Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Φυσικής
Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Φυσικής

Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Φυσικής

Σε τρεις επιστήμονες, τους Rainer Weiss, Barry Barish και Kip Thorne, απονεμήθηκε το φετινό για την παρατήρηση των κυμάτων βαρύτητας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

«Αυτό είναι κάτι τελείως καινούργιο και διαφορετικό, το οποίο ανοίγει νέους αθέατους κόσμους», αναφέρει η Ακαδημία, τονίζοντας ότι «ένας πλούτος ανακαλύψεων περιμένει όσους καταφέρνουν να συλλάβουν τα κύματα και να ερμηνεύσουν το μήνυμα τους».

Το , που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων, απονεμήθηκε κατά το ήμισυ στον Weiss και από κοινού στους Barish και Thorne.

Oι τρεις επιστήμονες πραγματοποίησαν σημαντικές συν στον ανιχνευτή LIGO ( Interferometer Gravitational-Wave Observatory) ενός συνεργατικού ερευνητικού προγράμματος στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 επιστήμονες από περισσότερες από 20 χώρες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της , τα βαρυτικά κύματα αποτελούν διαστημικές διακυμάνσεις, οι οποίες προκαλούνται από μερικές από τις πιο ιες και ενεργητικές διαδικασίες του διαστήματος. Tα βαρυτικά κύματα που ανίχνευσαν οι βραβευθέντες επιστήμονες προήλθαν από τη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών, σε απόσταση περίπου 1.3 δισεκατομμύρια ετών φωτός μακριά.

Τα βαρυτικά κύματα αποτελούν πρόβλεψη της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας του , σύμφωνα με τον οποίο η βαρύτητα κάμπτει τον χωροχρόνο, και όσο πιο μεγάλη μάζα έχει ένα σώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η βαρυτική επίδρασή του. Για πολλές δεκαετίες, τα εν λόγω κύματα θεωρούταν θεωρητική κατασκευή και μόλις στις 14 Σεπτεμβρίου του 2015, κατέστη εφικτό να παρατηρηθούν, χάρη στο LIGO.

Σημειώνουμε πως σήμερα Τετάρτη, θα δοθεί το όμπελ Χημείας, την Πέμπτη το για τη Λογοτεχνία και την Παρασκευή το όμπελ Ειρήνης, ενώ οι φετινές απονομές θα ολοκληρωθούν την προσεχή Δευτέρα, με το Νόμπελ για την Οικονομική Επιστήμη.

Πηγή: kefaloniapress.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση