Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Συνάντηση Κολυνδρίνη-Αυγενάκη-Λιούπη για τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων
Συνάντηση Κολυνδρίνη-Αυγενάκη-Λιούπη για τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων

Συνάντηση Κολυνδρίνη-Αυγενάκη-Λιούπη για τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων

Με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκη συνντήθηκν στην Αθήνα, η ς και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Θανάσης Λιούπης, ζητώντας, σε συνέχεια των σχετικών επιστολών της κ. Κολυνδρίνη, την άρση του Νόμου 4604/2019, που αφορά στην απαγόρευση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και κατ'επέκταση στη μη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που αποτελούν πνοή ζωής για τα εν λόγω και τις τοπικές κοινωνίες.

Η ίδια επισημαίνει την ανελαστικότητα του συγκεκριμένου Νόμου σε σχέση με τη χρηματοδότηση των αθλητικών έργων και όχι μόνο. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί, το έργο που ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως προς το πρώτο του στάδιο, στο γήπεδο της Νίκης Βόλου, , ενώ η υλοποίηση του δευτέρου σταδίου και ενώ έχουν προηγηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και η δέσμευση πιστώσεων δεν καη εφικτή, διότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σταμάτησε το έργο επικαλούμενη τον Νόμο 4604/2019.

Με το Νόμο που ίσχυε τον 4258/2014 αρ.25 και στη σελίδα 1594 οι Περιφέρειες είχαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν έργα σε εγκαταστάσεις ερασιτεχνών σωματείων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν «Οι περιφέρειες μπορούν να χρηματοδοτούν την κατασκευή, εν όλω ή εν μέρει, την ανακαίνιση ή την επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, σε ερασιτεχνικά αθλητικά ή συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι ανωτέρω φορείς μπορούν να είναι συμβαλλόμενοι στις Προγραμματικές Συμβάσεις του άρθρου 100 του ν. 3852/2010». Με το νέο Νόμο 4604/2019 σταματούν οι προγραμματικές με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και χαρακτηριστικά αναφέρεται «Με το άρθρο 96 τροποποιείται το άρθρο 100 του Ν.3852/2010 αναφορικά με τις προγραμματικές συμβάσεις, καταργώντας από τους άμεσα συμβαλλόμενους φορείς τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου».

Σε δηλώσεις της η Μαγνησίας και Σποράδων ανέφερε: «Είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τα αθλητικά σωματεία και τις αθλητικές υποδομές. Τα αθλητικά σωματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι μακριά από την Αθήνα και το εκάστοτε κεντρικό κράτος αδυνατεί να αντιληφθεί τις ανάγκες τους. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργαζόμαστε με τα σωματεία και βοηθούμε όσο μπορούμε στη δημιουργία αθλητικών χώρων και υποδομών, ώστε να συνδράμουμε εμείς στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων νέων σε σύγχρονους και με απόλυτη ασφάλεια χώρους άθλησης, ενδυναμώνοντας τον τουρισμό. Αν ξεκινούμε με κοινή παραδοχή πως η Περιφερειακή Διακυβέρνηση και η αποκέντρωση θα συμβάλει στην ανάπτυξη, τότε καταλαβαίνετε την αναγκαιότητα άρσης του Νόμου 4604/2019. Οι Περιφέρειες πρέπει να ενδυναμωθούν με εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των ανάλογων κονδυλίων για την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας.»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού αποδέχθηκε το δίκαιο του αιτήματος και τόνισε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία θα εξετασθεί το θέμα προς την επίλυσή του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση