Βρίσκεστε εδώ:  / ΣΠΟΡ / 55ο Ράλλυ Αιγαίου: «Να σώσουμε τις θάλασσες»
55ο Ράλλυ Αιγαίου: «Να σώσουμε τις θάλασσες»

55ο Ράλλυ Αιγαίου: «Να σώσουμε τις θάλασσες»

Πανιά με το «Να σώσουμε τις θάλασσες» θα ανοίξει αυτή τη χρονιά το Ράλλυ Αιγαίου», η ιστορική ιστιοπλοϊκή διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης.

Το επετειακό «» θα είναι αφιερωμένο στην προστασία των θαλασσών και θα προσπαθήσει να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στη σωτηρία του υγρού στοιχείου.

Σε με τη HELMEPA, θα πραγματοποιηθούν στα νησιά – σταθμούς του αγώνα, Αμοργό, Λειψοί και Πάρο, δράσεις για τον καθαρισμό των ακτών.

Το άθλημα της ιστιοπλοΐας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θάλασσα και, σύμφωνα με μελέτες, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια στις θάλασσες θα υπάρχουν περισσότερα , παρά ψάρια.

Κάθε χρόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα καταλήγουν .000 – 300.000 τόνοι πλαστικών και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των μεγάλων «πλαστικών ρυπαντών» με 39 τόνους την ημέρα.

Από τα σκουπίδια που υπάρχουν στις και τις θάλασσες της χώρας μας ένα ποσοστό ανάμεσα στο 43% και το 51% είναι .

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν ακόμη σημαντικοί πληθυσμοί από σπάνια προστατευόμενα είδη που θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση εξαιτίας της ρύπανσης. Τα της διοχέτευσης πλαστικών σκουπιδιών στις θάλασσες έχουν αντίκτυπο στη μείωση της αλιείας, αλλά και στον τουρισμό, με την επιβάρυνση των παράκτιων περιοχών.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μέσα από τις ομοσπονδίες που συνδέονται με θάλασσες, λίμνες κλπ., μετέχει σε εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ευαισθητοποίηση αθλητών και παραγόντων σε ότι αφορά τα θαλάσσια .

Ο ιστορικός θεσμός της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, πάντα πρωτοπόρος σε ότι αφορά το περιβάλλον, καθώς και στο παρελθόν έχει εκπονήσει προγράμματα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, αυτή τη χρονιά θα μεταφέρει, μέσω του στόλου του, το «Να σώσουμε τις θάλασσες» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σε κάθε ένα από τα νησιά που θα επισκεφθεί η διοργάνωση θα βρίσκεται στέλεχος της HELMEPA προκειμένου, σε με τις τοπικές αρχές, να υπάρξει συντονισμός για τον καθαρισμό των ακτών και διανομή ενημερωτικού υλικού.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουλίου στην Αμοργό, στις 25 Ιουλίου στους Λειψούς και στις 27 Ιουλίου στην Πάρο. Παράλληλα, οι κυβερνήτες και τα πληρώματα θα προσπαθήσουν από αυτή τη χρονιά να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν λιγότερα πλαστικά στα σκάφη τους.

Συμβολικά την εκκίνηση του αγώνα θα δώσει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Helmepa Δρ. Γιώργος Γράτσος. Το εφετινό Ράλλυ Αιγαίου θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 30 Ιουλίου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέα πεζοδρόμια σε Σκιάθο και Σκόπελο κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5r34C00dBn -

  • Αναστολή λειτουργίας τμημάτων του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου - https://t.co/W2k7SjSynb -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/HBZ1bCZt3Y -

"Αλιεύοντας" την είδηση