Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Πρωτοποριακό έργο για την αγροδιατροφή
Πρωτοποριακό έργο για την αγροδιατροφή

Πρωτοποριακό έργο για την αγροδιατροφή

Έν πρωτοπορικό , που πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα, «τρέχει» το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του ς και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, το οποίο χρηματοδοτεί μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η larissanet απευθύνθηκε στον κ. Κουρέτα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την καινοτόμα δράση, της οποίας στόχος είναι να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργούνται στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, στο πρόγραμμα θα μελετηθούν πέντε συγκεκριμένα είδη φυτών που είναι τα εξής: Μελισσόχορτο, Τσάι του Βουνού, Θυμάρι, Φασκόμηλο και Μέντα.

Στο πλαίσιο αυτό, παραγωγοί θα φέρουν δείγματα των φυτών που καλλιεργούν και τα οποία βρίσκονται στην περίοδο της συγκομιδής.

Ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας Δ. Κουρέτας

Ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας Δ. Κουρέτας

Στο εργαστήριο θα αναλυθεί η αντιοξειδωτική ικανότητα, ενώ θα προσδιοριστεί η πολυφαινολική σύσταση του κάθε δείγματος.

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένας «χάρτης» με τα ποιοτικά στοιχεία των καλλιεργειών και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βασισμένης σε τεχνολογίες νέφους (cloud),  όπου θα υπάρχει λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων του κάθε φυτού.

Στην πλατφόρμα θα έχει πρόσβαση ο συμμετέχων παραγωγός, μέσω ενός μοναδικού κωδικού, απ' όπου θα μπορεί να γνωρίζει βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων του που σχετίζονται και με ευεργετικές δράσεις για την υγεία.

Οι πληροφορίες αυτές βοηθούν τον παραγωγό να βελτιώνει τις συνθήκες καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα, ενώ θα προσδίδουν μία επιπλέον προστιθέμενη αξία για την σε αγορές κυρίως του εξωτερικού, όπου το καταναλωτικό κοινό αναζητά τέτοιες πληροφορίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα οι παραγωγοί θα λαμβάνουν και μια μορφή πιστοποιητικού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «διαβατήριο» που θα συνοδεύει το προϊόν στις εξαγωγές.

ια την ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ο Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας σ' αυτό το σημείο αναλύει διεξοδικά την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα υλοποιηθεί αξιοποιώντας τις τεχνολογίες νέφους (Cloud based).

Το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του ς

Στόχος είναι η παρακολούθηση της ποιότητας των βοτάνων, με έμφαση στην βιοδραστικότητα τους. Από το μεγάλο πλήθος των δεδομένων που μπορούν να καταχωρηθούν, η πλατφόρμα θα δίνει την δυνατότητα έξυπνων ενδείξεων στατιστικής με γνώμονα την καθοδήγηση σε ποιοτικότερα προϊόντα.

ια το σκοπό αυτό θα αξιολογούνται στατιστικά διάφορες παράμετροι όπως γεωγραφικοί, κλιματικοί, εποχικοί κ.ο.κ.

Η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων θα βοηθήσουν τους παραγωγούς στον καλύτερο ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων τους, όπως και στην απόκτηση προστιθέμενης αξίας. Η πλατφόρμα θα έχει την δυνατότητα επικοινωνίας με εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, ώστε να χρησιμοποιείται και από του τελικούς χρήστες των προϊόντων.

Σημειώνεται πως η συλλογή δειγμάτων θα γίνει τόσο το καλοκαίρι του 2018, όσο και το καλοκαίρι του 2019.

Το έργο χρηματοδοτεί με το ποσό των 350.000 ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Ηπείρου και εκπονείται σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα, συνεργάζονται το ΤΕΙ Ηπείρου διά του Καθηγητή Εφαρμογών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Αλέξανδρου Τζάλλα, όπως και η εταιρία «Branda» από τον χώρο των Τροφίμων.

Πηγή: larissanet.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση