Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Ξαναρχίζουν τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας
Ξαναρχίζουν τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας

Ξαναρχίζουν τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας

Η Σχολή Αστρονομίας, ύστερα από διακοπή δύο ετών (που τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά), ξεκινά πάλι φέτος τη λειτουργία της, το ερχόμενο Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 5.00 – 7.00 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου).

Οι εγγραφές γίνονται μέσω της ς της Εταιρείας: www.astronomos.gr

Περί COVID-19

Σ' αυτό το σημείο να επισημαίνονται τα εξής:  Όλοι όσοι προσέλθουν στο κτίριο του Πανεπιστημίου και επιθυμούν να εισέλθουν σ' αυτό με σκοπό είτε να παραδώσουν/παραλάβουν κάποιον μαθητή ή μαθήτρια, είτε να παραμείνουν στον χώρο του κυλικείου, πρέπει κατά την είσοδό τους να επιδείξουν στον αρμόδιο υπάλληλο, μαζί με την ταυτότητά τους, το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapidtest ή αρνητικό PCRtest (του τελευταίου 48ώρου).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα φοιτήσουν στην Σχολή θα μπορούν να εισέρχονται κάθε φορά στον χώρο του Πανεπιστημίου μόνο αν επιδείξουν (οι ίδιοι ή οι γονείς τους) το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapidtest ή αρνητικό PCRtest (του τελευταίου 48ώρου) ή αρνητικό selftest (του τελευταίου 24ώρου).

Τονίζεται, ότι όποτε και αν ανακοινωθούν νέα κατά της διασποράς του COVID-19, είτε για το σύνολο της Επικράτειας, είτε τοπικά για τη Μαγνησία, τα μαθήματα θα προσαρμοστούν στις τότε διατάξεις αναλόγως και οι μαθητές θα ενημερωθούν εκ των προτέρων.

Περί μαθημάτων

Τα μαθήματα κατανέμονται σε τρεις κύκλους:

Στην Α' Τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες της Δ΄, Ε΄& ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου.

Στη Β΄ Τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες που παρακολούθησαν τα μαθήματα της Α΄ Τάξης κατά την περασμένη χρονιά (2020-21) διαδικτυακά και έλαβαν τον ανάλογο τίτλο προαγωγής. Κατ' εξαίρεση, και μόνο για φέτος, στη Β΄ Τάξη μπορούν να εγγραφούν και μαθητές ή μαθήτριες, οι οποίοι κατόπιν κατατακτήριας εξέτασης (για την οποία παρακαλούνται να απευθυνθούν πριν από την 13η Ιανουαρίου 2022 στον πρόεδρο,  Λ. Ζαχείλα, τηλ. 6944535455) αποδείξουν ότι κατέχουν την ύλη της Α' Τάξης, δηλ. το Ηλιακό μας .

Στην Γ΄ Τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν επιτυχώς, έστω και διαδικτυακά, τις δύο προηγούμενες τάξεις. Στην Γ΄ Τάξη δεν προβλέπεται εγγραφή μετά από αντίστοιχες κατατακτήριες εξετάσεις.

Στην Α΄ Τάξη σπουδών διδάσκεται το Ηλιακό μας (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, μετέωρα, αστεροειδείς κ.λπ.).

Στην Β΄ Τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια.

Στην Γ΄ Τάξη διδάσκονται η διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

Τα μαθήματα διδάσκουν καθηγητές με πλούσια εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, συνεπικουρούμενοι και από άλλα στελέχη της Εταιρείας.

Τα μαθήματα πλαισιώνονται και με εργαστήρια, διερευνητικές εργασίες (projects), αστροβραδιές στον Άγιο Στέφανο, βιντεοπροβολές, animation, κατασκευές, γενικές ομιλίες κ.λπ.

Η Σχολή Αστρονομίας διοργανώνεται από την και Διαστήματος της πόλης μας, με χορηγό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στις αίθουσες του οποίου γίνονται τα μαθήματα. Στους μαθητές όλων των κύκλων σπουδών διανέμεται δωρεάν ένα βοηθητικό βιβλίο της Εταιρείας που αντιστοιχεί στην ύλη κάθε τάξης, με γενικό τίτλο: «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και ς», γραμμένο ειδικά για τους μαθητές της Σχολής. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης δίδονται και άλλα βοηθήματα.

Η φοίτηση στη Σχολή είναι ανελλιπής και γι' αυτό σε κάθε μάθημα ελέγχονται οι απουσίες των μαθητών. Επίσης οι καθηγητές κάνουν δύο επαναληπτικά διαγωνίσματα, στη διάρκεια της φοίτησης, για την καλύτερη εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης και την μεθοδικότερη αξιολόγηση των μαθητών.

Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν το Σάββατο του Λαζάρου, 16η Απριλίου 2022. Την τελευταία ημέρα των μαθημάτων επιδίδονται στους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης οι τίτλοι των σπουδών τους, ενώ στους μαθητές της Γ΄ Τάξης επιδίδεται ο απολυτήριος τίτλος των τριετών σπουδών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος: www.astronomos.gr

Πληροφορίες δίνονται ακόμη:

  • στα τηλέφωνα της Εταιρείας: 2421051061 & 6944535455

  • στο email της Εταιρείας: info@astronomos.gr

Η αστρονομική  ομιλία  της Κυριακής

Εκτάκτως, λόγω κορωναϊού, από την και Διαστήματος ανακοινώθηκε ότι αλλάζει ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η αστρονομική ομιλία της ερχόμενη Κυριακής, 16.1.2022. Έτσι η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Β1 του κτιρίου Ματσάγγου (28ης Οκτωβρίου 78), του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όχι στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού)

Κατά τα άλλα, όπως ήδη ανακοινώθηκε ομιλητής θα είναι ο μαθηματικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Παπαδημητρίου Ιωάννης με θέμα:

«Η ιστορία του Σύμπαντος και η επίδραση του «κενού»

στην γέννηση, εξέλιξη και πιθανή μελλοντική του κατάληξη».

Η ομιλία έχει σαν αφορμή τις συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές του περί την Κοσμολογία και αφορά στα δύο ερωτήματα που μας πηγαίνουν 2500 χρόνια πριν, στη αρχαία Ελλάδα ή μόλις 200 χρόνια πίσω στην εποχή της μεγάλης ανάπτυξης των επιστημών. Από τι είμαστε φτιαγμένοι εμείς και όλα τα γύρω μας, και πώς ξεκίνησαν όλα αυτά που βλέπουμε στο Σύμπαν. Κατά τη διάλεξη  θα δοθεί μια σφαιρική εικόνα για το τι κατανοούμε τώρα και τι ελπίζουμε να κατανοήσουμε στο μέλλον. Πρόκειται για μία αναδρομή πίσω στο χρόνο, στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου αφότου  άρχισε ο χρόνος να υπάρχει με την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), και πώς το «κενό» συνέβαλε πάνω σε αυτό.

Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά και διαδικτυακά από το κανάλι της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος στο YouTube.com. Στο ίδιο κανάλι μπορείτε (όσοι δεν παραβρεθήκατε) να παρακολουθήσετε την 1η Ομιλία του 2021-22 με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Βελντέ (Επικ. Καθηγητή του Παν. Θεσσαλίας) και με θέμα: «THERMOpYlae η “Ελληνική Πύλη” στην παρατήρηση του Αόρατου Σύμπαντος»

Σήμερα η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Αστρονομίας

Σήμερα Σάββατο, 15η Ιανουαρίου 2022 και ώρα 5 – 7 το απόγευμα (ύστερα από διακοπή δύο ετών, που τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά), είναι η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Αστρονομίας του Βόλου,

στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου). Τα μαθήματα θα γίνουν στις ευρύχωρες αίθουσες του Πανεπιστημίου με όλα τα ενδεικνυόμενα λόγω της πανδημίας. Έχουν κατανεμηθεί σε τρεις τάξεις και θα συνεχισθούν κάθε Σάββατο την ίδια ώρα, επί τρίμηνο, μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου, 16η Απριλίου. Οι μαθητές που φοιτούσαν ήδη έστω και διαδικτυακά σε μια τάξη θα εγγραφούν για να φοιτήσουν στην επόμενη τάξη.

Στους μαθητές όλων των κύκλων σπουδών διανέμεται δωρεάν από ένα βοηθητικό βιβλίο της Εταιρείας που αντιστοιχεί στην ύλη κάθε τάξης, με γενικό τίτλο: «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και ς», γραμμένο ειδικά για τους μαθητές της Σχολής. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης δίδονται και άλλα βοηθήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος: www.astronomos.gr

Πληροφορίες δίνονται ακόμη:

  • στα τηλέφωνα της Εταιρείας: 2421051061 & 6944535455

  • στο email της Εταιρείας: info@astronomos.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση