Βρίσκεστε εδώ:  / ΣΠΟΡ / Παρέμβαση για ενίσχυση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά
Παρέμβαση για ενίσχυση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά

Παρέμβαση για ενίσχυση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού με άλλους βουλευτές του – Προοδευτική Συμμαχία για την άμεση και επαρκή ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

Από τον Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα έχει ανασταλεί, για δεύτερη φορά, κάθε δραστηριότητα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Η αθλητική κοινότητα ήρθε πρώτη φορά το Μάρτιο του 2020 αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων που εφαρμόστηκαν και τα οποία οδήγησαν στην αναβολή και ακύρωση όλων των αθλητικών διοργανώσεων και το κλείσιμο των αθλητικών υποδομών και των προπονητικών χώρων.

Το πολύμηνο lockdown στον αθλητισμό έχει φέρει σε δεινή θέση τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας θέτοντας παράλληλα εν αμφιβόλω την ικανότητά τους να επαναλειτουργήσουν, όταν αυτό επιτραπεί.

Ο Αλ. πραγματοποίησε στις 27.01. τηλεδιάσκεψη για την επόμενη ημέρα του αθλητισμού στην οποία τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της Μαγνησίας τόνισαν ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός επιβιώνει κυρίως από τις οικονομικές συνεισφορές των οικογενειών των αθλητών, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική τους επιβίωση και ζήτησαν τη στήριξη της Πολιτείας για να μπορέσουν να ανακάμψουν το επόμενο διάστημα. Ο Βουλευτής του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες ευρωπαϊκά που ο αθλητισμός «κατέβασε ρολά» χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η απουσία σχεδίου στήριξης των αθλητικών σωματείων αποτυπώθηκε τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας, όσο και στην καταβολή της συμβολικής ενίσχυσης κατά τα του Δεκεμβρίου του 2020, ενώ είναι γεγονός ότι το τελευταίο πεντάμηνο δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο στήριξης των σωματείων. Εν τω μεταξύ σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας γυμναστών, προπονητών και διοικητικού προσωπικού έχουν ήδη χαθεί.

Τα έσοδα των σωματείων από συνδρομές έχουν εκμηδενιστεί ενώ οι οικονομικές τους υποχρεώσεις και τα συσσωρεύονται. Το χρονικό διάστημα της παρούσας αναστολής έχει ξεπεράσει χρονικά κατά πολύ αυτό της πρώτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των αθλητικών σωματείων, αλλά και των εργαζομένων σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτήθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού, ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και τι θα πράξουν για την ελάφρυνση των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων λόγω της υποχρεωτικής αναστολής της δραστηριότητάς τους.

Επιπλέον, ερωτήθηκαν ποια θα λάβουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας γυμναστών – προπονητών και διοικητικού προσωπικού, καθώς και αν προτίθενται να εντάξουν υπό τις ίδιες προϋποθέσεις στους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, εκτός από τους προσφάτως ενταχθέντες προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με άδεια άσκησης επαγγέλματος, και τους προπονητές των υπόλοιπων αθλημάτων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αποκαθίσταται το οδικό κύκλωμα της Λίμνης Πλαστήρα στο ύψος του Νεοχωρίου #λίμνηΠλαστήρα - https://t.co/uI8JZTwxzu -

  • Νεαρή Αυστριακή κατήγγειλε βιασμό από τέσσερα άτομα στη Σκιάθο #βιασμός - https://t.co/vNI2VlDIMn -

  • Εικοσιένα θετικά κρούσματα covid-19 στα rapid test στη Θεσσαλία #RapidTests - https://t.co/LItLX20Uqs -

"Αλιεύοντας" την είδηση