Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Πρώτο τζάμπολ για τους «αιώνιους»
Πρώτο τζάμπολ για τους «αιώνιους»

Πρώτο τζάμπολ για τους «αιώνιους»

O… διπολισμός στη δδίκηση του πρωτθλήμτος και η χαοτική απόσταση από τις άλλες 12 ομάδες στην Α1 κατηγορία, υπαγορεύει και στους φετινούς τελικούς των πλέι οφ που αρχίζουν σήμερα από το στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», τους μόνιμους και γνώριμους αντιπάλους της τελευταίας 12ετίας, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό Superfoods.

Οι προδιαγραφές των δύο φιναλίστ και οι αγωνιστικές προϋποθέσεις που διαμορφώθηκαν πριν από το πρώτο τζάμπολ έχουν αλλάξει και τον «διακόπτη» των τελικών. Το «»… κατεστημένο που άρχισε το '98 και διήρκεσε μέχρι και το 2014, με δύο μόλις «παρενθέσεις» απωλειών (2002, 2012) «καθαιρέθηκε» από τον «αιώνιο» αντίπαλο, Ολυμπιακό, ο οποίος δημιουργεί νέα δυναστεία, με την κατάκτηση των δύο τελευταίων τίτλων.

Στην εισαγωγή των φετινών τελικών, οι «ερυθρόλευκοι» διαθέτουν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας, όπως συνέβη και πέρυσι, ενώ προέρχονται από την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρόσφατο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας από το οποίο απουσίασε και πάλι ο Superfoods. Τι έχει προηγηθεί στις αναμετρήσεις των «αιωνίων» αντιπάλων και στις τρεις διοργανώσεις της φετινής περιόδου;

Ο Ολυμπιακός έχει τρεις νίκες κόντρα στον Παναθηναϊκό που έχει επικρατήσει δύο φορές, ενώ υπάρχει ισοπαλία στις εκτός έδρας νίκες. Στο ΣΕΦ, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τον ΠΑΟ με διαφορά 25 πόντων για τον α΄ γύρο του πρωταθλήματος και έκριναν ουσιαστικά την πρώτη θέση κανονικής διάρκειας, ηττήθηκαν στον ημιτελικό Κυπέλλου και αποκλείστηκαν, ενώ επικράτησαν και στα δύο ματς της φετινής Ευρωλίγκας. Στο Ολυμπιακό στάδιο οι «πράσινοι» είχαν νικήσει στο ντέρμπι του β΄ γύρου του πρωταθλήματος. «Ενώπιος ενωπίω», όμως, οι δύο δδικητές του τίτλου θα βρεθούν ύστερα από τέσσερις μήνες και στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε καθοριστικό ρόλο παίζουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και στις δύο ομάδες.

Η του Ολυμπιακού μέχρι τον πρόσφατο ευρωπαϊκό τελικό και παρά την ήττα από τη Φενέρμπαχτσε έχει θωρακίσει την ψυχολογία της ομάδας και ιδιαίτερα ο τρόπος πρόκρισής της από τα πλέι οφ στο φάιναλ φορ της νσταντινούπολης, με απώλεια και επανάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας κόντρα στην Εφές, του προσφέρει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αποτελεί δεδομένο στόχου του Ολυμπιακού ότι εφόσον στο Νέο Φάληρο δεν ηττηθεί και χάσει το πλεονέκτημα έδρας, θέλει να νικήσει ξανά στο Ολυμπιακό στάδιο, είτε για να «σκουπίσει» τον Παναθηναϊκό με 3-0 νίκες είτε για να παραμείνει στη θέση του πρωταθλητή με νίκη στον τέταρτο τελικό του ΟΑΚΑ.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ηρεμία, εκπέμπουν βεβαιότητα για τις δυνατότητές τους, στηρίζονται στην ομοιογένειά τους και έχουν δείξει ότι καλύπτουν τους απόντες. Ο Ματ Λοτζέσκι έχει πιθανότητες επιστροφής στους τελικούς, αλλά ακόμα κι αν δεν αγωνιστεί, ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει στους τελικούς με τη 12άδα της νσταντινούπολης και τους ίδιους αυτοματισμούς της τακτικής του. Η ηγετική φυσιογνωμία του Βασίλη Σπανούλη που έκρινε τους δύο εκ των τριών περυσινών τελικών, είναι η δεύτερη –μετά την ομαδικότητα– μεγαλύτερη ασφαλιστική δικλίδα των Πειραιωτών.

Στον Παναθηναϊκό Superfoods και στην πρώτη χρονιά της μετά Διαμαντίδη εποχής, δεν έχει υπάρξει ουδεμία ηγετική αντικατάσταση, καθώς ουδείς εκ των διαδόχων, Ελλήνων και ξένων παικτών, δεν έχει παρουσιάσει –μέχρι τώρα τουλάχιστον– τις αγωνιστικές και ψυχικές περγαμηνές του «Special One». Η ασταθέστατη παρουσία του Νικ Καλάθη στη νευραλγική θέση του πλέι μέικερ, ο ατομισμός στην επίθεση και η συνολική υποβάθμιση της αμυντικής προσπάθειας, έχουν αυξήσει τον βαθμό αφερεγγυότητας.

Πριν όμως και από την αγωνιστική κριτική των «πρασίνων» για την ετοιμότητα που θα έχουν στους τελικούς, το μέγιστο ερώτημα και με την πλέον αβέβαιη απάντηση είναι η ενότητα, η ομοψυχία και το πάθος στη διεκδίκηση του τίτλου, λόγω των γνωστών εσωτερικών ερίδων που προέκυψαν από τον αποκλεισμό στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Η τιμωρητική επιστροφή από την με λεωφορείο, η «ανταρσία» με το αεροπορικό ταξίδι των τεσσάρων, η επαναλαμβανόμενη δήλωση του ισχυρού άνδρα της ομάδας για την αποπομπή των τεσσάρων παικτών και η έμμεση απάντηση δύο Αμερικάνων μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είναι «αγκάθια» που δύσκολα βγαίνουν. Απομένει, πάνω στο παρκέ, να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν «ξένα σώματα» στο «τριφύλλι», αλλά επαγγελματίες, οι οποίοι εκτός της υπεράσπισης της εξωαγωνιστικής αξιοπρέπειάς τους, διαθέτουν αγωνιστικό εγωισμό, προσωπικότητα και πάθος να ανατρέψουν όλες τις δυσμενείς προδιαγραφές…

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση