Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Στο φως άγνωστο ανθρωποειδές
Στο φως άγνωστο ανθρωποειδές

Στο φως άγνωστο ανθρωποειδές

Απολιθωμέν οστά που νήκουν σε μέχρι σήμερα άγνωστο κλάδο του ανθρώπινου είδους εντόπισαν επιστήμονες σε σπήλαιο της Νότιας Αφρικής, χαρακτηρίζοντας την ανακάλυψη «επανάσταση» στις για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Περίπου 1.500 απολιθωμένα τμήματα οστών βρέθηκαν στα βάθη δικτύου σπηλαίων, έξω από το ιοχάνεσμπουργκ. Το ανθρωποειδές, το οποίο αποτελεί νέο είδος, ονομάσθηκε . «Ναλέντι» είναι το όνομα του σπηλαίου που σημαίνει «ανατέλλον άστρο» στην τοπική γλώσσα Σεσότο. Παρότι η επιστημονική ομάδα δεν έχει καταλήξει με βεβαιότητα στην ηλικία των οστών, αυτά τοποθετήθηκαν εκεί μετά θάνατον, ρίχνοντας νέο στις ταφικές συνήθειες των πρωτανθρώπων.

«Ανακαλύψαμε ένα νέο είδος ανθρώπου, το οποίο έκρυβε επιμελώς τα οστά των νεκρών του. Μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι οι ταφικές συνήθειες αποτελούσαν αποκλειστικό ίδιον του . Θεωρούσαμε έτσι τους εαυτούς μας μοναδικούς, ενώ τώρα γνωρίζουμε ότι ένα άλλο είδος ανθρώπου είχε την ίδια ικανότητα και αυτό είναι εκπληκτικό», λέει ο Λι Μπέργκερ, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ του ιοχάνεσμπουργκ.

Τα οστά εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά από επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου και από εθελοντές σπηλαιολόγους στην περιοχή «Λίκνο της Ανθρωπότητας», που έχει ανακηρυχθεί Μμημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Απολιθώματα ανθρωποειδών ανακαλύπτονται στην περιοχή αυτή από τα πρώτα χρόνια ανασκαφών, τη δεκαετία του 1920.

«Ο τόσων απολιθωμάτων που ανήκουν σε τουλάχιστον 15 άτομα είναι μοναδικός», εξηγεί ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας.

Η ανακάλυψη υπογραμμίζει «την πολύπλοκη του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου και την ανάγκη περαιτέρω μελέτης, ώστε να καταλάβουμε την ιστορία και την προέλευση του είδους μας», προσθέτει ο καθηγητής Στρίνγκερ.

Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι τα χέρια, οι καρποί και τα πόδια των απολιθωμάτων είναι παρόμοια με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων, αν και το μέγεθος του εγκεφάλου και ο κορμός είναι μικρότερα και θυμίζουν περισσότερο εκείνα άλλων ανθρωποειδών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση