Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Έντονος προβληματισμός στην Αγγλία για την εφαρμογή του VAR
Έντονος προβληματισμός στην Αγγλία για την εφαρμογή του VAR

Έντονος προβληματισμός στην Αγγλία για την εφαρμογή του VAR

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΛΟΣ

Οι «παιδικές ασθένειες» του στο ποδόσφαιρο ταλαιπωρούν πολλές χώρες και όχι μόνο την , με τις ατέλειες του συστήματος να κάνουν κάποιους να ζητούν την κατάργησή του και πολλούς να απαιτούν βελτιώσεις. Η εφαρμογή του πέρυσι στο κορυφαίο επίπεδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου θεωρήθηκε επιτυχημένη κυρίως διότι η ποιότητα των διαιτητών που μελετούσαν την ήταν σαφώς ανώτερη από την ποιότητα των διαιτητών που στα εθνικά πρωταθλήματα αναλαμβάνουν τον έλεγχο της τηλεοπτικής ς, είτε ως βιντεοδιαιτητές είτε ως διαιτητές.

Στην πρώτη σεζόν εφαρμογής στην Πρέμιερ Λιγκ του συστήματος ελέγχου από οθόνης των επίμαχων φάσεων των αγώνων σε πραγματικό χρόνο, τα πολλά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί υποχρέωσαν τον Μάικ Ράιλι, βετεράνο διαιτητή και υπεύθυνο διαιτησίας στην , να δηλώσει σε συνάντηση με εκπροσώπους των συλλόγων ότι το σύστημα χρειάζεται βελτίωση. Ο δε υπεύθυνος των Αγγλων διαιτητών για το , Νιλ Σουόρμπρικ, παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή του συστήματος φέτος δεν δικαιούται βαθμολογίας άνω του 7 στα 10.

Λόγω των παραπόνων των συλλόγων, που εκδηλώνουν σοβαρές ανησυχίες, η Πρέμιερ Λιγκ υποσχέθηκε να βελτιώσει την ταχύτητα, τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του VAR, καθώς και την με τους φιλάθλους στο γήπεδο, κατόπιν διαβούλευσης που θα γίνει τόσο με τους συλλόγους και τους διαιτητές όσο και με τους φιλάθλους και τα μέσα ενημέρωσης.

Προηγήθηκαν σκληρές δηλώσεις κατά του συστήματος, καθώς και συνθήματα και πανό από οπαδούς ομάδων, θεωρώντας ότι λαμβάνονται αποφάσεις λανθασμένες και ερήμην τους, ενώ πληρώνουν εισιτήριο για να έχουν πλήρη εικόνα της εξέλιξης ενός αγώνα. Κι αυτά χωρίς τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώνονται σε άλλες χώρες, όπως στην , για κάθε φάση.

Τα προβλήματα αυτά φαίνεται να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η , όπου το VAR είχε αρχίσει να εφαρμόζεται νωρίτερα και πλέον εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του όχι μόνο οι διαιτητές, αλλά και οι φίλαθλοι. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σαφώς ταχύτερα, ενώ οπαδοί και ποδοσφαιριστές δύνανται μέσω των γιγαντοοθονών στα γήπεδα να έχουν και οι ίδιοι την εικόνα που μελετούν οι διαιτητές. Στον ισπανικό Τύπο γίνεται ιδιαιτέρως λόγος για το πόσο σχολαστικούς καθιστά τους διαιτητές το σύστημα, αυξάνοντας τα πέναλτι και τα ακυρωθέντα γκολ λόγω οφσάιντ ενός… χιλιοστού, όμως τονίζεται ότι δεν φταίει το VAR, αλλά οι όποιες «τρύπες» στους κανονισμούς, τις οποίες το σύστημα αναδεικνύει.

Επίθεση Πλατινί

Στη δημόσια συζήτηση μπήκε και ο πρώην πρόεδρος της UEFΑ, Μισέλ Πλατινί, εξαρχής πολέμιος της χρήσης περισσότερης τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο (γι' αυτό και εισήγαγε τους διαιτητές περιοχής): «Θα χρειαζόταν μισή ώρα να εξηγήσω γιατί [το VAR] δεν διορθώνει τα προβλήματα», απάντησε σε σχετική ερώτηση στην ιταλική τηλεόραση. «Είμαι ενάντια στο VAR. Νομίζω ότι αποτελεί μεγάλη βλακεία, αλλά δυστυχώς δεν θα γυρίσουμε στην εποχή χωρίς αυτό», πρόσθεσε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση