Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΣΠΟΡ » 23 Ιουλίου 1983: Όταν ο λαός της Νίκης έγραψε ιστορία (φωτορεπορτάζ)

23 Ιουλίου 1983: Όταν ο λαός της Νίκης έγραψε ιστορία (φωτορεπορτάζ)

Στο μπράζ πραμονής στη Β' Εθνική, με αντίπαλο τον Αιολικό, ο Βόλος… «μετακομίζει» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και σημειώνεται μία από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις οπαδών επαρχιακής ομάδας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το pagasitikosnews θυμάται…

Το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής της σεζόν 1982-1983 ήταν το τελευταίο που διοργανώθηκε με δύο ομίλους, Βόρειο και Νότιο, καθώς από τη νέα σεζόν η κατηγορία ενοποιήθηκε σε πανελλήνιο όμιλο και απέκτησε χαρακτήρα ανάλογο, εκείνου της Α' Εθνικής. Συμμετείχαν σαράντα ομάδες στο σύνολο, είκοσι στον εκάστοτε όμιλο. Στο Βόρειο, Ολυμπιακός και Βόλου συμμετέχουν, με στόχο την όσο το πιο δυνατόν εύκολη παραμονή, καθώς οι έντεκα από τις είκοσι ομάδες στη βαθμολογία υποβιβάζονταν, ενώ οι ένατοι των δύο ομίλων έπαιζαν μπαράζ για τη «σωτηρία» τους.

Η αποστολή δύσκολη και για τις δύο ομάδες του Βόλου, με το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας και τον όμιλο του Βορρά, να αποτελεί άκρως απαιτητικός, εκείνη τη χρονιά, κάτι που το μαρτυρά κι η τελική κατάταξη των ομάδων. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός καταφέρνει να τερματίσει πέμπτος, σε ισοβαθμία με και Πιερικό, με 45 βαθμούς, ενώ η τερματίζει στην ένατη θέση των μπαράζ, με μόλις δύο βαθμούς διαφορά (43) από τον συμπολίτη Ολυμπιακό! Ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει την παραμονή του, ενώ η Νίκη θα δώσει το «ραντεβού της σωτηρίας» στις 23 Ιουλίου, στην Αθήνα και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με αντίπαλο τον επικίνδυνο Αιολικό.
Η πορεία των «κυανόλευκων» δεν ήταν κακή, με την ομάδα να χάνει την όγδοη θέση από τον Λεβαδειακό για έναν μόλις βαθμό. Ο ενθουσιασμός στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας μεγάλος, η στήριξη δεδομένη, αλλά το τι θα ακολουθούσε εκείνο το μεσημέρι του Ιουλίου, δεν το φανταζόταν κανείς.

Μεγάλη μέρα, μεγάλο παιχνίδι
Η 23η Ιουλίου έφτασε κι αυτό που συνέβαινε στους δρόμους όλης της πόλης του Βόλου δεν είχε προηγούμενο. Χιλιάδες κόσμος, με κάθε μέσο ταξιδεύει για την Αθήνα και τη Λεωφόρο, για να βρίσκεται κοντά στην ομάδα του Τάκη Κασαπλέρη. Στην πρωτεύουσα, εκείνο το μεσημέρι, το θερμόμετρο άγγιξε τους 36 βαθμούς Κελσίου, αλλά το «κυανόλευκο» κομβόι δε θα μπορούσε να λείπει από εκείνο το παιχνίδι. 25.000 φίλοι του ποδοσφαίρου κατέκλυσαν τις κερκίδες του γηπέδου του Παναθηναικού. Ανάμεσά τους… 14.000 Νικιώτες (υπολογίζεται ότι 12.500 ταξίδεψαν από τη Μαγνησία, ενώ οι 1.500 από την υπόλοιπη Ελλάδα), που πραγματοποίησαν μία εκδρομή αξιοζήλευτη για τις περισσότερες ομάδες της Ελλάδας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις φιλάθλων επαρχιακής ομάδας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και παρά την κρισιμότητα του αγώνα, τα πνεύματα στις εξέδρες δεν οξύνθηκαν ποτέ. Μόνο σε μία περίπτωση, κάποιοι θερμόαιμοι ,ένθεν κι εκείθεν, πήγαν να δημιουργήσουν κάποιο , με τους ψύχραιμους να προβάλουν ατράνταχτα επιχειρήματα: «Ρε παιδιά δεν κάνει να πλακωνόμαστε μεταξύ μας. Δημοκράτες είμαστε. Αριστεροί». Πράγματι. Άλλωστε η Μυτιλήνη, όπως και η Νέα Ιωνία, είχε μεγάλη παράδοση στην Αριστερά.

ια την ιστορία, η εξέλιξη του μπαράζ ήταν συναρπαστική. Το σκορ άνοιξε στο 4' ο Αιολικός, με αμφισβητούμενο πέναλτι του Μανούσου (πατέρα του Μανούσου που παίζει σήμερα στην Καλλονή), για να έρθει η απάντηση στο 33' από τον Ζαγκαβιέρο, για λογαριασμό της Νίκης, που ανέβασε στροφές μετά την του Κροτσίδα, από πλευράς Αιολικού. Μάλιστα, στο τέλος του ημιχρόνου, και συγκεκριμένα στο 44' η Νίκη παίρνει κεφάλι στο σκορ, με τον ίδαρο. Σε ένα μέτριο δεύτερο ημίχρονο, στο 71', πάλι με πέναλτι, ο Αιολικός ισοφαρίζει και το ματς πηγαίνει στην παράταση. Κι αν ο τερματοφύλακας του Αιολικού, Κάκκαρης, κατάφερε με τις επεμβάσεις του να στείλει το ματς στα πέναλτι, ο γκολκίπερ της Νίκης, Χατζής, έγινε ο ήρωας του αγώνα για την ομάδα του. Αποκρούοντας το τελευταίο πέναλτι των νησιωτών, στέλνει τον Αιολικό στη Γ' Εθνική και τους χιλιάδες φιλάθλους της Νίκης στον έβδομο ουρανό. Τελικό σκορ στη διαδικασία των πέναλτι, 3-2.

Η σύνθεση της Νίκης, που είχε προπονητή τον Τάκη Κασαπλέρη: Χατζής, Ράμμος, Παναγιωτόπουλος, Τσόγκας, Γίδαρος, Φλάμος (89' Αστεριάδης), Ζαγκαβιέρος (69' Τελέγκας), Στέκας ,Κατσικάς, Δουζένης, Κατιανός.

«Μόνο όταν μπήκαμε στη Λεωφόρο, καταλάβαμε την κρισιμότητα του αγώνα»
Πρόκειται για έναν «ζωντανό θρύλο» της Νίκης και του Βολιώτικου ποδοσφαίρου. Κι όταν χρειάστηκε να βοηθήσει κι από την… άκρη του πάγκου, βρήκε και πάλι τον τρόπο να τα καταφέρει. Ο Τάκης Κασαπλέρης, που σε εκείνο το μπαράζ, ήταν ο υπηρεσιακός προπονητής των «κυανόλευκων», μιλάει στο pagasitikosnews και μας περιγράφει το κλίμα εκείνης της ημέρας, πριν και μετά τον αγώνα:

«Είχα αναλάβει την ομάδα ως υπηρεσιακός προπονητής, μόλις δεκαπέντε ημέρες πριν το μπαράζ της Λεωφόρου. Δουλέψαμε λίγο καιρό με τα παιδιά και παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε τη σοβαρότητα του παιχνιδιού, μόνο όταν μπήκαμε στο και είδαμε τον κόσμο καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι και για εμάς και για αυτόν. Στο Βόλο επικρατούσε πανικός, ήρθαν χιλιάδες. Παρά το γεγονός ότι η χρονιά δεν είχε εξελιχθεί τόσο καλά για την ομάδα, ο κόσμος πάντα συμπαραστεκόταν και στήριζε τους ποδοσφαιριστές. Όταν τελείωσε το παιχνίδι, μπήκε αρκετός κόσμος στο γήπεδο να πανηγυρίσει μαζί μας. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές».

*Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Νίκου Μακρίδη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση