Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Την έκλειψη Σελήνης θα παρατηρήσουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι
Την έκλειψη Σελήνης θα παρατηρήσουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι

Την έκλειψη Σελήνης θα παρατηρήσουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι

Αύριο Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, κατά τις 5 π.μ. τα ξημερώματα θα εμφανιστεί το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο της ολικής έκλειψης της Σελήνης.

Για την παρατήρησή της η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος οργανώνει συγκέντρωση στον Ιερό αό του Αγίου νσταντίνου και Ελένης, δίπλα στο , όπου θα στήσουν τα τηλεσκόπιά τους και θα παρατηρήσουν, θα καταγράψουν και θα φωτογραφίσουν την έκλειψη, της Σελήνης, η οποία εκείνη την θα βρίσκεται στο δυτικό ορίζοντα.

Ειδικά με τα τηλεσκόπια θα παρατηρήσουν και τα όρη τις «» και του κρατήρες της Σελήνης.

Την έκλειψη μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας, διότι θα είναι ορατή από ολόκληρη την , αρκεί να βγει στη ταράτσα του σπιτιού του, στη βεράντα του ή οπουδήποτε αλλού και να την παρατηρήσει με γυμνό μάτι, με κιάλια ή και με τηλεσκόπιο αν έχει.

Εξαιρετικό κίνητρο για την παρατήρηση της έκλειψης παρέχει το γεγονός πως η έκλειψη συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Υπερπανσελήνου», δηλαδή την Πανσέληνο που συμπίπτει με τη Σελήνη να βρίσκεται στο περίγειο, το κοντινότερο σημείο στη Γη. Αυτό σημαίνει πως η φαινόμενη διάμετρος της υπό έκλειψη Σελήνης θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις. Αυτό το φαινόμενο δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2033.

Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό από τις 25 μοίρες και σταδιακά χαμηλότερα, οπότε οι παρατηρητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά – νοτιοδυτικά, ώστε να δουν όλο το φαινόμενο. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής:

Έναρξη έκλειψης παραάς: 3:12. Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07. Έναρξη ολικής έκλειψης: 5:11. Μέγιστο έκλειψης: 5:47, Τέλος ολική έκλειψης: 6:23, Τέλος μερικής έκλειψης 7:27. Τέλος έκλειψης παραάς 8:22, (η Σελήνη πλέον θα έχει ήδη δύσει).

Η έκλειψη συμβαίνει επειδή η Σελήνη βρίσκεται αντιδιαμετρικά του Ήλιου, ώστε τα τρία σώματα Ήλιος – Γη – Σελήνη να είναι στην ίδια ευθεία γραμμή. Τότε η σκιά της Γης πέφτει πάνω στη Σελήνη και την καλύπτει όλως διόλου.

Η Σελήνη την ημέρα αυτή είναι στη φάση της Πανσελήνου. Δηλ. πριν και μετά την έκλειψη θα βλέπουμε το ολόγιομο φεγγάρι και μάλιστα θα έχει κοκκινωπό χρώμα.
Το πολύ γνωστό κόκκινο χρώμα μια Πανσελήνου, που παρατηρείται κατά την ολική έκλειψη της Σελήνης, οφείλεται στο ότι μέρος του ηλιακού φωτός, ιδιαίτερα το κόκκινο φως, περνάει την ατμόσφαιρα της Γης, διαθλάται μέσα στον κώνο της σκιάς της έκλειψης και φθάνει στη Σελήνη, οπότε την κοκκινίζει. Οι μετεωρολογικές συνθήκες πάνω στη Γη επηρεάζουν πάρα πολύ το και το χρώμα του φωτός, που μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα.

Γενικά, πάντως, η Σελήνη, ακόμη και στην ολική έκλειψή της φαίνεται καθαρά από τη Γη και έχει σκούρο καφεκόκκινο χρώμα, η ένταση του οποίου, όμως, διαφέρει πάρα πολύ από τη μια έκλειψη στην άλλη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση