Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » «Το Αλφαβητάρι του Σύμπαντος»:Ένα βιβλίο σταθμός στην ελληνική βιβλιογραφία
«Το Αλφαβητάρι του Σύμπαντος»:Ένα βιβλίο σταθμός στην ελληνική βιβλιογραφία

«Το Αλφαβητάρι του Σύμπαντος»:Ένα βιβλίο σταθμός στην ελληνική βιβλιογραφία

 

Μόλις ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε ο Β΄ τόμος της «Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικής και Κοσμολογίας». Ακολουθεί,  σύντομα και ο Γ΄ τόμος για να περατωθεί το έργο στο σύνολό του.

Συνήθως, η συγγραφή μιας εγκυκλοπαίδειας, που εκ των πραγμάτων θα έχει πολύ μεγάλη έκταση, είναι συλλογικό έργο πολλών ειδικών επιστημόνων, αφού τα λήμματα είναι χιλιάδες και η συλλογή, η αποδελτίωση και η ακριβής, συνοπτική και εύληπτη απόδοσή τους απαιτεί τιτάνια προσπάθεια.
Εδώ, όμως, έχουμε κάτι το εκπληκτικό. Ολόκληρη η τρίτομη εγκυκλοπαίδεια των 2.700 σελίδων και των έξι (6) χιλιάδων λημμάτων είναι το έργο ενός και μόνον ανθρώπου, του χαλκέντερου και ακούραστου εργάτη της επιστήμης της Αστρονομίας, του  νσταντίνου Δ. Μαυρομμάτη, μαθηματικού, πρώην λυκειάρχη και ιδρυτή και τέως προέδρου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Αποτελεί το απόσταγμα της ς και της σοφίας πολλών δεκαετιών και τον καρπό σκληρής και συστηματικής δουλειάς πολλών ετών.

Ο πλήρης τίτλος της τρίτομης εγκυκλοπαίδειας είναι: «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικής και Κοσμολογίας» με τον πολύ επιτυχημένο υπότιτλο «», γιατί περί αυτού πρόκειται: είναι πράγματι ένα «αλφαβητάρι» που μπορεί να διαβαστεί με άνεση και από τους αμύητους και από τους … μεμυημένους.

Είναι πολύτιμη πηγή γνώσης για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας αιχμής, αποτελεί θησαυρό βιογραφιών των επιστημόνων που πρωάτησαν και διαμόρφωσαν τα γνωστικά πεδία της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής, της Κοσμολογίας και της Διαστημικής και αποτελεί μια ανεπανάληπτη σύνθεση της ιστορίας της επιστήμης και της τεχνολογίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και γενικότερα του ανθρώπινου γένους είναι ένα πολύμορφο και πολυποίκιλο ψηφιδωτό, οι ψηφίδες του οποίου δεν είναι μόνον πόλεμοι, βασιλείς και άρχοντες, κατακτήσεις, κοινωνικές ανατροπές, οικονομικές επιρροές και αναδιατάξεις. Είναι ακόμη και κυρίως πολιτισμός, τέχνη, φιλοσοφία, επιστήμη, ανακαλύψεις νέων τόπων, τεχνολογία, καινοτομίες, οράματα και πορεία για το σε κάθε εποχή.

Η πολύτιμη αυτή εγκυκλοπαίδεια, σου δίνει την ευκαιρία να τα ανακαλύψεις, να ενημερωθείς, να αναλογισθείς, να οραματισθείς, να πιστέψεις σε ένα καλύτερο για την ανθρωπότητα.
Πρέπει, οι νέοι ιδιαίτερα, αλλά και κάθε πνευματικός άνθρωπος, να εντρυφήσουν στον πολύτιμο ωκεανό των γνώσεων που εμπεριέχει το «Αλφαβητάρι» και με ασφάλεια και υπευθυνότητα να ψάξουν και να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που κρύβονται μέσα στις σελίδες του.

Εξάλλου, όπως έλεγε και ο Einstein, η επιστήμη είναι συμβατή με την πνευματικότητα του ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα και παράλληλα είναι και η ίδια μια ανεξάντλητη πηγή πνευματικότητας!

Όλοι μας χρειαζόμαστε αυτή την πνευματικότητα ως αντίβαρο αλλά και ως ασπίδα στην κακή χρήση προϊόντων της τεχνολογίας που προκύπτουν ύστερα από κατευθυνόμενες εφαρμογές νέων ανακαλύψεων της βασικής επιστήμης.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι «Μεγάλες Εγκυκλοπαίδειες» όπως του D. Diderot, του M. Berthelot, η «Βρετανική Εγκυκλοπαίδεια», ο «Ήλιος» για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και άλλες πολλές και αξιόλογες που επηρέασαν, ενέπνευσαν και διαμόρφωσαν γνωσιολογικά ολόκληρες κοινωνίες, αποτελούν την πνευματική κληρονομιά κάθε εποχής και ς συνδέοντας το παρελθόν με το .

Στην ελληνική , με τη συγκεκριμένη θεματολογία, πρώτη φορά γράφεται μια τέτοια εγκυκλοπαίδεια και είμαστε τυχεροί που ένας  συμπολίτης και δάσκαλος  την προσφέρει με όλη την υπευθυνότητα και την εγκυρότητα που τον διακρίνει.

Συνιστάται σε όλους:  μαθητές, φοιτητές, μορφωμένους και ανήσυχους πνευματικά ανθρώπους.

Είναι ένα έργο που αξίζει και πρέπει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη, ιδιωτική και δημόσια, σε κάθε σχολείο, σε κάθε .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση