Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Η γιορτή του υγρού στίβου
Η γιορτή του υγρού στίβου

Η γιορτή του υγρού στίβου

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

Στην Γκουνγκτζού, την «πόλη της ειρήνης», θ «χτυπάει» μέχρι και τις 28 Ιουλίου η καρδιά του παγκόσμιου υγρού στίβου. Στην έκτη, κατά σειράν, μεγαλύτερη πόλη της Ν. Κορέας διεξάγονται τα παγκόσμια πρωταθλήματα σε κολύμβηση, , καλλιτεχνική κολύμβηση και καταδύσεις, όπου λαμβάνουν μέρος 2.563 αθλητές και αθλήτριες από 194 χώρες. Ανάμεσα σε αυτούς και οι αντίστοιχες ελληνικές εθνικές ομάδες.

Εκεί θα σφραγιστούν κάποια από τα «εισιτήρια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του . Στόχος των εθνικών ομάδων του είναι να «κλείσουν» τη συμμετοχή τους με πρόκριση στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του 2020, κάτι, όμως, που δεν θα είναι εύκολο. «Θα υπάρχουν δύο προκρίσεις. Σε περίπτωση που η Σερβία είναι μέσα στις δύο πρώτες χώρες, τότε θα προκριθεί και η ομάδα που θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο», δήλωσε στην «Κ» ο ομοσπονδιακός προπονητής των ανδρών Θοδωρής Βλάχος.

Με τα «γαλανόλευκα» θα αγωνιστούν οι Ζερδεβάς, Γεννηδουνιάς, Σκουμπάκης, Καπότσης, Φουντούλης, Δερβίσης, Αγγ. Παπαναστασίου, Αργυρόπουλος, Μουρίκης, Κολόμβος, Γούνας, Βλαχόπουλος και Γαλανίδης. Πρώτος αντίπαλος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα είναι η Ν. Κορέα (15/7, 03.50), και θα ακολουθήσουν το Μαυροβούνιο (17/7) και η Σερβία (19/7).

«Ο δρόμος για την οκτάδα θα είναι δύσκολος. Με τη Ν. Κορέα δεν θα έχουμε πρόβλημα. Το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποτελούν παραδοσιακές δυνάμεις του παγκόσμιου πόλο, αλλά έχουμε δείξει ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την πρόκριση.

Εάν βρεθούμε στην πρώτη θέση του ομίλου μας, τότε θα προκριθούμε απευθείας στους οκτώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε την ή την Αυστραλία», υπογράμμισε ο κ. Βλάχος. Πρόκειται για τη 15η συμμετοχή της εθνικής σε παγκόσμια πρωταθλήματα, με… συγκομιδή δύο χάλκινα μετάλλια (2005, 2015). Πρώτος σκόρερ είναι ο Γιάννης Φουντούλης (55).

Η πρώτη ομάδα μας που θα βρεθεί στην πισίνα του Πανεπιστημίου Ναμπού θα είναι τα κορίτσια του πόλο του Γιώργου Μορφέση. Οι διεθνείς μας, σήμερα, στις 11.50 αντιμετωπίζουν την στο μεγάλο ντέρμπι του 3ου ομίλου. Στις 16/7 θα παίξουν με την Κούβα και στις 18/7 με το Καζαχστάν. Η κλήρωση για τη γυναικεία ομάδα θεωρείται βατή σε σχέση με αυτή της ανδρικής. Με τα χρώματα της εθνικής θα αγωνιστούν οι Σταματοπούλου, Κοτσιώνη, αλά, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου, Κότσια, Αβραμίδου, Ασημάκη, Πάτρα, Μπενέκου, Νίνου, Ελ. Πλευρίτου και Ξενάκη.

Η διοργάνωση της Ν. Κορέας θα είναι το 11ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για την εθνική γυναικών. Τις περισσότερες συμμετοχές έχει η Αντιγόνη Ρουμπέση (οκτώ) και είναι και πρώτη σκόρερ (68). Το 2011, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε κατακτήσει το (Σαγκάη).

Ελληνικό ενδιαφέρον έχει σήμερα και ο αγώνας ανοικτού νερού που θα διεξαχθεί στο «Yeosu EXPO Ocean Park». Η Κέλλυ Αραυ θα αγωνιστεί στα 10 χλμ. Στο άθλημα, εκτός από την 28χρονη, τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει και ο Θανάσης Κυνηγάκης (16/7, 10 χλμ.). Η κολύμβηση ανοικτού νερού έχει φέρει στη χώρα μας εννέα μετάλλια από παγκόσμια πρωταθλήματα, με τον Σπύρο Γιαννιώτη να έχει τα έξι στη συλλογή του.

Το άθλημα που θα «κλείσει» την αυλαία στο Παγκόσμιο υγρού στίβου θα είναι η κολύμβηση. Στην Γκουανγκτζού βρίσκονται οι Κρίστιαν Γκολομέεβ, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Χρήστου, Δημήτρης Νέγρης, Γιάννης Γεωργαράκης, Νόρα Δράκου και Αννα Ντουντουνάκη. «Πρεμιέρα» για τις ελληνικές συμμετοχές θα κάνει ο Κρ. Γκολομέεβ (21/7, 50 μ. πετ.).

Οι αγώνες της κολύμβησης θα διεξαχθούν 21-28 Ιουλίου στην πισίνα του Πανεπιστημίου Ναμπού (21-28/7). Ενα από τα μεγαλύτερα «αστέρια» θα είναι η Κέιτι Λεντέκι (πέντε ολυμπιακά μετάλλια, 14 σε παγκόσμια πρωταθλήματα). Η Αμερικανίδα θα πάρει μέρος στα 200 μ., 400 μ., 800 μ. και 1.500 μ. ελευθ. Ο συμπατριώτης της Κάλεμπ Ντρέσελ, ο οποίος στο Παγκόσμιο του 2017 ισοφάρισε το ρεκόρ του Φελπς και κατέκτησε επτά χρυσά μετάλλια, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τους τίτλους του στα 100 μ. πετ., και στα 50 και 100 μ. ελευθ. Απέναντί του, μεταξύ άλλων, θα βρει τους ολυμπιονίκες, Τσαντ Λε Κλος (Ν. Αφρική) και Σουν Γιανγκ (Κίνα). Στο πρόσθιο, ο Βρετανός Ανταμ Πίτι θα αγωνιστεί με στόχο να βελτιώσει τα παγκόσμια ρεκόρ του στα 50 και στα 100 μ., και, φυσικά, να μεγαλώσει τη συλλογή των μεταλλίων του.

Στο μεταξύ, μέχρι και ελάχιστες ώρες πριν από την έναρξη, αμφίβολη ήταν η συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από τη Β. Κορέα. Οι ιθύνοντες κάλεσαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να πάρει μία «ιστορική απόφαση» και να αφήσει τους αθλητές του να περάσουν τα σύνορα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση