Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Εκπρόσωπος FIFA: Το Grexit δεν είναι πια μακριά
Εκπρόσωπος FIFA: Το Grexit δεν είναι πια μακριά

Εκπρόσωπος FIFA: Το Grexit δεν είναι πια μακριά

Ακόμα και τη… λύση του ποδοσφαιρικού GREXIT άφησε ανοιχτή ως ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο και τους Αλέξη Δέδε και Αντζελο Ρηγόπουλο.

Ο Αυστριακός παράγοντας τόνισε ότι ενώ ο της Ελλάδας από την ποδοσφαιρική φάνταζε ως κάτι μακρινό, κάτι τέτοιο μετά τα τελευταία γεγονότα δεν ισχύει πλέον, προσθέτοντας ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο Χέρμπερτ Χούμπελ παραδέχθηκε ότι η FIFA γνωρίζει απόλυτα για εκβιασμούς και έξω από τα γήπεδα, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε το ερώτημα για το πώς γίνεται οι ελληνικές ομάδες να τα κάνουν όλα σωστά εκτός συνόρων ενώ ζήτησε τη βοήθεια του ελληνικού Τύπου, προκειμένου να μην οξύνονται περισσότερο τα πνεύματα.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Χέρμπερτ Χούμπελ:

«Καλημέρα (σ.σ. ελληνικά). Χαίρομαι που το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο και αυτό φαίνεται από την παρουσία σας εδώ. Λειτουργώ και σκέφτομαι και λέω ότι σκέφτομαι. Έχω μάθει μία πρόταση στα ελληνικά: “Καλημέρα σε όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους”.

Πρώτα θέλω να διευκρινίσω κάτι. Να αποσαφηνίσω μία παρεξήγηση όταν απευθυνθήκαμε στην ΕΠΟ. Δεν ήμασταν εδώ για να ηγούμαστε. Ήμασταν εδώ με τους συναδέλφους μου για να βοηθάμε. Να δίνουμε συμβουλές για το τι μπορεί να γίνει πιο καλά. Έχετε νέους κανονισμούς και δεν υπάρχει η πρόθεση να αναλάβουμε εμείς την διοίκηση. Ήρθαμε να κατευθύνουμε και να βοηθήσουμε. Αυτή η παρεξήγηση υπάρχει έως και σήμερα. Υπάρχει ακόμα μία τέτοια αίσθηση.

Σε πολλά πράγματα υπάρχει ένας υπερβολικός ενθουσιασμός είτε μέσα στο γήπεδο είτε έξω από αυτό. Βρήκαμε έναν νέο πρόεδρο με ενθουσιασμό και . Μετά από τις πολλές φορές που ήρθαμε εδώ έχουμε την αίσθηση πως αρκετοί παράγοντες δεν έχουν διάθεση να βοηθήσουν και να στηρίξουν και κοιτούν μεμονωμένα περιστατικά προς το συμφέρον τους. Δεν κοιτούν το καλό του ποδοσφαίρου, όπως θέλει και λέει η FIFA.

Θα ήθελα να επισημάνω ξανά πως εμείς δεν είμαστε εδώ για αποφάσεις ή κυρώσεις. Είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε και να δίνουμε αναφορές στην FIFA για το τι έγινε και τι δεν έγινε. Μετά η FIFA μέσω του συμβουλίου Εθνικών Ομοσπονδιών θα πάρει τις αποφάσεις ή για κυρώσεις ή ό,τι χρειαστεί ή αν χρειαστεί.

Κρίθηκε πιο επιβεβλημένο να έρθουμε διότι έγιναν τόσα στις τελευταίες αγωνιστικές. Όλα όσα συνέβησαν ήταν απαράδεκτα. Το ξέρετε πολύ πιο καλά από εμάς. Βλέπουμε καθημερινά τις εξελίξεις. Τα περιστατικά βίας και το τι γίνεται. Πώς να φέρεις παιδιά σε γήπεδο με όπλα και έξω να πέφτουν… βόμβες. Επίσης ξέρουμε για εκβιασμούς και έξω από τα γήπεδα. Αυτά είναι απαράδεκτα.

Αυτή η συμπεριφορά μας οδήγησε να έρθουμε εδώ. Για τα σωστά βήματα για να υλοποιηθούν απ' όλους. Αυτά τα μέτρα πρέπει να τα αγκαλιάσουν όλοι. Το GREXIT που έμοιαζε μακρινό δεν είναι πια τόσο μακρινό. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Μόλις προέρχομαι από συνάντηση με τον κ. Βέλα και τον υπουργό, όπου συζητήσαμε το πώς θα επιλυθεί το θέμα. Ξεκαθαρίστηκε πως η Πολιτεία δεν έχει σκοπό να επέμβει. Η ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου είναι άλλο πράγμα. Εδώ όμως διακυβευόταν η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα ανθρώπων για αυτό ελήφθη η απόφαση ς. Συζητήσαμε για το πως μπορεί η ΕΠΟ και η Πολιτεία να βρουν λύσεις για το θέμα. Μας υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν και πως θα βρουν την κατάλληλη λύση. Λέω ξανά ότι δεν θέλω να πω κάτι άλλο για την κουβέντα αυτή. Υπάρχει ο πρόεδρος της ΕΠΟ που θα σας τα αναφέρει. Είμαστε εδώ για συστάσεις και να επιβλέπουμε την λειτουργία.

Από την πλευρά μας για το τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να υπάρχει δήλωση δέσμευσης και από τον Τύπο πια είναι αφήστε τα όπλα. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Ναι, ο στόχος είναι η νίκη, αλλά όχι με όπλα και απειλές. Πρέπει να βρεθεί λύση. Δεν συμφέρει κανέναν να μην έχει θεατές ή παιδιά στο γήπεδο. Δεν είναι προς το όφελος κανενός. Ούτε για την Εθνική. Αναρωτιέμαι, πώς γίνεται οι ελληνικές ομάδες όταν παίζουν έξω τα κάνουν όλα σωστά και εδώ να υπάρχει βία; Εγώ δεν θα έστελνα τα παιδιά μου σε τέτοιες συνθήκες. Συνθήκες που βλάπτουν τα παιδιά και τους νέους της υπέροχης χώρας σας.

Πρέπει να υποβάλλουμε αναφορά στη FIFA. Η αναφορά αυτή δεν θα περιγράφει ιδανική κατάσταση και ουράνια τόξα. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η απόφαση της FIFA. Το συμβούλιο αποφασίζει. Είναι μεγάλο το εύρος των ποινών που μπορούν να επιβληθούν. Ζητάω τη βοήθεια του Τύπου στην εξάλειψη της βίας. Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Τελειώνοντας σας λέω πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να σταματήσει η βία για να αρχίσουν πάλι οι αγώνες. Η Πολιτεία και η ΕΠΟ να αποφασίσουν. Η Πολιτεία δεν επεμβαίνει αλλά είναι δικαιοδοσία της η εθνική ασφάλεια. Ζητάω ξανά την βοήθειά σας γιατί θεωρώ ότι κανείς δεν θέλει να υπάρχουν κρούσματα βίας και από όσους είναι στην αίθουσα».

Για το αν υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό από άποψη ποινών: «Εμείς όπως και οι δύο διεθνείς Ομοσπονδίες είμαστε εδώ για να δείξουμε τον δρόμο. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αναφορές. Τα μέτρα θα ληφθούν από τους αρμόδιους στην Ελλάδα. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τους Έλληνες παράγοντες. Στο τέλος είναι στην αρμοδιότητα της FIFA να δεχθεί τα όσα γίνονται και το πόσο θα ανέχεται αυτές τις συμπεριφορές».

Για τις αποφάσεις των αθλητικών πειθαρχικών οργάνων στα θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο:«Ακόμα και να ήθελα και να ήξερα δεν θα σας έλεγα. Εάν κριθούν ανεπαρκή θα υπάρξει παρέμβαση».

Για τις αποφάσεις της Πολιτείας και την απολογία του Σαββίδη: «Δεν είναι στην δικαιοδοσία μας να κρίνουμε την απόφαση της Πολιτείας με βάση την δημόσια ασφάλεια. Ήταν απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού με βάση τα δεδομένα που είχαν. Κανείς δεν θέλει να βλέπει άδεια γήπεδα. Όλοι θέλουν να παίζονται αγώνες. Δεν απάντησα για το θέμα της συγγνώμης. Είναι στο θέμα του δικαστή. Άκουσα πριν το κομμάτι των Rolling Stones το “Paint it Black”, αλλά δεν θέλω να τα βάψω όλα μαύρα. Τα λέω για να τα ακούσουν όλοι. Μπορείτε να φανταστείτε το τι θα γινόταν στη . Αγαπάμε την Ελλάδα και το ποδόσφαιρό σας και είστε πρωταθλητές ς, αλλά πρέπει να συμμορφωθείτε εάν θέλετε να μείνετε στην οικογένειά μας. Σας λέω ξανά πως το GREXIT δεν είναι κάτι μακρινό».

Για τη συμπεριφορά του Μίχελ: «Προσπαθώ να απαντήσω με ευγένεια και γενικά. Θα ήταν άδικο να το προσωποποιήσω. Ό,τι έγινε εκείνο το βράδυ είναι ντροπή. Είναι πράγματα απαράδεκτα. Από εδώ και πέρα θα επιληφθούν τα αρμόδια όργανα».

Για τον λόγο που έγινε η συνέντευξη Τύπου, αφού δεν μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένα πράγματα: «Κρίναμε ότι ήταν η στιγμή να δώσουμε συνέντευξη Τύπου και να μιλήσουμε».

Για το πότε θα είναι έτοιμη η αναφορά της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Υπολογίζω δέκα μέρες μέσα στον Μάρτιο. Το πότε θα ασχοληθεί η FIFA δεν το γνωρίζω».

Για τη που είχε λάβει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος: «Το να λάβεις μια επιστολή με τα Χριστούγεννα, δεν το θεωρώ φιλική πράξη».

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση