Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Προϊστορική σφαγή στην Κένυα
Προϊστορική σφαγή στην Κένυα

Προϊστορική σφαγή στην Κένυα

Oλα συνέβησαν στις ακτές της ς Τουρκάνα στην Κένυα, πριν από περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια. Μία ομάδα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών επιτέθηκε και κατέσφαξε μία άλλη, αφήνοντας πίσω της νεκρούς με τσακισμένα κρανία, τραύματα από ή άλλα όπλα

Οι , αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, είχαν διασκορπισθεί άτακτα. Αργότερα, σκεπάστηκαν και διατηρήθηκαν στα ιζήματα της λίμνης. Από τους 12 σκελετούς, οι 10 φέρουν σαφή ίχνη ιου θανάτου, ενώ τα οστά 15 ακόμα ανθρώπων που εντοπίστηκαν στην ίδια τοποθεσία δείχνουν ότι και αυτοί ήταν της ίδιας επίθεσης.

Τα οστά στη λίμνη της Βόρειας Κένυας αποκαλύπτουν ένα συμβάν τρομερής ς. Ενας άνδρας έχει δεχθεί διπλό χτύπημα στο κεφάλι με ή μικρά δόρατα και στο πόδι φέρει πλήγμα από ρόπαλο. Μία έγκυος, 6 έως 9 μηνών, σκοτώθηκε με χτύπημα στο κεφάλι. Ο εμβρυϊκός σκελετός διατηρήθηκε μέσα στην κοιλιά της. Η θέση των χεριών και των ποδιών της δείχνει ότι τη στιγμή του θανάτου της ήταν δεμένη.

Η βία αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι επιστήμονες, όμως, δεν έχουν καταλήξει στο ποια είναι η προέλευσή της. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι βαθιά ριζωμένη στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου και δείχνουν ως απόδειξη τις τρομερές μάχες με ομάδες χιμπατζήδων. Αλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα των πολύπλοκων ιεραρχικών κοινωνικών δομών και του πλεονάσματος γεωργικού πλούτου.

Η πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη δεν έχει δώσει απαντήσεις, αλλά φαίνεται ότι είναι η πρώτη σφαγή σε μία κοινωνία κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Η Μάρτα Μιραζόν Λαρ και ο Ρόμπερτ Φόλεϊ, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Λεκάνης Τουρκάνα της Κένυα, αναφέρουν στη μελέτη τους ότι το εύρημα αποδεικνύει ότι γίνονταν πόλεμοι ακόμα και στους προϊστορικούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες.

Οι επιστήμονες ερευνούσαν την περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι σκελετοί από το 2009, επειδή εκεί αφθονούν τα απολιθώματα, τα και κάποια ίχνη αγγείων. Οταν έφθασαν στην περιοχή, βρήκαν σπασμένα ανθρώπινα οστά ανακατεμένα με χαλίκια. «Μετά είδα το πίσω τμήμα ενός κρανίου», λέει η δρ Λαρ. Το κρανίο ανήκε σε κάποιον που είχε τραυματισθεί. Υστερα από την ανασκαφή, βρέθηκαν και άλλοι που είχαν πεθάνει βιαίως. Τα τραύματά τους δεν είχαν ίχνη επούλωσης, που σημαίνει ότι συνέβησαν λίγο πριν από τον θάνατό τους. Οι θέσεις, επίσης, που βρέθηκαν οι σκελετοί μαρτυρούν ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια ταφής τους. Μελετώντας τα τραύματα, οι επιστήμονες καξαν ότι στην επίθεση είχαν χρησιμοποιηθεί δύο ρόπαλα διαφορετικού μεγέθους και βέλη ή μικρά δόρατα. Οι βαθιές χαρακιές στο μέτωπο, στη γνάθο, και στα χέρια υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε και τρίτο όπλο, το οποίο έφερε και λίθινες λεπίδες από οψιδιανό, πέτρωμα που σπανίζει στην περιοχή. Οι του λουτρού αίματος πρέπει να έφθασαν στο σημείο από άλλη περιοχή. Οι συντάκτες της μελέτης πιστεύουν ότι η επίθεση ίσως έγινε στην προσπάθεια απόκτησης πόρων ή ότι είναι δείγμα οργανωμένης βίας, που ήταν συχνή στους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση