Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Στο φως άγνωστο ανθρωποειδές
Στο φως άγνωστο ανθρωποειδές

Στο φως άγνωστο ανθρωποειδές

Απολιθωμένα οστά που ανήκουν σε μέχρι σήμερα άγνωστο κλάδο του ανθρώπινου είδους εντόπισαν επιστήμονες σε σπήλαιο της Νότιας Αφρικής, χαρακτηρίζοντας την ανακάλυψη «επανάσταση» στις για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Περίπου 1.500 απολιθωμένα οστών βρέθηκαν στα βάθη δικτύου σπηλαίων, έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ. Το ανθρωποειδές, το οποίο αποτελεί νέο είδος, ονομάσθηκε Homo Naledi. «Ναλέντι» είναι το όνομα του σπηλαίου που σημαίνει «ανατέλλον άστρο» στην τοπική Σεσότο. Παρότι η επιστημονική ομάδα δεν έχει καταλήξει με βεβαιότητα στην ηλικία των οστών, αυτά τοποθετήθηκαν εκεί μετά θάνατον, ρίχνοντας νέο στις ταφικές συνήθειες των πρωτανθρώπων.

«Ανακαλύψαμε ένα νέο είδος ανθρώπου, το οποίο έκρυβε επιμελώς τα οστά των νεκρών του. Μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι οι ταφικές συνήθειες αποτελούσαν αποκλειστικό ίδιον του Homo Sapiens. Θεωρούσαμε έτσι τους εαυτούς μας μοναδικούς, ενώ τώρα γνωρίζουμε ότι ένα άλλο είδος ανθρώπου είχε την ίδια ικανότητα και αυτό είναι εκπληκτικό», λέει ο Λι Μπέργκερ, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ του Γιοχάνεσμπουργκ.

Τα οστά εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά από επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου και από εθελοντές σπηλαιολόγους στην περιοχή «Λίκνο της Ανθρωπότητας», που έχει ανακηρυχθεί Μμημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την . Απολιθώματα ανθρωποειδών ανακαλύπτονται στην περιοχή αυτή από τα πρώτα χρόνια ανασκαφών, τη δεκαετία του 1920.

«Ο εντοπισμός τόσων απολιθωμάτων που ανήκουν σε τουλάχιστον 15 άτομα είναι μοναδικός», εξηγεί ο Κρις Στρίνγκερ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας.

Η ανακάλυψη υπογραμμίζει «την πολύπλοκη φύση του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου και την ανάγκη περαιτέρω μελέτης, ώστε να καταλάβουμε την ιστορία και την προέλευση του είδους μας», προσθέτει ο Στρίνγκερ.

Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι τα χέρια, οι καρποί και τα πόδια των απολιθωμάτων είναι παρόμοια με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων, αν και το μέγεθος του εγκεφάλου και ο κορμός είναι μικρότερα και θυμίζουν περισσότερο εκείνα άλλων ανθρωποειδών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φωτιά σε #σκάφος στα Πευκάκια #σκάφος - https://t.co/MpNGO0pYNb -

  • Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου #ΑγίουΙωάννουτουΘεολόγου - https://t.co/kq5Z0IxfUg -

  • Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου ο Ρίτσι Κιτόκο #ΡίτσιΚιτόκο - https://t.co/Ex2LvE1fV1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση