Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Στο Παγκόσμιο του Όσλο η Eθνική Aστέγων
Στο Παγκόσμιο του Όσλο η Eθνική Aστέγων

Στο Παγκόσμιο του Όσλο η Eθνική Aστέγων

Η ελληνική Εθνική Αστέγων, όπως κάθε χρόνο, θα δώσει το «παρών» στο 15ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στα γήπεδα του Όσλο από τις 29 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Φέτος, μάλιστα, θα είναι η δεύτερη φορά που στην ελληνική αποστολή περιλαμβάνονται δύο ομάδες: η ανδρική-μεικτή, αλλά και μία αμιγώς .

Η ελληνική αποστολή απαρτίζεται από ανθρώπους τόσο από την όσο και από τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο, που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές και προσπαθούν και μέσα από το ποδόσφαιρο να ξανακερδίσουν τη ζωή τους. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που σήμερα είτε διαμένουν σε δομές φιλοξενίας αστέγων είτε σε επισφαλή κατοικία, ορφανοτροφεία ή και σε καταυλισμούς Ρομά, είναι πωλητές του περιοδικού «Σχεδία» και όχι μόνο. Η φετινή αποστολή, σε αντίθεση με την περσινή της Γλασκώβης, απαρτίζεται και από πολλά νέα παιδιά, ηλικίας 17 ώς 20 χρόνων.

Προχθές, Πέμπτη, τα μέλη της αποστολής συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά όλοι μαζί στη Θεσσαλονίκη. Είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν αλλά και να προπονηθούν. Έως και την Κυριακή θα χρησιμοποιούν τα γήπεδα του Kολεγίου Ανατόλια, οι άνθρωποι του οποίου υποδέχθηκαν με θέρμη το αίτημά τους για παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ήδη η πλατεία Δημαρχείου του Όσλο (Radhusplassen) έχει μετατραπεί σε ποδοσφαίρου και είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες από 72 ομάδες που συμμετέχουν στο . Στο τουρνουά των γυναικών συμμετέχουν 24 χώρες και η κλήρωση φέρνει την ελληνική ομάδα αντιμέτωπη στην πρώτη φάση με τις Ολλανδία, Ουαλλία, Ιρλανδία και Μεξικό. Στο τουρνουά των ανδρών συμμετέχουν 48 ομάδες, οι οποίες έχουν χωριστεί σε οκτώ ομίλους των έξι ομάδων. Η Ελλάδα είναι στον τέταρτο όμιλο και θα αντιμετωπίσει, στον πρώτο γύρο, τις Πορτογαλία, Σκωτία, Αίγυπτο, και Τσεχία.

Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις παίκτες και έχει και τέσσερις παίκτες στον πάγκο (σύνολο οκτώ παίκτες). Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 22×16 μέτρα. Κάθε αγώνας έχει διάρκεια 14 λεπτά.

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (μετά την Κοπεγχάγη το 2007, το Άμστερνταμ το 2015 και τη Γλασκώβη το ) του Κυπέλλου για το «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play Award). Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει τρεις φορές το βραβείο για το «Ευ Αγωνίζεσθαι», που είναι και το πιο σημαντικό σε μια διοργάνωση με σαφή κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό της ομάδας βρίσκεται από την αρχή, εδώ και έντεκα χρόνια, η εταιρεία Interamerican, παρέχοντας τις πλήρεις ασφαλιστικές της σε όλα τα μέλη της αποστολής.

Οι θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της διοργάνωσης www.homelessworldcup.gr.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση