Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Γιατί παραιτήθηκε, τελικώς, ο Μπλάτερ
Γιατί παραιτήθηκε, τελικώς, ο Μπλάτερ

Γιατί παραιτήθηκε, τελικώς, ο Μπλάτερ

Το ποδόσφαιρο, δεν είναι απλά ένα σπορ. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που όμοιό του σπάνια συναντάς, αφού μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να προσελκύσει εκατομμύρια ανθρώπων (στο και στις τηλεοράσεις) για ένα και μόνο γεγονός: έναν αγώνα.

Το ποδόσφαιρο ξεκουράζει, καταπραΰνει, ταξιδεύει, φανατίζει, λυτρώνει. Είναι ρομαντισμός, θέατρο, πολιτική, πόλεμος, επιστήμη, αλλά υπάγεται και σε νόμους, παρότι λατρεύεται σαν θεός, όπως και το μονάκριβο τέκνο του: το γκολ.

Την προηγούμενη εβδομάδα και στις ημέρες που ακολούθησαν, ζήσαμε την κορύφωση ενός ποδοσφαιρικού δράματος, που εκτυλίχθηκε στα υψηλότατα κλιμάκια του οργανωμένου παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ενός ποδοσφαίρου, μακριά από τα φλας και τους προβολείς των γηπέδων. Ενός ποδοσφαίρου της διαφθοράς, της απληστίας και της χειραγώγησης.

Ολα ξεκίνησαν στη Ζυρίχη, την προηγούμενη Τετάρτη, δύο μέρες πριν από τις εκλογές της FIFA, όταν οι ελβετικές αρχές κατόπιν ευρείας αμερικανικής ς 24 ετών, εισέβαλαν στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Μποβ ντι Λακ, συλλαμβάνοντας τον αντιπρόεδρο της FIFA, Τζέφρι Γουέμπ από τα Νησιά Κέιμαν και τον Εουχένιο Φιγερέδο από την Ουρουγουάη, καθώς και τους επιτελείς της ομοσπονδίας Εδουάρδο Λι από την Κόστα Ρίκα, Χούλιο Ρότσα από τη Νικαράγουα, Ραφαέλ Εσκίβελ από τη Βενεζουέλα και Ζοζέ Μαρία Μαρίν από τη Βραζιλία, αλλά και τον Ελληνοκύπριο, Κώστα Τάκκα, με έδρα τα Νησιά Κέιμαν.

Οι κατηγορίες ξεκινούν από απάτη, δωροδοκία και δωροληψία έως σύσταση ς και ξέπλυμα χρήματος, αφορούν 14 συνολικά αξιωματούχους, εκ των οποίων οι εννέα είναι υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA.

Την ίδια στιγμή το FBI εισέβαλε στα γραφεία της συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βόρειας και Κεντρικής ς (CONCACAF) σε Νέα Υόρκη και Μαϊάμι, ενώ και η CONMEBOL, η συνομοσπονδία της Νότιας ς, βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών. Από «μικροσκόπιο» περνά και η πρωτοφανής ανάθεση – πακέτο των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ , διεξήγαγε κανονικά την εκλογική διαδικασία, κατερχόμενος ως υποψήφιος και φαβορί, απέναντι στον πρίγκιπα Αλί της Ιορδανίας, υπό την παγκόσμια κατακραυγή πολιτικών, αθλητών και χορηγών. Αν και ο 79χρονος και επί 17 χρόνια ηγέτης της FIFA, επανεξελέγη στον δεύτερο γύρο σε μια διαδικασία κατά την οποία αποχώρησε ο αντίπαλός του, τέσσερις μέρες μετά, την περασμένη Τρίτη, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά δημιουργώντας ένα «» αποκαλύψεων -αφού όλο και περισσότεροι ποδοσφαιροπαράγοντες γίνονται λατοι ξαφνικά-, ανακούφισης, αλλά και ερωτημάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάλεσε την εκτελεστική επιτροπή της FIFA να ορίσει έκτακτο συνέδριο για εκλογή νέου προέδρου, που αναμένεται να γίνει τον χειμώνα και έως τότε θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρόεδρος.

Ουσιαστικά, ο Ελβετός «μονάρχης» επικαλέσθηκε λόγους ευθιξίας ύστερα από την πίεση και την κριτική που ασκήθηκε. Τα πιο βάσιμα σενάρια, όμως, κάνουν λόγο για ατράνταχτα στοιχεία ερευνών από τις αμερικανικές και τις ελβετικές αρχές που σχεδόν φτάνουν στο κατώφλι του και ήδη το ρεπορτάζ επιφυλάσσει περισσότερα στοιχεία.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον… πλανήτη FIFA, η ζει το δικό της δράμα με την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», των συμμάχων της και των «χειραγωγημένων» αγώνων.

Βέβαια,  η  FIFA  λειτούργησε  ακαριαία και  την  ίδια μέρα των συλλήψεων,  η  επιτροπή ς της ομοσπονδίας, διέγραψε 12 από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, ενώ παρέθεσε  λίγες  ώρες μετά,  συνέντευξη Τύπου, παίρνοντας θέση άμεσα.

Στον αντίποδα η ΕΠΟ, δεν λαμβάνει το παραμικρό μέτρο αυτοκάθαρσης. Αντ' αυτού, τιμωρεί Ενώσεις που αντιδρούν, συνεχίζοντας να κρατά στους κόλπους της ανθρώπους που έχει επιβληθεί απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και εξόδου από τη χώρα. Οσο για ευθιξία; Κανείς δεν έχει υποβάλει την παραίτησή του.

Ο νέος αθλητικός νόμος ψηφίστηκε και περιμένει την πιστή και πλήρη εφαρμογή του -ίσως για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική ιστορία- και όλα δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι το θερμότερο όλων των εποχών.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση