Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » 55ο Ράλλυ Αιγαίου: «Να σώσουμε τις θάλασσες»
55ο Ράλλυ Αιγαίου: «Να σώσουμε τις θάλασσες»

55ο Ράλλυ Αιγαίου: «Να σώσουμε τις θάλασσες»

Πνιά με το μήνυμ «Να σώσουμε τις θάλασσες» θα ανοίξει αυτή τη χρονιά το », η ιστορική ιστιοπλοϊκή διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης.

Το επετειακό «55ο » θα είναι αφιερωμένο στην προστασία των θαλασσών και θα προσπαθήσει να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στη σωτηρία του υγρού στοιχείου.

Σε συν με τη HELMEPA, θα πραγματοποιηθούν στα νησιά – σταθμούς του αγώνα, Αμοργό, Λειψοί και Πάρο, δράσεις για τον καθαρισμό των ακτών.

Το άθλημα της ιστιοπλοΐας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θάλασσα και, σύμφωνα με μελέτες, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια στις θάλασσες θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά, παρά ψάρια.

Κάθε χρόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα καταλήγουν 100.000 – 300.000 τόνοι πλαστικών και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των μεγάλων «πλαστικών ρυπαντών» με 39 τόνους την ημέρα.

Από τα σκουπίδια που υπάρχουν στις και τις θάλασσες της χώρας μας ένα ποσοστό ανάμεσα στο 43% και το 51% είναι πλαστικά.

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν ακόμη σημαντικοί πληθυσμοί από σπάνια προστατευόμενα είδη που θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση εξαιτίας της ρύπανσης. Τα αποτελέσματα της διοχέτευσης πλαστικών σκουπιδιών στις θάλασσες έχουν αντίκτυπο στη μείωση της αλιείας, αλλά και στον τουρισμό, με την επιβάρυνση των παράκτιων περιοχών.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μέσα από τις ομοσπονδίες που συνδέονται με θάλασσες, λίμνες κλπ., μετέχει σε εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ευαισθητοποίηση αθλητών και παραγόντων σε ότι αφορά τα θαλάσσια απορρίμματα.

Ο ιστορικός θεσμός της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, πάντα πρωτοπόρος σε ότι αφορά το περιβάλλον, καθώς και στο παρελθόν έχει εκπονήσει προγράμματα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, αυτή τη χρονιά θα μεταφέρει, μέσω του στόλου του, το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσες» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σε κάθε ένα από τα νησιά που θα επισκεφθεί η διοργάνωση θα βρίσκεται στέλεχος της HELMEPA προκειμένου, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να υπάρξει συντονισμός για τον καθαρισμό των ακτών και ενημερωτικού υλικού.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουλίου στην Αμοργό, στις 25 Ιουλίου στους Λειψούς και στις 27 Ιουλίου στην Πάρο. Παράλληλα, οι κυβερνήτες και τα πληρώματα θα προσπαθήσουν από αυτή τη χρονιά να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν λιγότερα πλαστικά στα τους.

Συμβολικά την εκκίνηση του αγώνα θα δώσει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Helmepa Δρ. ιώργος ράτσος. Το εφετινό Ράλλυ Αιγαίου θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 30 Ιουλίου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση