία του επεσήμανε- μεταξύ άλλων- ότι ο αθλητισμός είναι και κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να μπαίνει στη λογική του ιδιωτικού κέρδους. Δυστυχώς όμως, όσο είναι συνυφασμένος με την εμπορευματοποίηση, το άλλο μεγάλο πρόβλημα των αναβολικών και του ντόπινγκ θα γιγαντώνεται. Η , είναι το ύψιστο αγαθό και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό από εκείνους, οι οποίοι στο βωμό του πρωταθλητισμού και της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις. Βέβαια, δε θα πρέπει να αγνοούμε και τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται την φιλοδοξία αθλητών και παραγόντων. Η θέσπιση νόμων για την εξάλειψη της εμπορευματοποίησης, η ισότιμη προβολή όλων των αθλημάτων, η έμφαση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, και η συνειδητοποίηση της αξίας και της σημασίας του αθλητισμού και την ς, θα αποτελέσουν ένα μοχλό πίεσης, στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».
Τέλος, ο τεχνικός σύμβουλος Κολύμβησης, μέλος ΕΕΔΙΠ ΤΕΦΑΑ Αθηνών, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Κολύμβησης Μαρκ. Μανταλούφας, αναφέρθηκε στο ρόλο του προπονητή και που οδηγεί η κλοπή διακρίσεων, κινήτρων, προκρίσεων, αξιολογήσεων, αλλά και στα αίτια όπως ο μεγαλοϊδεατισμός, πολιτική ισχύος, έλλειψη αθλητικής παιδείας κ.α. Ο κ. Μανταλούφας, επεσήμανε ότι υπάρχουν ευθύνες, όπως η έλλειψη αποφασιστικότητας και προτεραιότητας από την , η πολιτική λιτότητας, η έλλειψη σταθερής και συνεχούς ενημέρωσης κι εκπαίδευσης αθλητών και προπονητής, η εμπλοκή της πολιτικής και πρότεινε την σταθερή χρηματοδότηση του ΕΣΚΑΝ, διεύρυνση του ρόλου του, θέσπιση πρωτοκόλλου αρχών, κανόνων, βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, κλιμάκωση των κινήτρων καθώς κι ενίσχυσης της οργάνωσης δομής του αθλητισμού.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση