Tα «ναρκοπέδια» του 2018 για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Το 2018 θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε θεσμικό επίπεδο. Η ΕΠΟ καλείται, υπό τη νέα διοίκηση που εξελέγη τον περασμένο Αύγουστο, να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ένας οργανισμός που αποβάλλοντας τον ενδημικό παλαιοπαραγοντισμό θα εκσυγχρονιστεί, λειτουργώντας με ισονομία και διαφάνεια.
Η διαιτησία, το πιο νευραλγικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να αποκτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.
Οσον αφορά τη Σούπερ Λίγκα, το 2018 θα είναι μια χρονιά… «survivor». Η επιβίωσή της θα κριθεί εν πολλοίς από τη διατήρηση της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, κάτι που αποτέλεσε εφαλτήριο, το 2006, ώστε να αποσπαστεί από τις δύο μικρότερες εθνικές κατηγορίες και να γίνει μια αυτόνομη, ως προς αυτές, λίγκα.
Σε επίπεδο ποινικών δικαστηρίων, το 2018 θα είναι μια χρονιά εξελίξεων σε πολλές υποθέσεις που είτε έχουν φτάσει στο ακροατήριο είτε βρίσκονται στο στάδιο της προδικασίας.
Με άλλες λέξεις, το 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το έτος – crash test για την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως έχει αποκαλέσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης το πέρασμα από τη διορισμένη από τη FIFA διοίκηση στη νέα φυσική ηγεσία της ΕΠΟ και τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την εκλογή της.
Η ΕΠΟ, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2018, θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Παρακολούθησης. Πρόκειται για μια ad hoc επιτροπή που αναφέρεται στις FIFA και uefa, παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και των πιο σημαντικών διαρκών επιτροπών της ομοσπονδίας, καθώς και τις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν τον οικονομικό τομέα.