Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » Χειροπέδες στο ποδόσφαιρο διαφθοράς
Χειροπέδες στο ποδόσφαιρο διαφθοράς

Χειροπέδες στο ποδόσφαιρο διαφθοράς

Eνα ισχυρό ράπισμα στη διοίκηση Σεπ Μπλάτερ στη FIFA, αλλά και συνολικά στη διοικητική πυραμίδα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αποτελεί η σύλληψη, χθες το πρωί, επτά κορυφαίων στελεχών της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αμερικανικής έρευνας πολλών μηνών, με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για την αυριανή προεδρική εκλογή της FIFA στη Ζυρίχη.

Οπως αποκαλύφθηκε χθες, διεξάγονται δύο παράλληλες έρευνες, μία αμερικανική, από την οποία προέκυψαν οι , και μία ελβετική. Η αμερικανική αφορά σκάνδαλο δωροδοκιών και παράνομων προμηθειών ύψους άνω των 150 εκατ. δολαρίων σχετικά με διοργανώσεις κυρίως επί αμερικανικού εδάφους, ενώ οι συλληφθέντες είναι από τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

Οι 47 κατηγορίες, που ποικίλλουν από , δωροδοκία και δωροληψία έως και , αφορούν 14 συνολικά αξιωματούχους, εκ των οποίων οι εννέα είναι υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA. Οι έτεροι πέντε είναι στελέχη εταιρειών αθλητικού μάρκετινγκ ή ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Οι κατηγορίες αφορούν μια σειρά διοργανώσεων, όπως το του 2016, που θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, αλλά και την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 στη Νότια Αφρική και τη διαδικασία εκλογής προέδρου της FIFA το 2011.

Υπό κράτηση βρίσκονται ήδη οι αντιπρόεδροι της FIFA Τζέφρι ουέμπ από τα Νησιά Κέιμαν και Εουχένιο Φιγερέδο από την , καθώς και οι επιτελείς της ομοσπονδίας Εδουάρδο Λι από την Κόστα Ρίκα, Χούλιο Ρότσα από τη Νικαράγουα, Ραφαέλ Εσκίβελ από τη Βενεζουέλα και Ζοζέ Μαρία Μαρίν από τη Βραζιλία, όπως και ο Ελληνοκύπριος Κώστας Τάκκας, με έδρα τα Νησιά Κέιμαν. Διερευνώνται ακόμη αρκετά άτομα και οργανισμοί σε μια ευρεία γκάμα χωρών».

Η αμερικανική έρευνα καλύπτει μια περίοδο 24 ετών. «Οι κατηγορίες σχετίζονται με διαφθορά ανεξέλεγκτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη τόσο στο όσο και στις ΗΠΑ, ενώ αφορά δύο ολόκληρες γενιές ποδοσφαιρικών παραγόντων, που όπως κατηγορούνται έχουν καταχραστεί τις θέσεις τους και την εμπιστοσύνη που απολάμβαναν, για προσωπικό όφελος», είπε η εισαγγελέας των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να εκδοθούν στις ΗΠΑ για τα περαιτέρω, αν και η διαδικασία έκδοσης μπορεί να πάρει χρόνια εάν την προσβάλουν οι κατηγορούμενοι.

Μόλις ο ένας από τους επτά αποδέχθηκε χθες βράδυ να εκδοθεί, άρα οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να δώσουν «μάχη» για την έκδοση των υπολοίπων. Τυχόν τους θα σημάνει φυλάκιση έως και 20 ετών. «Εδώ έχουμε να κάνουμε με το Παγκόσμιο Κύπελλο ς και εμείς δείχνουμε στη FIFA την κόκκινη κάρτα», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής εφορίας (IRS).

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση