Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Βαρυτικά Κύματα και φυσικές τους εφαρμογές
Βαρυτικά Κύματα και φυσικές τους εφαρμογές

Βαρυτικά Κύματα και φυσικές τους εφαρμογές

Από τον καθηγητή του ς Διονύσιο Βαβουγυιό

 

            Την έναρξη της νέας χρονιάς, η και Διαστήματος, την εγκαινιάζει με μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική του καθηγητού του Θεσσαλίας  Διονυσίου Βαβουγυιού με θέμα: «Βαρυτικά Κύματα και φυσικές τους εφαρμογές».

Η θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), την Κυριακή 8η Ιανουαρίου 2017 και ώρα 8 μ.μ.)

Η Γενική της Σχετικότητας που προτάθηκε από τον Einstein, στα  1915, αποτελεί μια από τις πλέον επαναστατικές θεωρίες της εποχής μας. Οι συνέπειές της ανατρέπουν αντιλήψεις που προήλθαν τόσο από την εμπειρία της καθημερινής μας ζωής, αλλά και από πορίσματα άλλων επιστημονικών κλάδων, που βρίσκονται σε ισχύ επί των ημερών μας.

Η ομορφιά, η απλότητα και η λογική της είναι απαραίτητες για την ουσιαστική κατανόηση μιας πλειάδας φαινομένων που απασχολούν την αστροφυσική και την κοσμολογία και παρά το γεγονός ότι δεν έχει πλήρως επιβεβαιωθεί πειραματικά, πρόκειται στα χρόνια που θα έλθουν να μας προσφέρει βαθιά κατανόηση της δομής του χωροχρόνου που αποτελεί την αρένα στην οποία αλληλεπιδρούν τα αλλά και η ανθρωπότητα αυτή καθαυτή.

Ένα περισσότερο ταιριαστό όνομα για τη Γενική της Σχετικότητας θα μπορούσε να είναι Γενική Θεωρία της Βαρύτητας και επομένως σε περιοχές όπου τα βαρυτικά πεδία είναι ασθενή και οι ταχύτητες μικρές, τα συμπεράσματά της καλύπτουν τα αντίστοιχα της Νευτώνειας /Κλασικής  Μηχανικής.

Όμως η θεωρία δεν αποτελεί απλά μια άλλη διατύπωση της Μηχανικής του Νεύτωνα, αλλά είναι κατά πολύ πλουσιότερη. Προτείνει μεταξύ άλλων για την περίπτωση των ασθενών βαρυτικών πεδίων ότι η ταχύτητα διάδοσης μιας μεταβολής του βαρυτικού πεδίου είναι πεπερασμένη, γεγονός που οδηγεί στην παραδοχή της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων, τα οποία μπορούν να διαδίδονται στον χωροχρόνο, όπως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, μεταφέροντας , που με την σειρά της μπορεί να ενεργοποιεί κατάλληλους δέκτες, μεταφέροντας πλούσιες πληροφορίες για τις πηγές των.

Στα κύματα αυτά, στην ανίχνευσή τους όπως και στις πληροφορίες που λαμβάνουμε από αυτά, αλλά και μια σειρά εφαρμογών που προκύπτουν, θα εστιαστεί η παρουσίαση αυτή μετά βέβαια από μια θεμελιώδη παρουσίαση της λογικής που τα γεννά.

Ο ομιλητής σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών από όπου πήρε το διδακτορικό του, στην Θεωρητική Φυσική, από τον Τομέα Θεωρητικής Φυσικής, Μαθηματικής Φυσικής και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, του οποίου ήταν Υπότροφος. Υπηρετεί ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο «Φυσική και η Διδακτική της» διδάσκοντας Φυσική, Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική, Πειραματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και Διδακτική τους. Έχει δημοσιεύσει ένα σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και έχει επιβλέψει ή συνεπιβλέψει ικανό αριθμό μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών στο αντικείμενό του.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση