Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Τα κέρδη των «χρυσών» ολυμπιονικών σε χρήμα
Τα κέρδη των «χρυσών» ολυμπιονικών σε χρήμα

Τα κέρδη των «χρυσών» ολυμπιονικών σε χρήμα

Το ν κερδίσει ένς αθλητής χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρείται εμπειρία που του καθορίζει τη ζωή και η αξία της είναι ανεκτίμητη.

Παρ' όλα αυτά ορισμένες χώρες ανταμείβουν αδρά τους αθλητές τους που καταφέρνουν να φέρουν στη χ ένα χρυσό μετάλλιο.

Οταν ο κολυμβητής Τζόζεφ Σκούλινγκ από τη Σιγκαπούρη κατάφερε την περασμένη Παρασκευή να κερδίσει στα 100 μέτρα πεταλούδα τον Αμερικανό Μάικλ Φελπς έγινε ο πρώτος αθλητής της Σιγκαπούρης που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης έγινε πλουσιότερος κατά 753 χιλιάδες δολάρια. Τόσα χρήματα δίνει η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης σε κάθε αθλητή της που κερδίζει χρυσό μετάλλιο, περίπου 30 φορές περισσότερα απ' όσα δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στους δικούς της, δηλαδή 25 χιλιάδες δολάρια.

Οπως αναφέρει η «MarketWatch», στη δεύτερη θέση με τις χώρες που προσφέρουν τη μεγαλύτερη αμοιβή σε αθλητές που κερδίζουν χρυσό μετάλλιο βρίσκεται η Ινδονησία: Δίνει 383 χιλιάδες δολάρια. Ακολουθεί η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν με αμοιβή 255 χιλιάδων δολαρίων και η κυβέρνηση του Καζαχστάν με 230 χιλιάδες δολάρια.

Όμως και η ιταλική κυβέρνηση ανταμείβει πλουσιοπάροχα τους δικούς της , για την ακρίβεια με 185 χιλιάδες δολάρια, ενώ ακολουθούν η αλλία με 66 χιλιάδες δολάρια και η Ρωσία με αμοιβή 61 χιλιάδων δολαρίων. Η Νότιος προσφέρει 36 χιλιάδες δολάρια στους αθλητές της, που κερδίζουν χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οι ΗΠΑ τους ανταμείβει με 25 χιλιάδες δολάρια. Η ερμανία προσφέρει στους δικούς της χρυσούς ολυμπιονίκες από 20 χιλιάδες δολάρια και ο 15 χιλιάδες δολάρια, όσα και η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Αλλες χώρες, όπως η Βρετανία, δεν προσφέρουν αμοιβή σε μετρητά στους αθλητές τους που κερδίζουν μετάλλια.

Καθώς συνεχίζονται οι Αγώνες στο Ρίο, στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και των εθνικών ομοσπονδιών δέχονται πυρά για το πόσο λίγα από τα χρήματα που δίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες καταλήγουν τελικά στους ίδιους τους αθλητές.

Οι συμφωνίες μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων και οι χορηγίες αποφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια στη ΔΟΕ και στις εθνικές ομοσπονδίες, ενώ στους αθλητές φτάνουν ελάχιστα από αυτά τα χρήματα. «Οι αθλητές βρίσκονται στο κατώτερο σημείο αυτού του συστήματος και για εμάς δεν απομένουν πολλά (χρήματα)», δηλώνει στη Washington Post o Σάιρους Χόστετλερ, ακοντιστής και δύο φορές με την ομάδα των ΗΠΑ. Ο ίδιος λέει ότι τα περισσότερα χρήματα που έχει βγάλει στην καριέρα του σε ένα χρόνο (υπολογίζοντας και τα έξοδα) είναι περίπου τρεις χιλιάδες δολάρια. «Πρώτα νοιάζονται για τον εαυτό τους και στο τέλος για εμάς», προσθέτει.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση