Βρίσκεστε εδώ:  / ΣΠΟΡ / Στις κορυφές του Faethon Olympus Marathon και σε πολλούς ακόμη αγώνες οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου
Στις κορυφές του Faethon Olympus Marathon και σε πολλούς ακόμη αγώνες οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου

Στις κορυφές του Faethon Olympus Marathon και σε πολλούς ακόμη αγώνες οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου

Ο απόλυτος Sky Running αγώνας της Ελλάδας είναι ο Faethon Olympus Marathon απόστασης 44 χιλιομέτρων με 3.600 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά.

Η διαδρομή σχεδόν περνά από την 3η υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας Σκολιό (2.905 μ.), από το μονοπάτι που τραβερσάρει την κορυφή και είναι στα 2.879 μ., μόλις 38 μέτρα χαμηλότερα και από τον Μύτικα.

Ο αγώνας κινείται για περίπου 30 χλμ. σε υψόμετρο πάνω από 2000 μέτρα, με αραιότερη ατμόσφαιρα, διασχίζει 10 κορυφές υψομέτρου άνω των 2.000 μέτρων, κινείται σε κορυφογραμμές, αλπικά λιβάδια, κόψεις κορυφών, χαράδρες, δάσος και παλιά ξεχασμένα μονοπάτια.

Διαπερνάει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 και και το εθνικό Ο2 : το Ε4 στη χαράδρα της Σταλαματιάς, στο Γολγοθά, στο Σκολιό και στο Χρηστάκη και το Ο2 στη Μπάρα μέχρι το διάσελο στον 5ο από τους 10 σταθμούς τροφοδοσίας της διοργάνωσης.

Σε πολλές κόψεις και κορυφές η κίνηση γίνεται εκτός μονοπατιού και σε πετρώδες έδαφος.

Το ελάχιστο ύψος από όπου περνά ο αγώνας είναι τα 1.106 μέτρα, και μέγιστο τα 2.879, με εκκίνηση – τερματισμό τον Κοκκινοπλό στα 1.250.

Η μέγιστη συνεχόμενη ανάβαση φτάνει τα 1.370 μέτρα, και η μέγιστη συνεχόμενη κατάβαση στα 1.300.

Ο Faethon Olympus Marathon έφτασε στη 10η χρονιά της διεξαγωγής του. Σε δύο από τις προηγούμενες διοργανώσεις, λόγοι ασφαλείας επέβαλαν τροποποίηση της διαδρομής λόγω των καιρικών συνθηκών στις κορυφές.

Φέτος ο καιρός στάθηκε σύμμαχος στους δρομείς, και με εξαίρεση την αρκετή ομίχλη στη διαδρομή, βοήθησε όσους έτρεξαν στον αγώνα, έτσι οι trail runners απόλαυσαν τις διαδρομές, τη θέα, είδαν τα άγρια ζώα όπως τα αγριόγιδα Rupicapra που ζούνε στα τόσο μεγάλα υψόμετρα. Σε αρκετά σημεία οι δρομείς πέρασαν δίπλα και από το παγωμένο χιόνι που οι κλεισούρες δεν αφήνουν να λιώσει.

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή στον Όλυμπο και τον Κοκκινοπλό που αποτελεί το επίκεντρο του αγώνα. Η διανυκτέρευση έγινε σε σκηνές στην κατασκήνωση που διέθεσε προς χρήση η διοργάνωση στους δρομείς. Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε το ξεκίνημα των αγώνων με τον Faethon Trail 14 χιλιομέτρων με υψομετρική 550 μέτρων και συμμετοχή 152 αθλητών εκ των οποίων οι 36 γυναίκες.

Πολύ καλή εμφάνιση συνοδευόμενη από τη 15η θέση πραγματοποίησε ο Ηλίας Νόλης κάνοντας χρόνο 1 ώρα 18’25. Εξίσου καλά αγωνίστηκε η Αντωνία Ελευθεράκη, και με επίδοση 1 ώρα 49’24 κατέλαβε την 11η θέση στις γυναίκες.

Στις 6.00 το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε ο Faethon Olympus Marathon, με χρονικό όριο ως τις 6.00 το απόγευμα για να τερματίσουν οι δρομείς τα 44 χιλιόμετρα, κάτι που πέτυχαν οι 111 από τους 124 συμμετέχοντες, συν ακόμη δύο εκπρόθεσμα. Ο Απόστολος Μπαρμπούλης συνέχισε το σερί των εξαιρετικών εμφανίσεων σε αντίστοιχους αγώνες, και με χρόνο 9 ώρες 05’07 τερμάτισε 42ος. Ο Κώστας Παλάντζας έτρεξε μεταφέροντας τη σημαία του ΣΔΥ Βόλου για 9 ώρες και 12 λεπτά, οπότε και σταμάτησε στο 30ο χιλιόμετρο στο Καταφύγιο Χρηστάκη έχοντας συμπληρώσει 2.984μ υψομετρική, καθώς το ανώτερο όριο για πέρασμα από εκεί, είχε οριστεί στις 9 ώρες.

Την Κυριακή στις 7.00 το πρωί ξεκίνησε και ο 3ος αγώνας της διοργάνωσης, ο Rupicapra που φέρει την ονομασία από τα αγριόγιδα που ζουν στον Όλυμπο και είδαν όσοι έτρεξαν στους αγώνες. Ο Rupicapra είναι επίσης πολύ μεγάλης δυσκολίας, απόστασης 20 χιλιομέτρων με 1.500μ υψομετρική εκ των οποίων τα 1.140 μέτρα συνεχόμενα. Έτρεξαν 151 δρομείς, και από αυτούς οι 140 τερμάτισαν εντός του ορίου των 5 ωρών. Πολύ σημαντική διάκριση πέτυχε ο Ζήνωνας Λουλούδης που βραβεύτηκε ως 2ος άνω των 50 ετών κάνοντας χρόνο 3 ώρες 56’34. Συνολικά κατέλαβε την 96η θέση, ενώ λίγο μετά τερμάτισε ο Γιώργος Τσοκάνης 130ος με 4 ώρες 26’49. Την αποστολή του ΣΔΥ Βόλου ακολούθησε επίσης η Μάρω Μακροθανάση.

Σε πολλούς ακόμη αγώνες

Στον Βουτσαρά Ιωαννίνων έγινε την Κυριακή ο Ορεινός Αγώνας Kalamas River Trails – RUN Παρακαλάμιες Διαδρομές. Στη διαδρομή των 11,3 χιλιομέτρων τερμάτισαν μαζί στην 47η θέση με χρόνο 1 ώρα 27’11 ο Μιχάλης Κωστής και ο Σάκης Παληγιάννης.

Ο 5oς Maistros Run πραγματοποιήθηκε στη μακρινή Αλεξανδρούπολη σε ήπιες χωμάτινες διαδρομές το απόγευμα του Σαββάτου. Ο ΣΔΥ Βόλου ήταν και εκεί, με τον Θανάση Τσιάτσιο να τρέχει στα 10 χιλιόμετρα όπου με χρόνο 1 ώρα 19’00 τερμάτισε 68ος.

Με άδοξο τρόπο έχασε την 3η θέση στη γενική κατάταξη του 1ου Zygaktis Trail – Ορεινοί Αγώνες Ζυγάκτη Ποταμού 13χλμ στο Κεφαλάρι του Δήμου Δοξάτου Δράμας ο Αμβρόσιος Δημητριάδης καθώς λίγο πριν τερματίσει και ενώ ήταν σε αυτή τη θέση, από απώλεια της διαδρομής δεν συνέχισε.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας έγινε την Κυριακή στη Ξάνθη σε όμορφη πίστα με πολλά τεχνικά κομμάτια, και 8ος τερμάτισε ο Γιάννης Κλόκας στην κατηγορία Μάστερ Β. Η βελτίωση ήταν σημαντική καθώς στον περσινό αγώνα είχε πάρει την 24η θέση.

Πεζοπορία 12.7 χιλιομέτρων και βουτιά στα νερά των καταρρακτών της Μακρυρράχης έκανε ο Χρήστος Μπάντης με φίλους. Διάσχιση του Ενιπέα 12χλμ στον Όλυμπο έκανε η Έλλη Τασιά με τον ΕΟΣ Αλμυρού. Στο Καστελόριζο και στη Σύμη η Κατερίνα Καραντζιά και ο Θάνος Γουλομήτρος συνέχισαν τις προπονήσεις.

Ο ΣΔΥ Βόλου υποδέχθηκε τη Δευτέρα τον Θοδωρή Μανουσίδη που βρέθηκε στον Βόλο, πρόεδρο του Συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας. Για την εβδομάδα που ακολουθεί θα ανακοινωθεί πεζοπορία, ενώ η επόμενη μεγάλη εκδρομή θα γίνει από τον ΣΔΥΒ στις 24-25 Ιουλίου στο 10ο Zagori Mountain Running. Όλο το προσεχές πρόγραμμα και όλα τα νέα του συλλόγου δημοσιεύονται από τον ΣΔΥΒ στο σάιτ του συλλόγου στο μόνιμο λινκ https://voloshalfmarathon.gr/sdyv/ που ανανεώνεται καθημερινά, προκειμένου τα μέλη του ΣΔΥΒ να κάνουν καλύτερα τον προγραμματισμό τους.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση