Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Κύπελλο τέλος για τη φετινή περίοδο
Κύπελλο τέλος για τη φετινή περίοδο

Κύπελλο τέλος για τη φετινή περίοδο

Την απόφασή του να διακοπεί οριστικά η διοργάνωση του Κυπέλλου λόγω των επεισοδίων στον ημιτελικό της περασμένης Τετάρτης ανάμεσα στον και τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, που είχε ως τη διακοπή του αγώνα, έλαβε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

Πρόκειται για απόφαση που λαμβάνεται για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Η απόφαση του κ. Κοντονή γνωστοποιήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και τους περισσότερους υπουργούς. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΓΑ στρέφεται κατά της ΕΠΟ, σημειώνοντας ότι είναι ανίκανη να δώσει λύσεις στις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου και προειδοποιεί ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν παρόμοιες εικόνες στα γήπεδα, τότε η διακοπή θα μεταφερθεί και στο .

Δυνάμει της συγκεκριμένης απόφασης, ματαιώθηκε ο έτερος ημιτελικός Κυπέλλου ΑΕΚ – Ατρόμητος, που επρόκειτο να διεξαχθεί χθες.

Η ανακοίνωση της ΓΓΑ αναφέρει τα εξής:

«1. Η καταδίκη της βίας και των αγριοτήτων στους αγωνιστικούς χώρους γίνεται από την κυβέρνηση χωρίς , αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση λειτουργεί υπονομευτικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται να παταχθούν τα αντικοινωνικά φαινόμενα και στην ουσία τα υποθάλπει και τα νομιμοποιεί.

2. Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο ίδιος ο οποίος εφάρμοσε αυστηρά τον κανονισμό της ΕΠΟ (και όχι νόμο, όπως ορισμένοι αναφέρουν) τον Νοέμβριο για τα ίδια και χειρότερα γεγονότα αποπειράθηκε τρεις φορές κατά των ίδιων κανονισμών να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το χθεσινό αγώνα.

3. Επίσης εύλογα είναι τα ερωτηματικά που συνεχώς προκαλούνται στην κοινή γνώμη, ως προς τα κριτήρια ορισμού διαιτητών από την ΚΕΔ σε κρίσιμους αγώνες, όταν, κατά τεκμήριο, ικανότεροι διαιτητές ορίζονται να διαιτητεύσουν λιγότερο κρίσιμους αγώνες. Οι διοικήσεις της ΕΠΟ και της ΚΕΔ οφείλουν να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις και να μην παριστάνουν τους θιγόμενους.

4. Είναι ανάγκη στη σημερινή κατάσταση όλοι οι παράγοντες των ομάδων να αντιληφθούν ότι εμπρηστικές δηλώσεις, μετάθεση ευθυνών πάντα σε άλλους για όσα συμβαίνουν και δικαιολόγηση των εκτρόπων δημιουργούν περιβάλλον καταστροφής, διάλυσης και ανυποληψίας του ποδοσφαίρου.

5. Αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι η ΕΠΟ δεν είναι ικανή να παρέμβει με γενναίες λύσεις στις διαχρονικές παθογένειες που η ίδια με τις πρακτικές της δημιούργησε. Η ανισονομία, η αναξιοπιστία και η εσωστρέφεια έχουν ως την εκτεταμένη βία στους αγωνιστικούς χώρους και συνιστούν τη βασική αιτία της σημερινής εξέλιξης.

6. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, και κυρίως της έντονης καχυποψίας και αμφισβήτησης που οδηγούν στην αναξιοπιστία, σε βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους και τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της έννομης τάξης, αποφασίστηκε η οριστική διακοπή κάθε διαδικασίας και αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, όπως προβλέπεται στον νόμο και αφού τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

7. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Οσοι, δε, δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όσα με συνέπεια και μεθοδικότητα πράττει να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω αποφάσεις».

ΕΠΟ: Πρωτοφανής αυτή η απόφαση

Με σκληρή ανακοίνωση απάντησε η ΕΠΟ στην απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού. Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι θα καταγγείλει την απόφαση στη FIFA και θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού (…) είναι πρωτοφανής στις σύγχρονες αστικές δημοκρατίες. Αποτελεί σε κάθε περίπτωση ευθεία και απαράδεκτη παρέμβαση στη ρήτρα ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου…

Η απόφαση αυτή:

• Kαταργεί χωρίς κανένα λόγο μια ολόκληρη ιστορική ποδοσφαιρική διοργάνωση.

• Δικαιώνει τους ενόχους των επεισοδίων κάθε χρώματος και στρέφεται εναντίον των υγιών φιλάθλων, των ομάδων και του ιδίου τουαθλήματος.

• Επιχειρεί να επιβάλει τον κρατικό έλεγχο στο άθλημα έτσι όπως ο κ. Κοντονής και οι κάθε είδους σύμβουλοί του τον αντιλαμβάνονται…

Με την απόφαση αυτή ο κ. Κοντονής:

• Προσπαθεί να δικαιολογήσει την πλήρη ανυπαρξία του ως υφυπουργός Αθλητισμού στα θέματα του ποδοσφαίρου.

• Παραπλανεί την κυβέρνηση για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου, ενοχοποιώντας την ΕΠΟ ως δήθεν αποκλειστικά υπεύθυνη γι' αυτά.

• Αθωώνει τους φυσικούς αυτουργούς, καταδικάζει το ποδόσφαιρο.

Την απόφαση αυτή η ΕΠΟ θα την προσβάλει ενώπιον των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαστηρίων, αλλά και ενώπιον των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών.
Ο κύριος Κοντονής ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις πιθανές λύσεις που μπορούν να δοθούν σε συνεργασία με τους θεσμικούς .

Ουδέποτε επέλεξε τη συνεργασία ως μέθοδο εξυγίανσης και ανάπτυξης του ποδοσφαίρου.

Εδειξε από την αρχή ότι μοναδικός του στόχος είναι η άλωση της ΕΠΟ, προκειμένου να διασφαλίσει τον πολιτικό έλεγχο του ποδοσφαίρου…».

• Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει κυπελλούχος, τη θέση του και το εισιτήριο που αντιστοιχεί στο Γιουρόπα Λιγκ θα το πάρει η τρίτη ομάδα στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Στο Γιουρόπα Λιγκ θα αγωνιστεί και η πέμπτη ομάδα της βαθμολογίας.

Eνώσεις κατά ΕΠΟ

Αντιδράσεις σε ποδοσφαιρικό και πολιτικό επίπεδο προκλήθηκαν από όσα έγιναν στον ημιτελικό κυπέλλου – Ολυμπιακός, αλλά και λόγω της απόφασης του αρμόδιου υπουργού να διακόψει οριστικά τη διοργάνωση.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο τρεις ποδοσφαιρικές Ενώσεις στράφηκαν δημόσια κατά της ΕΠΟ. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Β. Γραμμένος, με δήλωση του ζητεί την άμεση παραίτηση της διοίκησης της ΕΠΟ, που τη χαρακτηρίζει «ανίκανη» και «ανεπιθύμητη». Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου, Ν. Βακάλης, με ανακοίνωση ζητεί να ληφθούν μέτρα για την αποκαθήλωση της σημερινής ς της ΕΠΟ, ενώ η ανακοίνωση της ΕΠΣ Θεσσαλίας καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «όλες οι χούντες κάποτε πέφτουν».

• Σε πολιτικό επίπεδο η υπεύθυνη τομέα αθλητισμού της Ν.Δ., Αννα Καραμανλή, σχολίασε τα εξής: «Η καταπολέμηση της βίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με πρακτικές “πονάει δόντι, κόβει κεφάλι”. Η εξυγίανση του ποδοσφαίρου δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά όλων μας, και πρέπει να βασίζεται στις αυτονόητες αρχές της Δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της ισονομίας και της αποτελεσματικότητας. Το ποδόσφαιρο δεν θα εξυγιανθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα κενά περιεχομένου και επιβολή ποινών κατόπιν εορτής…».

 

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση