Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Διάλεξη «Η τέχνη της ανάλυσης στο σκάκι» από τον Νικόλαο Ντίρλη
Διάλεξη «Η τέχνη της ανάλυσης στο σκάκι» από τον Νικόλαο Ντίρλη

Διάλεξη «Η τέχνη της ανάλυσης στο σκάκι» από τον Νικόλαο Ντίρλη

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στις 4 μ.μ. στο Βόλο, στο χώρο του Αριστοτέλειου Κέντρου Εκπαίδευσης – Πολιτισμού Επιστημών, Μακρυνίτσης 131Β, ο αρχηγός της Εθνικής Δανίας στην Ολυμπιάδα του Μπακού και FIDE Trainer Ντίρλης Νικόλαος, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματίων Θεσσαλίας (Τ.Ε.Σ.Σ.Θ.), θα δώσει αφιλοκερδώς (μόνο παράβολο κάλυψης διοργανωτικών εξόδων) με θέμα «Η τέχνη της Ανάλυσης στο Σκάκι».

Το πρώτο μέρος (διάρκειας 90 λεπτών) της διάλεξης απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με το σκάκι (προπονητές, αθλητές, παιδιά και γονείς), ενώ το δεύτερο μέρος (διάρκειας 90 λεπτών) είναι πιο εξειδικευμένο και απευθύνεται κυρίως σε προπονητές, αλλά και σε αθλητές που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο.

Θέματα Διάλεξης:

 •  Λογισμικό Ανάλυσης
  
 •  Μηχανές Ανάλυσης
  
 •  Βάσεις Παρτίδων
  
 •  Προετοιμασία στο Άνοιγμα (Γενικά Θέματα και Προβλήματα)
  
 •  Ειδική Προετοιμασία στο Άνοιγμα (πριν την παρτίδα, πριν το τουρνουά)
  
 •  Γενικότερη Προετοιμασία (Μέσον, Φινάλε) – Εργαλεία για Προπονητές
  
 •  Χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες πηγές πληροφοριών (βιβλία, ιστοσελίδες κτλ)
  

Συνοπτική αναφορά κάποιων από τα θέματα που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν:

-Τι σημαίνει και τι είναι η προετοιμασία στο σύγχρονο σκάκι;

-Παρουσίαση της μηχανής ανάλυσης Στόκφις. Τι είναι; Ποια έκδοση διαλέγω; Πως την εγκαθιστώ; Πώς ρυθμίζω παραμέτρους (μνήμη, αριθμός πυρήνων). Πώς καταλαβαίνω τις δυνατότητες του δικού μου μηχανήματος και τι μπορώ να κάνω για να τις βελτιώσω; «Dymanic Decision Making in Chess» – Σχόλια Γκέλφαντ, είναι αλήθεια; Γενικότερες αλήθειες και μύθοι για τις μηχανές. Παραδείγματα από παρτίδες.

-Πώς αναλύω με μια μηχανή; Θεωρία. Ανάλυση της δομής της μηχανής Στόκφις. Παρουσίαση άλλων μηχανών και των χαρακτηριστικών τους. Πότε και πώς μπορώ να τις χρησιμοποιήσω;

 • Θέματα λογισμικού και παρουσίαση μερικών από αυτών.

-Βάσεις Φινάλε: τι είναι; Πως και πότε τα χρησιμοποιώ;

 • Βάσεις Παρτίδων. Πόσες και γιατί; Πώς φτιάχνω τις δικές μου και πως ανανεώνω τις βάσεις μου; Πώς δουλεύω συστηματικά πάνω σε αυτές; Πώς βρίσκω patterns μέσα σε αυτές; Τι είναι το δέντρο ανοιγμάτων και πως το φτιάχνω; Πόσα δέντρα και γιατί; Τι κάνουμε όταν αναλύουμε μια θέση που δεν υπάρχει στην βάση; Παραδείγματα επιτυχιών και αποτυχιών από την πρόσφατη βιβλιογραφία.
 • Τι σημαίνει πρακτικότητα στην ανάλυση και τι σημαίνει αυτό για κάθε παίχτη; Πώς διαλέγω τι, πως και πόσο θα αναλύσω; Πώς προετοιμάζω το άνοιγμα πριν από ένα τουρνουά και πως κάνω προετοιμασία πριν από μία παρτίδα; Το ξέρω πως πρέπει να το κάνω, πώς όμως το κάνω; Λάθη των προπονητών. Ψυχολογία και αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων (ειδικοί γύροι, κρίσιμα τουρνουά). Πώς πρέπει να δρα ο προπονητής; Πώς δημιουργώ αρχεία με σωστή δομή και πως επισημαίνω σημεία – κλειδιά; Το μυστήριο της μνήμης. Παραδείγματα από την προσωπική μου εμπειρία που μου δίδαξαν πολύτιμα μαθήματα. Προτεινόμενη βιβλιογραφία πάνω σε γενικότερα θέματα. Προτεινόμενες διαλέξεις στο coursera.

-Πώς χρησιμοποιώ τις μοντέρνες πηγές και βιβλιογραφία; Οι παλιότερες πηγές έχουν κάποια αξία; Πώς δημιουργώ το δικό μου υλικό. Τι μας μαθαίνουν οι κορυφαίοι (και ποιοι είναι αυτοί άραγε;).
Σε όλους τους συμμετέχοντες, εφόσον αφήσουν κάποιο email, θα τους σταλεί ένα link σε ένα ειδικό φάκελο dropbox που θα δημιουργηθεί από τον κ. Ντίρλη γι’ αυτή την διάλεξη. Μέσα σε αυτό τον φάκελο θα υπάρχουν:

 • Διαφάνειες από τις διαλέξεις
 • Μία σκακιστική βάση δεδομένων με το σκακιστικό υλικό που θα παρουσιαστεί στην διάλεξη

 • Κάποιες βοηθητικές βάσεις με παρτίδες μεταξύ μηχανών ή παρτίδες δι’ αλληλογραφίας, οι οποίες θα συζητηθούν στην διάλεξη

 • Επιπλέον υλικό με μορφή pdf.

 • Η ίδια διάλεξη θα δοθεί και μια μέρα πριν, τo Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στα Τρίκαλα (ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», Πλατεία Ρήγα Φερραίου).
  Το κόστος συμμετοχής είναι 5€ για το πρώτο μέρος της διάλεξης και 10 € για όσους παρακολουθήσουν και το δεύτερο μέρος της (για προπονητές και αθλητές υψηλού επιπέδου).

  Στις περιπτώσεις συμμετοχής και στα δύο μέρη της διάλεξης, δύο ή περισσότερων μελών από μία οικογένεια, μόνο το πρώτο μέλος θα καταβάλλει 10€ και τα υπόλοιπα μέλη 5€. Επίσης, όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη και στις δυο πόλεις, μπορούν να το κάνουν καταβάλλοντας το κόστος συμμετοχής μόνο την πρώτη ημέρα και εφόσον το δηλώσουν εγκαίρως.

  Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποια διάλεξη, να το δηλώσουν στα mail: tessthchess@gmail.com ή ndristellas@gmail.com, αναφέροντας ονοματεπώνυμο, διάλεξη που θα παρακολουθήσουν (π.χ. Βόλος – μόνο το πρώτο μέρος της διάλεξης), καθώς και προσωπικό e-mail (προαιρετικά).

  Για περισσότερες πληροφορίες στο 6983507833 (Δριστέλλας Νικόλαος).

  dav

  dav

  955f6e3fd69048da8bd63b9ecfd7a0ac

  PagasitikosNews logo

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

  "Αλιεύοντας" την είδηση