Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Πώς το σύστημα VAR θα μπει στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου
Πώς το σύστημα VAR θα μπει στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου

Πώς το σύστημα VAR θα μπει στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου

To Moυντιάλ της σίς θ μείνει στην Ιστορία ως το πρώτο στο οποίο εισήχθη, μέσω της χρήσης του Video Assistant Referree (VAR), η τεχνολογία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ως βοήθημα στη λήψη των αποφάσεων των διαιτητών εν ώρα αγώνα. Η μέχρι στιγμής αποτίμηση που γίνεται για την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητα του VAR στους αγώνες του Μουντιάλ έχει θετικό πρόσημο.

Από το επόμενο πρωτάθλημα, με της και σε με την πολιτεία, η οποία στηρίζει οικονομικά και όχι μόνο το όλο εγχείρημα, θα εισαχθεί και στη χώρα μας.

Ήδη ο για το VAR που έχει τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός ελληνικού ποδοσφαίρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα ΤΠΕ» είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου.

Στο κείμενο του διαγωνισμού μεταξύ άλλων αναφέρονται ότι θα υπάρχουν οι υπηρεσίες VAR σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος της επαγγελματικής κατηγορίας Superleague, τα οποία ανέρχονται σε 240 αγώνες ανά έτος, και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, συνεπώς το ελάχιστο σύνολο κάλυψης αγώνων σε μία αγωνιστική περίοδο ανέρχεται σε 241 αγώνες και στην πενταετία σε 1.205 αγώνες.

Το κεντρικό σύστημα VAR είναι ένα επιχειρήσεων που αποτελείται από το κεντρικό δωμάτιο εξοπλισμού (θα βρίσκεται σε χώρο της ), το δωμάτιο παρακολούθησης ροών και τα οκτώ δωμάτια επιχειρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η της ομάδας υποστήριξης και του διαιτητή, που παρακολουθούν και χειρίζονται το VAR, οι οποίοι δεν θα βρίσκονται στο γήπεδο που διεξάγεται ο αγώνας. Η ομάδα υποστήριξης και ο διαιτητής του VAR θα βρίσκονται στο δωμάτιο επιχειρήσεων του αγώνα. Ολα τα γήπεδα θα επικοινωνούν με οπτική ίνα με το κεντρικό δωμάτιο εξοπλισμού όπου μεταφέρονται και καταγράφονται όλα τα οπτικοακουστικά δεδομένα των αγώνων από όλες τις κάμερες και τα μικρόφωνα. Στη συνέχεια το δωμάτιο παρακολούθησης ροών μοιράζει τα δεδομένα στα δωμάτια επιχειρήσεων. Σε κάθε δωμάτιο επιχειρήσεων βρίσκεται ο διαιτητής VAR μαζί με την ομάδα υποστήριξης και κάθε δωμάτιο διαχειρίζεται κάθε φορά μέχρι και έναν αγώνα. Σε περίπτωση ταυτόχρονης διεξαγωγής αγώνων, χρησιμοποιούνται διαφορετικά δωμάτια. Ο υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες VAR έως και σε οκτώ δωμάτια επιχειρήσεων ταυτόχρονα, δεδομένου ότι αυτή η περίπτωση προβλέπεται από τη διοργανώτρια αρχή.

Τέλος, σε κάθε γήπεδο θα υπάρχει μόνο η περιοχή VAR του διαιτητή, όπου στην περιοχή αυτή θα μπορεί ο διαιτητής του αγώνα να δει με ειδική διαδικασία την επίμαχη φάση όπως αυτή θα έχει προετοιμαστεί από την ομάδα υποστήριξης του κεντρικού συστήματος. Σημειώνουμε ότι, εκτός από τους διαιτητές του αγώνα και του VAR, η υπόλοιπη ομάδα υποστήριξης για τη λειτουργία του VAR στο κεντρικό σύστημα και σε κάθε γήπεδο θα πρέπει να προσφερθεί από τον ανάδοχο με κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση