Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Στο Βόλο το φετινό συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας
Στο Βόλο το φετινό συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας

Στο Βόλο το φετινό συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας

Mε εναρκτήρια ομιλία του Βολιώτη  ίκου Πράντζου

Το Βόλο επέλεξε η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ) με πρόεδρο τον καθηγητή αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολο Μαστιχιάδη, για να διεξαγάγει το 14ο Πανελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριό της, από 8 έως 11 Ιουλίου 2019.

Aυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι στο Βόλο υπάρχει έντονη αστρονομική δραστηριότητα και μεγάλη παρόμοια προπαιδεία από την , που διάγει πλέον το 29ο έτος της δημιουργικής πορείας της. Και ενώ τα τελευταία προηγούμενα συνέδρια έγιναν κατά σειρά στο Ηράκλειο ς, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και στην Αθήνα όπου υπήρχαν έδρες αστρονομίας στα Πανεπιστήμια, η Θεσσαλία αν και δεν διαθέτει μια τέτοια έδρα αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο, τη μεγάλη αυτή έλλειψη την αναπλήρωσε η εν λόγω Εταιρεία.

Ακόμη και την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου την ανέλαβε ο Βολιώτης αστροφυσικός ικόλαος Πράντζος από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας και τώρα επίλεκτο μέλος της ΕΛ. ΑΣ. ΕΤ. με θέμα: «Οι προοπτικές της ανθρωπότητας στο Διάστημα».

Και επειδή προβλέπεται να συρρεύσει πλήθος κόσμου στην ομιλία του αυτή, όπως πάντα συμβαίνει σε κάθε νέα διάλεξή του, επιλέχθηκε ως χώρος διεξαγωγής της το μεγάλο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου και ώρα 20:30.

Έτσι όλα τα μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας που βρίσκονται στο Βόλο, αλλά και πολλοί γνωστοί, φίλοι, συγγενείς και παλιοί συμμαθητές προβλέπεται να κατακλύσουν το αμφιθέατρο.

Για χάρη μάλιστα των Βολιωτών και οι άλλες τρεις γενικές που θα δοθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στις επόμενες ημέρες θα εκφωνηθούν στην . Είναι δε αυτές: του  Αθανασίου Οικονόμου, διαστημικού επιστήμονος και ερευνητού της NASA με θέμα: «Η 50ή επέτειος της προσεδάφισης του ανθρώπου στη Σελήνη», του Κωνσταντίνου Γοντικάκη, αστροφυσικού της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Εκρήξεις στον Ήλιο» και του  Παναγιώτη Πάτση, με θέμα «Οι σπείρες των γαλαξιών».

Οι αυτές καθώς και ολόκληρο το Συνέδριο θα φιλοξενηθούν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου).

Έτσι ο Βόλος, την εβδομάδα αμέσως μετά τις εκλογές, καθίσταται το κέντρο της αστρονομικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο, αφού θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος από 50 και πλέον εισηγήσεις και ερευνητικές , που θα εκφωνηθούν όλες στα αγγλικά και θα τις παρακολουθήσουν οι περίπου 200 σύνεδροι από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου στελεχώνεται από – μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος  Βόλου ,με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο της Εταιρείας Λουκά Ζαχείλα.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση