Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε λίγες ώρες η είσοδος του Tiangong-1 στη γήινη ατμόσφαιρα
Σε λίγες ώρες η είσοδος του Tiangong-1 στη γήινη ατμόσφαιρα

Σε λίγες ώρες η είσοδος του Tiangong-1 στη γήινη ατμόσφαιρα

Αβεβαιότητα για το σημείο πτώσης του

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης σε λιγότερο από δέκα ώρες με ταχύτητα που θα ξεπερνά τις 26.000 χιλιόμετρα την ώρα, για να διαλυθεί σε μία πύρινη σφαίρα.

«Η υπηρεσία διαστημικών συντριμμιών της ESA έδωσε την τελική εκτίμηση για την επιστροφή, προβλέποντας ένα διάστημα τεσσάρων περίπου ωρών από την 01.07 GMT (04.07 ώρα Ελλάδος) της 2ας Απριλίου», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία.

Ο εγκαταλελειμμένος διαστημικός σταθμός ζυγίζει περί τους οκτώ τόνους, αλλά πέφτοντας δεν αναμένεται να προκαλέσει ζημιές. Η αντίθετα προβλέπει ένα «έξοχο» θέαμα που θα μοιάζει με βροχή μετεωριτών.

Αβεβαιότητα επικρατεί και για το σημείο της πτώσης των συντριμμιών του Tiangong-1.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ESA, θα πέσουν σε οποιοδήποτε σημείο ανάμεσα σε γεωγραφικό πλάτος 43 μοιρών Βόρεια και 43 μοιρών Νότια, δηλαδή ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των .

Ο διαστημικός σταθμός ετέθη σε τροχιά στον Σεπτέμβριο 2011. Επρόκειτο να κάνει μία ελεγχόμενη επιστροφή στην γήινη ατμόσφαιρα, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάρτιο , προκαλώντας ανησυχίες για την πτώση του.

Ωστόσο, η πιθανότητα για ένα ανθρώπινο ον να πληγεί από συντρίμμι του διαστημικού σταθμού βάρους άνω των 200 γραμμαρίων είναι μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (CMSEO).

«Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας», βεβαιώνει η υπηρεσία.

Αυτός ο τύπος διαστημικού σταθμού «δεν συντρίβεται στη Γη ια όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά διαλύεται σε μία θαυμαστή βροχή μετεωριτών σε έναν ωραίο έναστρο ουρανό…θα είναι κάπως σαν πλήθος μετεωριτών που εμφανίζονται στην ίδια περιοχή το ίδιο λεπτό. Τα διάπυρα συντρίμμια θα είναι ορατά σε ακτίνα άνω των 100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον αστρονόμο Φλοράν Ντελεφλί, του ίου του Παρισιού.

Σε 60 χρόνια διαστημικών πτήσεων, υπήρξαν 6.000 μη ελεγχόμενες επιστροφές μεγάλων αντικειμένων κατασκευασμένων από τον άνθρωπο και μόνο ένα συντρίμμι έπληξε έναν άνθρωπο χωρίς να τον τραυματίσει, σύμφωνα με τον Στιν Λέμενς, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Τα περισσότερα κομμάτια θα διαλυθούν στον αέρα και ένας μικρός αριθμός θα φθάσει αργά μέχρι την επιφάνεια της Γης και θα πέσει πιθανότατα στη θάλασσα, καθώς οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη.

Ο σταθμός Tiangong-1 είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που κάνει μη ελεγχόμενη επιστροφή από το 1957, σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουλε, αστρονόμο του Κέντρου Αστροφυσικής του Harvard-Smithsonian των .

Η έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην κατάκτηση του διαστήματος στην προσπάθειά της να φθάσει την και τις ΗΠΑ. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα συντονίζεται από τον στρατό και θεωρείται σύμβολο της νέας ισχύος της χώρας.

Το φιλοδοξεί να στείλει διαστημικό σκάφος στον Αρη περί το 2020, πριν αναπτύξει στην επιφάνειά του τηλεχειριζόμενο .

Φιλοδοξεί επίσης να αναπτύξει μέχρι το 2022 επανδρωμένο διαστημικό σταθμό, όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα έχει σταματήσει τη λειτουργία του. Ονειρεύεται επίσης να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη.

 

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση