Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Ποια είναι η ιδανική ώρα να πέφτουμε για ύπνο;
Ποια είναι η ιδανική ώρα να πέφτουμε για ύπνο;

Ποια είναι η ιδανική ώρα να πέφτουμε για ύπνο;

Πόσες ώρες πρέπει ν κοιμόμστε το βράδυ

«Ώρα για ύπνο», συνηθίζουν να λένε οι στα παιδιά τους, όταν αυτά είναι μικρά και την πρέπει να πάνε σχολείο. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για τους ενήλικες.

Μια νέα , συγκεκριμένα, δείχνει ότι εφόσον πέφτουμε για ύπνο μεταξύ 22.00 και 23.00, τότε έχουμε καλύτερη και δυνατότερη καρδιά, μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά κ.ο.κ. 

Οι ερευνητές μελέτησαν 88.000 εθελοντές, συλλέγοντας στοιχεία για τον ύπνο τους, τις ώρες που κοιμούνται και ξυπνούν κ.α. Στη συνέχεια, τους παρακολούθησαν για το χρονικό διάστημα των έξι ετών, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της ς τους. 

Από τα 88.000 άτομα, περισσότερα από 3.000 εμφάνισαν κάποια καρδιακή πάθηση. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, όπως διαπιστώθηκε, πήγαινε για ύπνο αργότερα από τις 11.00 το βράδυ ή νωρίτερα από τις 10.00 το βράδυ -το διάστημα δηλαδή που θεωρείται «ιδανικό» για ύπνο. 

Παρότι οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και τους υιπους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς (ηλικία, βάρος, χοληστερόλη), εντούτοις καξαν στο συμπέρασμα ότι η απόκλιση από την ιδανική ώρα ύπνου είναι πιθανό να προκαλέσει αναταράξεις στην υγεία του οργανισμού, με αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά. 

«Η πιο επικίνδυνη ώρα είναι μετά τα μεσάνυχτα, επειδή μειώνει την πιθανότητα να δεις το πρωινό φως, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση του “ρολογιού” που έχει το σώμα μας» εξηγούν οι αναλυτές.  

Πάντως, όπως επαναλαμβάνουν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη καταδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ ύπνου και καρδιοπάθειας, και όχι τη σχέση αίτιου – αιτιατού, καθώς αναμφίβολα διαδραματίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. 

Όσον αφορά το ερώτημα «πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε το βράδυ», οι ερευνητές απαντούν 7 έως 9 ώρες κάθε νύχτα. 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση