Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Στο Βόλο το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας
Στο Βόλο το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας

Στο Βόλο το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας

Στον Βόλο διεξάγετι φέτος το 14ο Πνελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Μαστιχιάδης.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα από τις 8 έως τις 11 Ιουλίου 2019.

Η παράδοση στο χώρο της Αστρονομίας που έχει δημιουργήσει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος εδώ και 29 έτη στην πόλη, οδήγησε εδώ τους επαγγελματίες ερευνητές και πανεπιστημίων αστρονόμους για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος θα βοηθήσει αποφασιστικά στην επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εναρκτήρια ομιλία θα δοθεί από τον Βολιώτη αστροφυσικό, διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής στο , στη αλλία, Νίκο Πράντζο, με θέμα: «Οι προοπτικές της ανθρωπότητας στο Διάστημα». Η ομιλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα δοθεί στα ελληνικά στο μεγάλο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου και ώρα 20:30.

Άλλες τρεις εκλαϊκευτικές ομιλίες θα δοθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο πλαίσιο του παράλληλου εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), επίσης στην ελληνική γλώσσα.

Συγκεκριμένα, η πρώτη είναι του Θανάση Οικονόμου, διαστημικού επιστήμονος, ερευνητού της NASA και καθηγητή του πανεπιστημίου του Chicago, την Τρίτη, 9 Ιουλίου στις 20:30, πάλι στο μεγάλο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Η 50ή επέτειος της προσεδάφισης του ανθρώπου στη Σελήνη», η δεύτερη είναι του Κωστή οντικάκη, κύριου ερευνητή στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Εκρήξεις στον Ήλιο» την Τετάρτη, 10 Ιουλίου στις 19:00  και τέλος η τρίτη είναι του Πάνου Πάτση, διευθυντή ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 20:30 με θέμα «Οι σπείρες των γαλαξιών».

Οι δύο τελευταίες εκλαϊκευτικές ομιλίες, καθώς και ολόκληρο το συνέδριο στο οποίο θα ανακοινωθούν ερευνητικές εργασίες για τους ειδικούς επιστήμονες, θα φιλοξενηθούν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ( 78 – κτίριο Ματσάγγου).

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εκλαϊκευτικών ομιλιών θα εκτίθενται στον χώρο των ομιλιών και επετειακές αφίσες της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης που θα αναφέρονται σε σημαντικά αστρονομικά επιτεύγματα από 1919 μέχρι σήμερα.

Έτσι ο Βόλος, την εβδομάδα αμέσως μετά τις εκλογές, καθίσταται το κέντρο της αστρονομικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο, αφού θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος από 50 και πλέον εισηγήσεις και ερευνητικές εργασίες που θα εκφωνηθούν όλες στα αγγλικά και θα τις παρακολουθήσουν οι περίπου 150 από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος, αλλά και πολλοί Έλληνες αστρονόμοι – αστροφυσικοί, που εργάζονται στο εξωτερικό και είναι μέλη της ΕΕΤ. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου στελεχώνεται από – μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο της Εταιρείας  Λουκά Ζαχείλα.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση