Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Πέθανε ο θρυλικός πυγμάχος Μοχάμεντ Αλι
Πέθανε ο θρυλικός πυγμάχος Μοχάμεντ Αλι

Πέθανε ο θρυλικός πυγμάχος Μοχάμεντ Αλι

Ο θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Αλι, πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο στο Φοίνιξ των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Επειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Αλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Μπομπ Γκάνελ.

Ο Μοχάμεντ Αλι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα. Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με συνολικά 19 φορές. Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, το οποίο και άλλαξε σε Μοχάμεντ Αλι στη δεκαετία του 1960, όταν ασπάστηκε το , προσχωρώντας στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων». Εντονα πολιτικοποιημένος στα χρόνια της καριέρας του τοποθετήθηκε ανοιχτά σε θέματα που είχαν σχέση με την ελευθερία των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε αρνηθεί να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, στάση για την οποία φυλακίστηκε και του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή.

Αδιαφιλονίκητος στην κατηγορία βαρέων βαρών, ο τον οποίο αποκαλούσαν «The Greatest» (ο μέγιστος) είχε συγκλονίσει τις ΗΠΑ το 1967 αρνούμενος να υπηρετήσει τη στρατιωτική του υπηρεσία και να πολεμήσει στο Βιετνάμ, λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

Ωστόσο, ξαναέγινε το 1974, κερδίζοντας τους τίτλους του WBA και του WBC, όταν νίκησε με νοκ αουτ (στον 8ο γύρο) τον Τζορτζ Φόρμαν σε έναν αγώνα που διοργανωθεί στην Κινσάσα του τότε Ζαΐρ, σήμερα Λαϊκή του Κονγκό, και έμεινε στην ιστορία ως «βροντή στη ζούγκλα».

Εχασε τον τίτλο του από τα σημεία από τον Λέον Σπινκς στις 15 Φεβρουαρίου του 1978 και τον ανέκτησε στη ρεβάνς στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.Τελείωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με ήττα στα σημεία από τον Τζαμαϊκανό Τρέβορ Μπέρμπικ, στις 11 Δεκεμβρίου του 1981 στο αθλητικό κέντρο Βασίλισσα στο Νασάου.

Το 1996, αν και φανερά καταπονημένος από τη νόσο του Πάρκινσον, ήταν ο που άναψε την Φλόγα στην έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, χαρίζοντας συγκλονιστικές εικόνες σε εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Το 2005 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ανώτατη τιμητική διάκριση του αμερικανικού κράτους για τους πολίτες.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση