Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Θαλάσσιοι δρόμοι και πόλεις-λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας
Θαλάσσιοι δρόμοι και πόλεις-λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας

Θαλάσσιοι δρόμοι και πόλεις-λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας

Aντικείμενο μεγάλου Διεθνούς Συνεδρίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει συγκεντρώσει το συνέδριο του οποίου οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο μήνα Νοέμβριο (22-24.11.18). Πάνω από εκατό επιστήμονες έχουν υποβάλλει εισηγήσεις και πρόκειται να συμμετάσχουν στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου, το αντικείμενο του οποίου καλύπτει ευρύτατο φάσμα διεθνών οικονομικών-πολιτισμικών σχέσεων, όπως ανακοινώνεται από τους συνδιοργανωτές, που είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ειδικότερα:
Την καθοριστική σημασία των θαλάσσιων διαδρομών και των πόλεων-λιμανιών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας από το 18ο αιώνα έως σήμερα, στη διαμόρφωση του οικιστικού χώρου και περιβάλλοντος, του πολιτισμού, αλλά και της γενικότερης ανθρώπινης δραστηριότητας, θα εξετάσει το μεγάλο διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες (22 – 24. 11. 2018), στις εγκαταστάσεις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα), με τίτλο «Πόλεις – λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι στην και τη Μαύρη Θάλασσα (18ος – 21ος αιώνας)» [Port cities and maritime routes in Eastern Mediterranean and Black Sea (18th – 21st centuries)].

Το συνέδριο αποτελεί θεωρητική συνέχεια του διεθνούς συμποσίου «Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια 17ος-20ός αιώνας», το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Νοέμβριο του 2014 από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν είναι οι ακόλουθες:
1. Θεωρητικές προσεγγίσεις. Πολιτικές – γεωπολιτικές και οικιστικός χώρος
2. Κοινωνικο-οικονομική διαδικασία ανάπτυξης οικισμών και παραθαλάσσιων περιοχών
3. Αστικός και περιφερειακός θαλάσσιος χώρος και δίκτυα, φυσικό και τεχνητό περιβάλλον (γεωγραφίες, χαρτογραφία, ακτογραφία, ναυσιπλοΐα)
4. Οικιστικό απόθεμα, πολιτιστική κληρονομιά (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι) και θάλασσα
5. Διαχείριση – ανάδειξη οικιστικού αποθέματος, πολιτιστικής κληρονομιάς
6. Λιμάνια, θαλάσσιο μέτωπο, κουλτούρα της πόλης και σημειωτική. Συναντήσεις του τοπικού με το παγκόσμιο
7. Προβολή πολιτιστικού αποθέματος σε πόλεις-λιμάνια και τουρισμός

Αντικείμενο μελέτης του Συνεδρίου αποτελούν επίσης νησιωτικές διαδρομές, δρομολόγια, το λαθρεμπόριο, η χαρτογραφία, οι δυνατότητες προσέγγισης των νησιωτικών λιμένων, το «παράλληλο» και «εγκάρσιο» εμπόριο στα νησιά, η σχέση με το χερσαίο δίκτυο, οι ιδεολογικές και σημειωτικές προσεγγίσεις όσον αφορά τις πόλεις-λιμάνια και τις θαλάσσιες διαδρομές, το οικιστικό απόθεμα και η πολιτιστική κληρονομιά στα θαλάσσια αυτά εμπορικά κέντρα, τα παραδοσιακά επαγγέλματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, ορισμένα οικονομικο-κοινωνικα χαρακτηριστικά, καθώς και οι αναπτυξιακές δυνατότητες και οι χρήσεις γης των πόλεων-λιμανιών και των θαλάσσιων δρόμων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας (18ος – 21ος αιώνας).

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα forum συζήτησης μεταξύ διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως: αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, γεωγράφοι, οικονομολόγοι, ιστορικοί, φιλόλογοι, ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα γεωπολιτικών σπουδών κ.ά.
Το συνέδριο θα προσφέρει σε επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στα προαναφερθέντα γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα – μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς, στελέχη του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε νέους ερευνητές, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και φοιτητές- τις δυνατότητες:
· να παρακολουθήσουν ομιλίες διακεκριμένων ακαδημαϊκών από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και διεθνή
· να παρουσιάσουν τις εργασίες και την έρευνά τους
· να παρακολουθήσουν άλλες παρουσιάσεις με ευρύτητα επιστημονικών κατευθύνσεων
· να συμμετέχουν σε γόνιμη συζήτηση ώστε να προκύψουν ιδέες για μελλοντικούς επιστημονικούς στόχους.

Η Ελένη Γ. Γαβρά, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Ευαγγελία Ν. Γεωργιτσογιάννη, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του, αναζητώντας στο σύνδεσμο: http://portroutesmedblacksea.gr το πρόγραμμα και όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν την Πέμπτη 22/11/2018, στις 10.00 π.μ.

Οι γλώσσες του Συνεδρίου θα είναι ελληνικά και αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα εκδοθούν από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Το Συνέδριο έχει ενταχθεί στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2018 και είναι υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Χορηγοί: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ), ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ»- ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ. Με τη συνεργασία του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ‘Η ΣΚΙΑΘΟΣ’.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση